Η Toyota και η Mazda ανακοίνωσαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με τη δημιουργία ενός κοινού εταιρικού σχήματος, με στόχο την ανέγερση εργοστασίου στις ΗΠΑ. Η επένδυση των δύο εταιρειών αναμένεται να αγγίξει τα 1,6 δισ. δολάρια, με το εργοστάσιο να εκτιμάται ότι θα διαθέτει τη δυνατότητα παραγωγής έως 300.000 οχημάτων ετησίως.

Σ’ αυτό θα εργάζονται περίπου 4.000 άτομα, με τις Toyota και Mazda να ευελπιστούν ότι η λειτουργία της παραγωγικής μονάδας, η οποία θα εστιάζει σε ηλεκτροκίνητα οχήματα, θα ξεκινήσει εντός του 2021. Στο νέο εργοστάσιο η Mazda θα κατασκευάζει SUV μοντέλα, ενώ η Toyota σεντάν , ανάμεσά τους και η νέα γενιά της Corolla.

Οι δύο εταιρίες συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν από κοινού ηλεκτρικά οχήματα, connected-car τεχνολογία, τεχνολογίες ασφαλείας, με την Toyota να εξαγοράζει το 5,05% των μετοχών της Mazda (31.928.500 κοινές μετοχές) αξίας 50 δισ. γιεν (382 εκατ. ευρώ). Η Mazda από τη μεριά της εξαγόρασε μετοχές της Toyota ίδιας αξίας, που αντιστοιχούν στο 0,25% του μετοχικού κεφαλαίου της Toyota.

  • SAMURAI-66

    Σημαντικο βημα που θα φερει την mazda μεσα στους ισχυρους παικτες της παγκοσμιας σκακιερας υπο την σκεπη του κολοσσου της toyota,ετσι δεν θα εχει μοναχικη πορεια που ειναι δαπανηρη και το πιο σημαντικο θα ανταλλαξουν τεχνολογικες καινοτομιες μεταξυ τους για το βελτιστο αποτελεσμα.
    Καποια στιγμη στο κοντινο μελλον ειναι βεβαιο οτι θα γινει μεταξυ τους ανταλλαγη μετοχικου κεφαλαιου και αυτο θα ειναι τυπικα που θα λυσει τα οποια προβληματα οικονομικης φυσεως στην εξελιξη που απαιτουνται απο την φιρμα της χιροσιμας για τους wankel με την βοηθεια της ομπρελας προστασιας του μεγαλου συμπατριωτη εταιρου της!