Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ (PDF) οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (βενζίνης και πετρελαίου) θα σταματήσουν σε οκτώ χρόνια από σήμερα.

Τα στοιχεία της έρευνας κατέληξαν στο παραπάνω μιας και οι ερευνητές πιστεύουν πως μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα βελτιωθούν και εκτός του ότι θα παρέχουν βελτιωμένη αυτονομία, θα κοστίζουν και λιγότερο. Σύμφωνα με την έρευνα, οχήματα κόστους λιγότερο από 30.000 δολάρια θα βγούνε στην αγορά μέχρι το 2020 και θα προσφέρουν αυτονομία 320+ χλμ ανά φόρτιση.

Η έρευνα καταλήγει πως έως το 2025, όλα τα νέα αυτοκίνητα, φορτηγά, βαν και λεωφορεία που θα πωλούνται παγκοσμίως θα διαθέτουν ηλεκτροκινητήρες. Μάλιστα αναφέρει πως σε 8 χρόνια από σήμερα θα αλλάξουμε νοοτροπία και δεν θα αγοράζουμε αυτοκίνητα, αλλά θα τα νοικιάζουμε και θα ακολουθήσουμε τη φιλοσοφία του car sharing, με τις αντιπροσωπείες, με την υπάρχουσα μορφή τους να εξαφανίζονται το 2024.

Τα δεδομένα της συγκεκριμένης έρευνας υποστηρίζουν πως το κόστος ανά μίλι για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μειωθεί στα μόλις 6,8 cents του δολαρίου, ενώ το κόστος ασφάλισης θα μειωθεί κατά 90% λόγω των αυτόνομων τεχνολογιών. Περισσότερα από τα 95% των μιλίων που θα κάνουν οι οδηγοί στις ΗΠΑ έως το 2030 θα γίνονται από αυτόνομα ηλεκτρικά μοντέλα, με την παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου να κορυφώνεται το 2020 με 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ το 2030, το νούμερο αυτό αναμένεται να μειωθεί στα 70 εκατομμύρια βαρέλια.