Το 1970 στην έκθεση του Τορίνο ο Bertone παρουσιάζει το μέλλον! Το όνομα αυτού, Lancia Stratos HF Zero Concept και ήταν το σχέδιο που τρία χρόνια αργότερα έγινε η Stratos που όλοι γνωρίζουμε. Αν θεωρείς την Stratos εντυπωσιακή, τότε η Stratos 0 (zero, μηδέν) έκοβε την ανάσα. Στην αυγή της δεκαετίας του ’70, η πετρελαϊκή κρίση δεν είχε έρθει και τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας στην αεροδιαστημική έκαναν τους πάντες αισιόδοξους για το μέλλον.

Τα ρολόγια με την σειρά τους έχουν συνδεθεί με την αυτοκίνηση αλλά και την αεροπορία, καθώς όταν κινείσαι και ταξιδεύεις ο χρόνος είναι σημαντικός. Τότε τα ρολόγια ήταν όλα μηχανικά, έπρεπε να τα κουρδίζεις συχνά και η ακρίβειά τους δεν ήταν ιδιαίτερα καλή. Επίσης ήταν πανάκριβα. Αν και τότε δεν υπήρχαν και πολλά καταναλωτικά αγαθά για να ξοδέψεις τα χρήματά σου, η απόκτηση ενός ρολογιού ήταν κάτι σημαντικό και ακριβό. Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα ηλεκτρονικά ρολόγια ήταν επίσης πανάκριβα με μικρή διάρκεια μπαταρίας και δεν έδειχναν συνεχώς την ώρα! Ναι, για να δεις την ώρα χρειαζόσουν και την συνδρομή του άλλου σου χεριού για να πατήσει το κουμπί που εμφανίζει την ώρα και εννοείται δεν είχαν άλλες λειτουργίες.

Σε αυτή την κατηγορία είναι και το ρολόι που βλέπεις που λανσαρίστηκε από την Buler το 1975 σε περιορισμένο αριθμό κομματιών, αλλά σχεδιάστηκε από τον Nuccio Bertone, υιού του ιδρυτή της Carrozzeria Bertone. Τα LED και το κύκλωμα προερχόταν από την αεροπορική βιομηχανία και συγκεκριμένα ήταν της Hughes Aircraft. Το υπόδειγμα που βλέπεις μάλιστα είναι από τα λίγα που έχουν ολομεταλλική κάσα καθώς τα περισσότερα ήταν πλαστικά.

Το συγκεκριμένο που βλέπεις ήταν προς πώληση στο eBay και έπιασε “μόλις” 389 ευρώ. Ο πωλητής ισχυρίζεται πως δεν έχει φορεθεί ποτέ και όντως η κατάστασή του φαίνεται εξαιρετική. Δυστυχώς δεν έχει την αυθεντική θήκη και τα έντυπα που το συνόδευαν, αλλά πάντως για κάτι τόσο σπάνιο όσο και η Lancia Stratos , η τιμή που έπιασε ήταν μάλλον χαμηλή, υποθέτω διότι η Buler δεν θεωρείται ιδιαιτέρως premium μάρκα.

Κλείνοντας να πω, πως σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις την Lancia Stratos HF Zero Concept είναι αυτή! Και ήταν 100% Lancia καθώς έπαιρνε κίνηση από τον αειθαλή Fulvia V4!