Να έχουν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες μηχανικούς και συμβούλους με πλούσια βιογραφικά και εμπειρία, αλλά δύο μικρά παιδιά να σκέφτονται το αυτονόητο. Η ιδέα των Daniel και Lara Krohn θα μπορούσε κάποια μέρα να βοηθήσει να σώσει δισεκατομμύρια λίτρα νερού, καθώς αντί απλά να “σκουπίζουμε” τις σταγόνες βροχής από το παρμπρίζ των αυτοκινήτων μας, σκέφτηκαν γιατί να μην συλλέγουμε και να επαναχρησιμοποιούμε το νερό;

Η ιδέα των δύο έξυπνων παιδιών ήρθε κατά το ταξίδι με την οικογένεια τους -το περασμένο καλοκαίρι- όταν άνοιξαν οι ουρανοί. Όταν ο μπαμπάς τους Gerd προσπάθησε να καθαρίσει το παρμπρίζ, το δοχείο νερού ήταν άδειο κάτι που το έκανε ακόμα πιο βρώμικο. Έτσι, η ιδέα της συλλογής των σταγόνων και να επαναχρησιμοποιήθούν τους έδωσε το πρώτο βραβείο σε τοπικό διαγωνισμό επιστήμης.

Οι μηχανικοί της Ford έμαθαν την ιδέα, και προσφέρθηκαν να εγκαταστήσουν μια συσκευή πλήρους μεγέθους σε ένα αυτοκίνητο δοκιμής S-MAX.

 • Tsou Kostas

  οι μηχανικοι της Ford ακουσαν την ιδέα και σκέφτηκαν “γιατί να μην τους βάλουμε να αλλάζουν ένα ακόμα φίλτρο στα σέρβις”

  • anagnwsths

   Αν θελήσεις μπορείς εύκολα να καταργήσεις το σύστημα για να γλυτώσεις το 5ευρο.

 • anagnwsths

  Την ώρα που τα δικά μας στέκονται αποχαυνωμένα στο survivor και ονειρεύονται δημόσιο, μεταπτυχιακά και φοιτητική ζωή.

  • Chris

   Να υποθέσω ότι ανήκεις κι εσύ σε αυτούς που δηλώνουν πως έχουν σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της ζωής ε;
   Αφού έθαψες κι απαξίωσες τους πάντες στην Ελλάδα δεν μας αναφέρεις τώρα το ονοματάκι σου, τα τρομερά σου προσωπικά επιτεύγματα και την συμβολή σου στην πρόοδο του κόσμου;

  • anagnwsths

   Υπάρχουν 2 κατηγορίες φοιτητών. Οι κανονικοί που μελετούν και εντρυφούν στην επιστήμη τους και οι καλοπερασάκιδες που αντιγράφουν πτυχιακές ή αγοράζουν σημειώσεις απο το φωτοτυπάδικο.

   Αν κρίνω απο τον δικό μου φωτοτυπά που έχτισε πολυκατοικία (εγώ του έκανα τα στατικά και τα μηχανολογικά) οι ανήκοντες εις την δεύτεροι είναι συντριπτικά περισσότεροι στην Ελλάδα των φιλόσπουδων .

   Κανένα προσωπικό επίτευγμα ή κάτι άξιο να μεταφέρει τον πολιτισμό μας ένα mm εμπρός. Απάντησα πιστεύω για τον εάν σπούδασα (που καμία σημασία δεν έχει στο θέμα μας) .

   Το ερώτημα μου προς εσένα , είναι : Εσύ γιατί θίχτηκες? Για το survivor?

  • Chris

   Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλών ειδών φοιτητές(κι όχι μόνο δύο) κι αυτό ισχύει σε παγκόσμια κλίμακα.
   Δεν θίχτηκα απλά διατύπωσα απορίες σχετικά με το άτομό σου, καθαρά και μόνο από περιέργεια . Όταν βλέπω κάποιον να ισοπεδώνει και να απαξιώνει τους πάντες και τα πάντα είμαι περίεργος να μάθω πόσο σπουδαίος κι ανώτερος είναι ο ίδιος. Η απάντηση με την «επιστημονικά τεκμηριωμένη» επιχειρηματολογία σου περί «φωτοτυπάδων» με κάλυψε απόλυτα κι επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις μου.
   Εντύπωση ωστόσο μου προκαλεί η συχνότητα χρήσης του αγγλικού συμβόλου (?) έναντι του ορθού ελληνικού ερωτηματικού (;) και τα συχνά ορθογραφικά λάθη (στην χρήση των καταλήξεων αι & ε μεταξύ ενεργητικής και παθητικής φωνής ή όπως παραπάνω το «δυνατοί» έναντι του ορθού «δυνατή»), πράγματα αδιανόητα για σπουδασμένο άνθρωπο ο οποίος μάλιστα κατακεραυνώνει μονίμως τους άλλους για ανεπάρκεια, τεμπελιά, καλοπέραση κτλ.
   Απαντώντας στο τελευταίο σου ερώτημα, έχω πάνω από 16 χρόνια να παρακολουθήσω οποιοδήποτε τηλεοπτικό πρόγραμμα ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού.

  • anagnwsths

   Αρχικά δεν ισοπέδωσα τίποτα, απο μόνα τους είναι πάτο, απλά εγώ το σημείωσα . Τώρα αν εσύ δεν το βλέπεις δεν είναι δικό μου πρόβλημα, μπορείς να νομίζεις οτι βρέχει την στιγμή που σε φτύνουν (φαντάζομαι δεν έχεις επαφή με εξωτερικό για να δεις αντιδράσεις). Το δικαίωμα του να κρίνει κανείς δεν αφαιρείται αν κάνει ορθογραφικά ή χρησιμοποιεί το “?” (Για να σου λύσω την απορία , με βολεύει στο πληκτρολόγιο περισσότερο απο το να πατάω το “q”).

   Βέβαια αδυνατείς να αντιληφθείς πως εσείς οι σπουδαγμένοι (όχι όλοι, μόνο οι ψωνισμένοι) ασχολείστε με την μόρφωση των άλλων , σημειώνετε τα ορθογραφικά και άλλα δευτερεύοντα σε σχέση με το θέμα.

   Η ανοησία κορυφώνεται όταν αδυνατείτε να προσβάλλεται τον ομιλητή σας και δεν απαντάτε επι του θέματος ρίχνοντας την “μπάλα στην εξέδρα” .

   Το να με ρωτάς σε ένα φόρουμ τι πτυχία έχω , αν έχω σπουδάσει , τι δουλειά κάνω και άλλα τινά είναι επιεικώς ανόητα. Εκτός και αν είσαι 16χρονος .

   Υ.Γ
   Όταν σπούδαζα , είχαμε μόνο 2 κατηγορίες φοιτητών. Αυτοί που προσπαθούσαν και οι άλλοι που τρέχανε στο φωτοτυπάδικο ή κολλούσαν σε κομματικές παρατάξεις για να παίρνουν τα “sos” και την εύνοια των καθηγητών και φανταζόταν οτι είναι διάνυες όταν έβλεπαν 8 σε μαθήματα που το όλοι κοβόμασταν χωρίς τα “sos”. Ακόμα και στο μεταπτυχιακό μου ,επι πληρωμή, υπήρχαν οι ξυστ@ρχίδιδες που όντως ήταν απο όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου .Τώρα για το “survivor” δεν με πείθεις.

  • Chris

   Νομίζω ότι ήμουν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος. Η προηγούμενη απάντησή σου με κάλυψε απόλυτα, επιβεβαίωσε τις αρχικές μου εκτιμήσεις και εξάλειψε κάθε είδους αμφιβολία. Δεν χρειαζόταν να επανέλθεις με ένα κακογραμμένο κείμενο, ασύντακτο σε αρκετά σημεία (όπου δεν βγαίνει κανένα νόημα), με ορθογραφικά λάθη (ξανά) και με αντιφάσεις, για να με επιβεβαιώσεις εκ νέου. Είπαμε, με κάλυψες! Κατά τα άλλα μου άρεσε η αναφορά σου περί κορύφωσης της ανοησίας…
   Δεν ρώτησα ποτέ ούτε τι πτυχία έχεις, ούτε τι δουλειά κάνεις και ούτε βρισκόμαστε σε forum. Μόνος σου τα αναφέρεις, στην προσπάθεια να προβάλλεις το εγώ σου ίσως; Δεν ξέρω.
   Ο μόνος που χρησιμοποιεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για άλλους και φρασεολογία πεζοδρομίου είσαι εσύ και φυσικά όλο αυτό το θεωρείς απολύτως ορθό. Όταν όμως άλλοι σου υποδεικνύουν την ανεπάρκειά σου, αυτό ανάγεται αυτομάτως στην κατηγορία της προσβολής! Μάλιστα.
   Αντίφαση: «αδυνατείς να αντιληφθείς πως εσείς οι σπουδαγμένοι (όχι όλοι, μόνο οι ψωνισμένοι) ασχολείστε…». Κατηγοριοποίησες τους σπουδασμένους σε ψωνισμένους και μη, έβγαλες εντελώς τον εαυτό σου από το κάδρο των σπουδασμένων και παρακάτω μου αναφέρεις τα περί μεταπτυχιακού σου (λες και σε ρωτήσαμε)! Βέβαια δεν δήλωσα ποτέ σπουδασμένος (ή οτιδήποτε άλλο) αλλά μην σου χαλάω το παραλήρημα. Προσωπικά από τους παντογνώστες – άριστους – κριτές των πάντων, του πληκτρολογίου, αναμένω αρτιότητα μέχρι κεραίας. Όταν διαπιστώνω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει θα το αναφέρω. Deal with it.
   Ανοησίες, αδυναμία αντίληψης, δευτερεύοντα ζητήματα σε σχέση με το θέμα, με φτύνουν αλλά νομίζω ότι βρέχει… μερικά από τα «στολίδια» σχετικά με τα όσα ανέφερα αλλά στο τέλος αυτός που ανασκευάζει τις αρχικές δηλώσεις του δεν είμαι εγώ. Πώς γίνεται αυτό άραγε; Από το «Οι κανονικοί που μελετούν και εντρυφούν στην επιστήμη τους» περάσαμε τώρα στο «Αυτοί που προσπαθούσαν». Δηλαδή αυτός που έλαβε υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές από τα κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη μπαίνει στην ίδια κατηγορία την μετριότητα ή τον παπαγάλο που πήγε για κάποιο μεταπτυχιακό επί πληρωμή σε κάποιο πανεπιστήμιο. Αυτός που εργάζεται σε κορυφαίες επιχειρήσεις καινοτομίας, το ίδιο με αυτόν που άνοιξε μελετητικό γραφείο και βγάζει πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης κτιρίων …

   Υ.Γ. 1. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να διδαχθούμε τα περί εξωτερικού από κάποιον ελεύθερο επαγγελματία της Ελλάδας που κάνει στατικά & μηχανολογικά για πολυκατοικίες «φωτοτυπάδων» (κατά δική του πάντα ομολογία). Teach us master!
   Υ.Γ. 2. Ουδέποτε επιχείρησα να πείσω κάποιον για το οτιδήποτε οπότε ποσώς με ενδιαφέρει η κατακλείδα σου. Όπως προείπα, το μόνο που με ενδιέφερε να μάθω ήταν εάν απέναντί μου είχα κάποια σπουδαία προσωπικότητα με σπουδαία επιτεύγματα ή κάτι άλλο. Προσωπικά καλύφθηκα ισχύει το δεύτερο, μπορείς να συνεχίσεις απρόσκοπτα με τα παραληρήματα σου.

  • anagnwsths

   Επαναλαμβάνω ,το δικαίωμα της κριτικής δεν απορρέει ούτε απο την μόρφωση και τα πτυχία ούτε αποδίδεται απο τον chris μετά απο έλεγχο επιτευγμάτων ή επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.

   Μπορεί να χτυπιέσαι στο πληκτρολόγιο όσο θέλεις για ορθογραφικά
   ή/και συντακτικά λάθη. Σπουδαίοι άνθρωποι ήταν ανορθόγραφοι και αρκετοί ήταν και αθυρόστομοι, θα ανέμενα να το γνωρίζεις. Πολλοί που χειρίζονται άψογα τον γραπτό λόγο είναι τόσο κενοί όσο το κάρτερ μιας ταλαιπωρημένης Alfa 33 (μιας και είμαστε σε μπλογκ αυτοκινήτου)

   Μπορείς να είσαι όποιος θέλεις (το κλασικό “ξέρεις ποιός είμαι εγώ” έχει εξαλειφθεί απο την Ελληνική κοινωνία , καλό των μνημονίων!!!) να έχεις όσα επιτεύγματα θέλεις , να εργάζεσαι σε όποια καινοτόμο εταιρία επιθυμείς κ.ο.κ
   Αλλά να απαγορεύσεις την κριτική χωρίς να την αντικρούσεις επι της ουσίας με επιχειρήματα (το θέμα ήταν οτι τα Ελληνόπουλα βλέπουν survivor την ώρα που στο εξωτερικό τα παιδιά και οι έφηβοι λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς τεχνολογίας , πολιτισμού κτλ)) δεν μπορείς να το κάνεις. Ένας που δοκίμασε πριν χρόνια , απέτυχε και είχε πολλές καινοτομίες. Τον έλεγαν Χίτλερ . Εκείνος το είχε αναπτύξει ακόμα περισσότερο απο εσένα , απαγόρευε την κριτική αν ήσουν Εβραίος , απαγόρευε ακόμα και το διακαίωμα στη ζωή.

   Γράφεις σεντόνια απλά για ορθογραφικά, ζητάς ονόματα , προσβάλλεις, αφήνεις υπονοούμενα κ.ο.κ Επιχείρημα έχεις ? Πόσα Ελληνόπουλα συμμετέχουν σε διαγωνισμούς καινοτομιών και επιστημών παρόμοια με αυτόν του άρθρου? Σίγουρα υπάρχουν΄ορισμένα ,αλλά αριθμητικά υπολείπονται απο τα παιδιά των βορείων ανεπτυγμένων χωρών. Διαφωνείς ?

   Όσο για την σπόντα για τα στατικά και μηχανολογικά , όσο μπορεί ο καθένας μας . Εσύ που μπορείς περισσότερο πήγαινε τον κόσμο και την κοινωνία μας ένα σκαλί παραπάνω.

   Υ.Γ
   Καλύτερα να ολοκληρώσουμε την ανόητη συζήτηση με την τελευταία σου απάντηση . Ας μην κάνουμε κατάχρηση του μπλογκ και της ελευθερίας που παρέχει.
   Έχεις δικαίωμα να με κρίνεις όσο θέλεις , χωρίς προσβολές και υπονοούμενα , μπορείς να αντικρούσεις τις απόψεις μου (δεν το έχεις κάνει ) , μπορείς να αναφέρεις οτι θέλεις για τον εαυτό σου χωρίς να ζητάς το αντίστοιχο απο τον συνομιλητή σου. Η συζήτηση εδώ δεν είναι συζήτηση μεταξύ φίλων ή γνωστών .

  • Chris

   Ουδέποτε απαγόρευσα το οτιδήποτε στον οποιονδήποτε όπως άλλωστε ουδέποτε ρώτησα τον οποιονδήποτε τι πτυχία και πόσα διαθέτει ή τι δουλειά κάνει και σίγουρα ουδέποτε πρόβαλα το εγώ μου ή ανέφερα το οτιδήποτε για εμένα (πράγμα που μου προσάπτεις εσχάτως στο τελευταίο σου κείμενο). Όλα αυτά που μου προσάπτεις αποτελούν προϊόν του παραληρηματικού τρόπου σκέψεώς σου και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα (τα γραπτά μένουν και είναι όλα αυτούσια παραπάνω χωρίς να έχει τροποποιηθεί τίποτα).
   Βασικός πυλώνας και μία εκ των γενεσιουργών αιτιών του φασισμού είναι αδιαμφισβήτητα η γενίκευση. Το τσουβάλιασμα και η γενίκευση χαρακτηρίζουν απόλυτα τις τοποθετήσεις σου συνεπώς δεν μου κάνουν καμία εντύπωση οι αναφορές σου στον Χίτλερ. Έχοντας λοιπόν αγιοποιήσει την γενίκευση προφανώς κι αδυνατείς να αντιληφθείς ότι η κριτική δεν είναι μία ενιαία και μοναδική έννοια. Αντιθέτως όπως αναφέρεται και στην σχετική βιβλιογραφία του κλάδου των κοινωνικών & ανθρωπιστικών σπουδών, η κριτική κατηγοριοποιείται σε είδη και μορφές που το καθένα από αυτά έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Το πλέον αρνητικό αποτέλεσμα το οποίο συνήθως στην ίδια βιβλιογραφία αναφέρεται κι ως ξεχωριστό είδος, είναι η επονομαζόμενη παρακριτική. Αυτή δεν έχει ποτέ κανένα θετικό αποτέλεσμα κι ενίοτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως επικίνδυνη. Γι’ αυτό και δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να ασκεί κριτική για το οτιδήποτε και γι’ αυτό σε διάφορες επιτροπές αξιολόγησης – κριτικής δεν μπαίνει όποιος κι όποιος.
   Η «κριτική» σου διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά της παρακριτικής, τσουβάλιασμα, γενίκευση, απόδοση απαξιωτικών χαρακτηρισμών και το κυριότερο παντελής έλλειψη τεκμηρίωσης. Π.χ με ποιά κριτήρια , ποιές αδιαμφισβήτητες επιστημονικές μεθόδους και πότε εξέτασες το αποτέλεσμα της δουλειάς του Κορρέ και των συνεργατών του και κατέληξες στο συμπέρασμα ότι συγκαταλέγεται στην κατηγορία «πατέντες για τον Πο#τσο»; Εκτός εάν θεωρείς ως τεκμηρίωση την «μέθοδο μπουζούκι» που επιστράτευσες για να υποστηρίξεις την γενίκευσή σου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών στην Ελλάδα είναι καλοπερασάκηδες που αντιγράφουν. Έτσι, κατά το γνωστό «το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι όργανο άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι» μου είπες στην ουσία «ο φωτοτυπάς σήκωσε πολυκατοικία άρα τα κονόμησε από τις φωτοτυπίες άρα αυτό σημαίνει πως αυξήθηκαν κατακόρυφα οι καλοπερασάκηδες φοιτητές που αντιγράφουν». Για να υπάρξει αντεπιχείρημα βασική προϋπόθεση είναι να έχει υπάρξει πρώτα κάποιο στέρεο επιχείρημα. Εγώ ακόμη ψάχνω να βρω κάτι τέτοιο στα γραπτά σου.
   Η αναφορά σου περί σπουδαίων ανθρώπων που ήταν ανορθόγραφοι ή και αθυρόστομοι πού κολλάει ακριβώς; Ελπίζω όταν έγραφες αυτές τις γραμμές να μην είχες και πάλι στο μυαλό σου την μέθοδο του μπουζουκιού (δηλ. υπήρξαν σπουδαίοι άνθρωποι που ήταν ανορθόγραφοι ή αθυρόστομοι συνεπώς όποιος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά είναι και σπουδαίος). Ξέρεις πολλούς σπουδαίους ανθρώπους με μεταπτυχιακές σπουδές να ασκούσαν παρακριτική προς τις νεότερες γενιές προσάπτοντάς τους αγραμματοσύνη και τεμπελιά, κάνοντας οι ίδιοι ορθογραφικά λάθη που βγάζουν μάτι; Ξέρεις πολλούς σπουδαίους ανθρώπους μεταπτυχιακού επιπέδου που να τους υποδεικνύουν λάθος κι αυτοί να απαντούν «εγώ αυτό βάζω γιατί έτσι με βολεύει»; Εγώ πάντως δεν έχω κανέναν τέτοιο κατά νου.

   Υ.Γ. Ποιά σπόντα; Αναφορά σε γεγονότα ήταν, βασισμένα στους δικούς σου ισχυρισμούς. Εγώ απλώς αναμένω από έναν ελεύθερο επαγγελματία που κατοικοεδρεύει στην Ελλάδα και απασχολείται κάνοντας στατικά και μηχανολογικά οικοδομών να με διδάξει για τα δεδομένα, τα δρώμενα και τις επιχειρήσεις του εξωτερικού εφόσον μου πλάσαρε τον εαυτό του ως βαθύ γνώστη αυτών.

  • Chris

   Για εμένα η συζήτηση έχει τελειώσει από την στιγμή που βεβαιώθηκα για το τι είδους προσωπικότητα έχω απέναντί μου κατόπιν των δικών σου ομολογιών. Ο μόνος λόγος για τον οποίο επανέρχομαι είναι διότι εξακολουθείς να κλαίγεσαι ισχυριζόμενος ότι σε αδικώ και σε προσβάλλω, ότι δεν αντικρούω τα επιχειρήματά σου (τα ποιά;) και δεν επιχειρηματολογώ.
   Ο Χρήστος Βαλασσόπουλος ή ο αείμνηστος Θανάσης Λέφας δεν είχαν περάσει ούτε έξω από το Πολυτεχνείο αλλά ουδέποτε διανοήθηκαν να απαξιώσουν όσους σπούδαζαν ενώ την κριτική τους την ασκούσαν στην πράξη έχοντας πάντα να παρουσιάσουν κάτι έμπρακτο που λειτουργούσε καλύτερα από το αρχικό. Δεν αναλώνονταν στην ανέξοδη παρακριτική που μπορεί να κάνει ο καθένας. Κι αν ήταν σε άλλη δυτική χώρα θα είχαν κάνει τεράστια καριέρα και θα τους είχαν απονεμηθεί τιμητικοί τίτλοι διδακτόρων κι έδρες από Πολυτεχνικές σχολές όπως έχει γίνει π.χ με μια σειρά τεχνιτών που διέπρεψαν στον μηχανοκίνητο ή στην F1. Στην Ελλάδα όμως που διαφεντεύουν οι κλίκες κάνοντας χρήση του κρατικού παρεμβατισμού κατά το δοκούν για να κρατούν τα επαγγέλματά τους κλειστά, τα «ευγενή» ταμεία τους ξεχωριστά κτλ. κτλ. ουδείς δύναται να λάβει τέτοιους τίτλους τιμής εάν δεν έχει φοιτήσει στο αντίστοιχο πανεπιστήμιο, εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει η περίπτωση που κάποιος έχει λάβει πρώτα αντίστοιχες τιμητικές διακρίσεις από πανεπιστήμια του εξωτερικού (ε μην γίνουμε και τελείως ρεζίλι).

  • Chris

   Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα δεν υφίσταται ο όρος της ελεύθερης αγοράς όπως ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι μακράν η πρωταθλήτρια με το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων (το οποίο με την σειρά του διαθέτει ταυτόχρονα και το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης προσωπικού στην Ευρώπη, πηγή: όλες οι σχετικές εκθέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα από το 2010 αλλά και τα σχετικά στοιχεία ανά χώρα όπως είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της eurostat όπως επίσης και οι συγκεντρωτικές εκθέσεις της ίδιας). Πράγμα που σημαίνει ότι ΔΕΝ διαθέτει ικανό αριθμό μεσαίων ή μεγάλων επιχειρήσεων γιατί το οικονομικό της μοντέλο ήταν δομημένο πάνω στους εξής πυλώνες: αγροτικός τομέας (κυρίως με παραγωγή που επιδοτούνταν από την Ε.Ε), οικοδομή, τουρισμός(;) [εδώ γελάμε εάν αναλογιστούμε ότι η Γαλλία χωρίς των «ελληνικό ήλιο», την θάλασσα, τα νησιά, τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομία (αυτά τα δύο είναι παρατημένα στον αυτόματο πιλότο) της Ελλάδας, παραμένει σταθερά πρωταθλήτρια Ευρώπης με 80+εκατομμύρια επισκέπτες/έτος έναντι των 5 εκατομμυρίων/6 μήνες (για το οποίο γίνονται και πανηγυρισμοί) και ναυτιλία (το κατασκευαστικό σκέλος της οποίας έχει σβήσει εδώ και μισό αιώνα).
   Την ίδια ώρα που η χώρα είχε έως το 2010 ασφαλιστικό με 175 (!) διαφορετικά ταμεία (έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης που το συνηθέστερο ήταν ένας ενιαίος ασφαλιστικό φορέας) και κάποιοι κατόρθωσαν να εξαιρέσουν τα ταμεία τους από τις αλλαγές και τις υποδείξεις των μνημονίων περί ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα. Την ίδια ώρα που ελληνόπουλα απόφοιτα τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, γίνονται δεκτά σε μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημίων της Δανίας (πρωτοπόρου σε έρευνα ΑΠΕ, όχι μόνο στην Ευρώπη) χωρίς δίδακτρα και στην συνέχεια απορροφούνται στην αγορά εργασίας του Ευρωπαϊκού βορά. Στην Ελλάδα ΔΕΝ τους επιτρέπεται ούτε η είσοδος σε επί πληρωμή μεταπτυχιακά των Πανεπιστημίων γιατί δεν αποφοίτησαν από αυτά. Ταυτόχρονα κάποιες ειδικότητες τρώνε κι αρκετούς περιορισμούς από την αγορά εργασίας κι όλα αυτά κατά διαρκή παράβαση των υποδείξεων των ευρωπαϊκών οργάνων για κατάργηση αυτών των διακρίσεων. Γιατί στην Ελλάδα δεν ισχύει το ας κριθεί κι ας επικρατήσει ο καλύτερος βάση των κριτηρίων της αγοράς αλλά βάση των όρων που θα θέσει η κλίκα μας (ανάλογα την ισχύ & την επιρροή της) και κάπως έτσι δύναται στην Ελλάδα να εκπονήσουν μελέτες θέρμανσης αγρονόμοι τοπογράφοι ή πληροφορικάριοι μόνο και μόνο γιατί στον τίτλο σπουδών τους αναγράφεται η λέξη μηχανικός! Την ίδια ώρα που έβγαιναν νόμοι οι οποίοι υποχρέωναν τους νέους απόφοιτους Πανεπιστημίων &ΤΕΙ να παρακολουθούν υποχρεωτικά σεμινάρια επί πληρωμή για να μπορέσουν να λάβουν την πιστοποίηση του ενεργειακού επιθεωρητή, εξαιρούνταν από αυτήν την υποχρέωση όλοι οι παλιοί απόφοιτοι. Κι αφού ξεπαράδιασαν ορισμένους μετά ήρθε ένας νέος νόμος που καταργούσε την υποχρέωση της παρακολούθησης των επί πληρωμή σεμιναρίων! Την ίδια ώρα που νέοι απόφοιτοι βγαίνουν στην αγορά εργασίας και πληροφορούνται ότι οι προπολεμικές ΤΟΤΕΕ (οι οποίες απαγορεύεται να αντιγραφούν) έχουν εξαντληθεί και είναι άγνωστο εάν θα επανεκδοθούν νέα αντίτυπα ποτέ ξανά και τους προτείνεται από τον αρμόδιο φορέα να βρουν κανέναν παλιό μηχανικό να τις δανειστούν…
   Αντί λοιπόν, αυτές τις ώρες, ορισμένοι να κάνουν την αυτοκριτική τους για αυτά που έκαναν ή δεν έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια στην χώρα, τον τομέα και τον κλάδο τους. Αντί να αναλογιστούν τί περιβάλλον, με τί συνθήκες και τί ευκαιρίες παραδίδουν στις νεότερες γενιές σε σχέση με τις άλλες χώρες. Κατηγορούν και κατακρίνουν τα παιδιά γιατί π.χ στην Ελλάδα δεν υπάρχει μία Ford Γερμανίας να διοργανώσει, να χρηματοδοτήσει και να υποστηρίξει υλικοτεχνικά διαγωνισμούς τεχνολογίας κι επιστήμης για μαθητές. Κατηγορούν τα παιδιά γιατί η Ελλάδα δεν διαθέτει το πλήθος και το είδος των επιχειρήσεων που διαθέτουν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης! Κατά το γνωστό ρητό «αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι μας κατηγορούν γιατί μείναμε αδιάβαστοι».
   Ακόμη κι αν δεχτούμε την παντελώς άστοχη γενίκευση περί ελληνόπουλων που κάθονται και βλέπουν survivor απαξιώντας. Με δεδομένο το μπάχαλο της χώρας (στο οποίο εσύ λόγω μνημονίων είδες κι εξάλειψη των φαινομένων του τύπου «ξέρεις ποιός είμαι εγώ», γιατί είναι γνωστό άλλωστε πως στην Ελλάδα το μέσον, το λάδωμα και η αναξιοκρατία εξαφανίστηκαν. Κατά τα άλλα παίζεις στα δάκτυλα και τα δεδομένα του εξωτερικού.) σου πέρασε ποτέ από το μυαλό αγαπητέ «υπερεπιστήμονα» το ενδεχόμενο, τα παιδιά απλά να σας φτύνουν κατάμουτρα μη βλέποντας την ώρα να ενηλικιωθούν και να την κάνουν για το εξωτερικό;
   Ελπίζω αυτή την φορά να χόρτασες από επιχειρήματα τα οποία εν αντιθέσει με τις προσωπικές σου, παντελώς ατεκμηρίωτες γενικεύσεις βασίζονται σε 100% πραγματικά δεδομένα κι επίσημα στοιχεία φορέων κι οργανισμών.

 • Ο Μπαφοντίνας

  Κανένα παιδάκι δεν σκέφτηκε τίποτα,ένα διαφημιστικό τρίκ είναι όλο αυτό.
  Καταλαβαίνετε οτι μιλάμε για πανέξυπνο μάρκετινγκ της ford έτσι;

  • anagnwsths

   Κλασική νεοελληνική λογική (προφανώς δεν έχω σκοπό να προσβάλλω εσένα) αλλά την πεποίθηση οτι όλοι είναι χαζοί και εμείς έξυπνοι. Εξηγώ: Σύμφωνα με το άρθρο,τα πιτσιρίκια κέρδισαν τοπικό διαγωνισμό επιστήμης όπου συμμετείχαν και άλλες ιδέες.

   Αλήθεια , γιατί δεν το σκέφτηκαν δικοί μας ενήλικες? Τι έχουμε παρουσιάσει στον κόσμο σαν Έλληνες εκτός απο το σπιράλ του Πετζετάκη? Δεν μιλώ για μικροπατέντες για ψήσιμο αρνιού και πεταχτύρια γαρύφαλων σε σκυλάδικα.

  • rantaplan

   Υπάρχουν πόλλες ελληνικές πατέντες που θάβονται ή πολούνται π.χ. η τορπίλη ήταν πατ΄ντα Έλληνα που οι πολιτικοί μας δεν χρηματοδότησαν για να δοκιμαστεί και την πήραν οι Αμερικάνοι. Και μια πολύ πρόσφατη πατέντα είναι οι αναρτίσεις του οχήματος του Κορές όπου και πάλι οι πολιτικοί μας κάνουν τα πάντα για να την θάψουν.

  • anagnwsths

   Να σου κάνω μια ερώτηση !! Αφού οι αναρτήσεις του Κορρέ είναι τόσο καλές και χρήσιμες γιατί δεν τις πουλάει στην BMW ή την Audi να Χ2στεί στο χρήμα(μιας και είναι χρεομένος όπως λέει)? Γιατί δεν βρίσκει επενδυτή να τις κατασκευάζει στη Βουλγαρία αφού οι Έλληνες πολιτικοί τον μπλοκάρουν? Μήπως ο χάρος Pony με τεχνολογία 60’s είναι τόσο καλός και για αυτό δεν ενδιαφέρεται κανείς ? Αλήθεια , η τορπίλη που λες ή το Αρτεμις παλιότερα απο ποιό στρατό χρησιμοποιούνται σήμερα? Ούτε στον Αμερικανικό ούτε στον Βρετανικό δεν υπάρχουν οι Ελληνικές υπερκατασκευές.

   Θέλεις να σου πω την πραγματική αιτία που τέτοιες πατέντες δεν προχώρησαν? Θα εκπλαγείς αλλά δεν φταίνε ούτε οι πολιτικοί ούτε οι δήμαρχοι ούτε οι παπάδες, Απλά οι πατέντες είναι για τον πο#τσο.

   Τα πράγματα είναι απλούστατα. Αν έχεις μια καλή ιδέα , δεν θα παρακαλέσεις κανέναν . Θα πάρεις το αεροπλάνο θα πας στην ανάλογη εταιρία , θα κανονίσεις ένα ραντεβού και θα παρουσιάσεις το πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας σου , τα σχέδια και αν είναι δυνατόν και ένα προτότυπο. Αν δεν σε ικανοποιήσουν πάς στην απέναντι εταιρία. Αν πάλι γουστάρεις βρίσκεις έναν φραγκάτο του λες την ιδέα και στήνεις μία εταιρία δική σου . Το παν είναι η πατέντα σου να έχει χρηστικότητα, να καλύπτει καλύτερα ανάγκες απο ανταγωνιστικές ιδέες και να μπορεί να κατασκευαστεί με γήινα υλικά.

  • VKR

   Η όλη καυστικότητα από πού προέρχεται; Μιλάς για τους Έλληνες (παίρνοντας πολύ σοβαρά τα λεγόμενα σου) πως είναι οι ο πλέον ανίκανος και τεμπέλης λαός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κύριε αναγνώστη δεν θα σας υποδείξω τα λάθη σας αλλά θέλω να φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να μην αποδίδει την εξέλιξη του ανθρώπινου γένους στο δαιμόνιο πνεύμα των Ελλήνων (ιστορία, τέχνες, γράμματα, πολιτισμός, επιστήμες κ.α). Πόσο μάλλον όταν αυτό υμνείτε για του λόγου το αληθές στα πλέον διακεκριμένα ιδρύματα και πανεπιστήμια όλου του κόσμου ανάγοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου όλες εκείνες της μορφές που με το λαμπρό τους πνεύμα άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Μην είστε αυστηρός με ένα έθνος το οποίο για όλη του την πρόσφορα τείνει να τιμωρείτε μένοντας πάντα στο περιθώριο. Ένα αρκετά τραγικό παράδειγμα αποτελεί η όλη ιστορία του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ Γεώργιου Γκιόλβας και όλα όσα θέλησε να κάνει για την χώρα που τόσο αγαπούσε αλλά ΠΟΤΕ καμία πόρτα δεν άνοιξε… Αυτά.

   http://www.pronews.gr/epistimes/318175_georgios-gkiolvas-se-48-ores-kano-tin-ellada-yperdynami-i-teleytaia-synenteyxi-toy

  • anagnwsths

   Η καυστικότητα πηγάζει εκ του αποτελέσματος της κοινωνικής , οικονομικής και πολιτικής κατάπτωσης μας σας λαός και όχι μεμονωμένα. Αν εσείς αδυνατείτε να την αντιληφθείτε και θεωρείται οτι εμείς (μιλώ σαν έθνος και όχι μεμονωμένα) είμαστε οι συνεχιστές των ανθρώπων που δίδαξαν τον κόσμο τέχνες , πολιτισμό και συμπεριφορά , τότε μάλλον διαφωνούμε. Ίσως να κάνω λάθος , και να είστε εσείς ο σωστός και να μας ζηλεύουν όλοι , να μας φθονούν και να μας πολεμούν.Για αυτό χρωστάμε 300δις τα οποία αν το ψάξετε δεν τα πήραμε κιόλας.

   Συνεχίζω να επιμένω πως μια καλή ιδέα ή πατέντα ΔΕΝ χρειάζεται κανένα κράτος. Εκτός και αν η ιδέα είναι πατάτα και πας να βγάλεις κανα φράγκο ή είναι απόρρητη για στρατιωτικούς λόγους.

   Ο Γκιόλβας , είναι αμφιλεγόμενος όσο και ο Λιακόπουλος. Στον σύγχρονο κόσμο μπορεί να υπάρχουν τα Νεφελίμ αλλά υπάρχουν και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας με τα οποία μπορείς να αποκτήσεις δικαιώματα επι των προϊόντων που τυχόν παραχθόυν . ΔΕΝ χρειάζεσαι κανέναν πολιτικό ή κράτος για να τα αξιοποιήσεις απλά τις εταιρίες ή τους επενδυτές που θα τα παράξουν ή θα χρηματοδοτήσουν την ιδέα σου.

  • VKR

   Ο Κος Γκιόλβας δεν είναι μια αμφιλεγόμενη οντότητα πόσο μάλλον ο Κος Λιακόπουλος! Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που το καταδεικνύουν. Απλά το ακροατήριο τους (όπως εσύ) αρνείται να δει μια διαφορετική πτυχή της όλης πραγματικότητας που σε πολλούς από εμάς κυριολεκτικά διαφεύγει! Αν είμαστε άξιοι συνεχιστές των φωτοδοτών του πνεύματος που συνεχίζει να λάμπει και έλαμψε σε όλη την ανθρωπότητα θα απαντήσω ναι! Αυτό γιατί ανάμεσα στα 10 εκ πληθυσμού βρίσκονται κάποιες αξιόλογες μορφές που συνεχίζουν να μας γεμίζουν με υπερηφάνεια με όσα έχουν καταφέρει και συνεχίζουν να καταφέρνουν. Ωστόσο υπάρχουν οι κοινοί εγκληματίες που καπηλεύονται “για το δικό μας καλό” την απαράδεκτη μας σιωπή και την απραξία μας. Σε τέτοιο βαθμό που μια ολόκληρη γενιά βρίσκετε ένοχα βυθισμένη στην οθόνη του κινητού της και στην γεύση του φραπέ αδιάφορη στα ιδεώδη του τι εστί να είσαι Ελλην. Είναι οφθαλμοφανής ο στραγγαλισμός της κοινωνίας μας σε πολιτισμικό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο όπου 7 στης 10 επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο και οδηγούν στης αυτοκτονία εκατοντάδες συμπολίτες μας.. Μας θέλουν υποδουλωμένους τυλιγμένους σε μια κόλλα χαρτί και εξηγώ με ένα πρόσφατο παράδειγμα. Η αγαπημένη μας Κύπρος και η πανέμορφη Κρήτη πρόσφατα ανέδειξαν τον πλούτο τους αξίας πάνω από 7 τρις σε φυσικό αέριο! Και ρωτώ παράξενη συγκύρια να έρθει αυτή η είδηση τώρα που όλα κυριολεκτικά πουλιούνται και εμείς βρισκόμαστε με ένα δυσθεώρητο χρέος το οποίο αυξάνετε με γεωμετρική πρόοδο. Κύριε αναγνώστη είμαστε ο Οδυσσέας χαμένος στα μπούτια της Κίρκης όταν η Πηνελόπη μας βρίσκετε χαμένη στης ορέξεις των μνηστήρων που θα κάνουν τα πάντα για να την απομυζήσουν από οτιδήποτε όμορφο. Με αυτά να έχουν ειπωθεί δεν είναι όλα τόσο εύκολα και ρόδινα όσο εσύ θέλεις να τα παρουσιάζεις. Όσο για τους Νεφελιμ χαχα αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη συζήτηση που θα χαιρόμουν να κάνω κάποια άλλη στιγμή! Ωστόσο θα σου δώσω μια μικρή γεύση!
   http://www.ideografhmata.gr/forum/viewtopic.php?f=7&t=19570&start=28

 • Bon Viveur

  πολύ έξυπνη ιδέα… ειδικά όταν ρίχνει λασποβροχή…
  Πάντως αν το βάλουν στα αμάξια, θα πάω να κατουρήσω στο τζάμι στο αμάξι του γείτονα που δεν τον πάω…

 • Giannisk

  Θα χρειαστεί ένα επιπλέον φίλτρο για το νερό που συλλέγει. Αυτό έχει εφαρμογή για χώρες που βρέχει συχνά, στην Ελλάδα βρέχει 1 μήνε τον χρόνο. Πάντως μπράβο στα παιδάκια που σκέφτηκαν κάτι τέτοιο.

 • πρακτικά στην βόρεια Ευρώπη δεν χρειάζεσαι καν νερό αποθηκευμένο… βρέχει τόσο συχνά που χρησιμοποιείς το νερό την ώρα που βρέχει για να καθαρίσεις… επίσης το νερό της βροχής είναι πολύ καθαρό χωρίς σκόνη κτλ…