Ο Elon Musk σχεδιάζει τη δική του Pravda

Σχετικά άρθρα


Ο Elon Musk είναι έτοιμος να δημιουργήσει ένα site που θα επιτρέπει στους αναγνώστες να βαθμολογούν την αξιοπιστία των δημοσιογράφων, εκδοτών και εκδόσεων, το οποίο θα το ονομάσει Pravda.

Θέλει δηλαδή, να δώσει το όνομα της εφημερίδας που είχε εκδοθεί για πρώτη φορά το 1912 και ήταν το επίσημο όργανο του κομμουνιστικού κόμματος, επί Σοβιετικής Ένωσης. Υπήρξε μια από τις εφημερίδες που ασκούσαν τη μεγαλύτερη επιρροή, με κυκλοφορία 11 εκατ. φύλλα. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης (1991), πουλήθηκε από τον Πρόεδρο Boris Yeltsin σε οικογένεια Ελλήνων εκδοτών (Θεόδωρος και Χρήστος Γιαννίκος).

Ενοχλημένος από τον τρόπο που ορισμένα media καλύπτουν τις δραστηριότητες τόσο του ιδίου όσο και εταιριών του, ο Musk ανήρτησε την Τετάρτη αρκετά tweets σχετικά με το πώς σκέπτεται την πρότασή του. Όπως έγραψε:

Η υποκρισία των μεγάλων εταιριών μέσων μαζικής ενημέρωσης που υποστηρίζουν πως τιμούν την αλήθεια, αλλά δημοσιεύουν μόνο όσα χρειάζονται για να καλύψουν ένα ψέμα, είναι ο λόγος που το κοινό δεν τα σέβεται πια.

Ένας εκ των “ακολούθων”, ο δημοσιογράφος του Verge, Anrew J. Hawkins σχολίασε:

Ο Musk συνεχίζει την αργή μετάβαση σε φιγούρα τύπου Trump, που έχει ως στόχο να περιορίσει τα media, ουρλιάζοντας παράλογα για τα fake news. Ελπίζω να κάνεις δουλειά, φίλε

και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας απάντησε πως:

Περίμενα να πεις κάτι τέτοιο. Οποιαδήποτε φορά σχολιάζει κάποιος τα media, τα media απαντούν με το “Είσαι σαν τον Trump”. Γιατί πιστεύεις, πως εξελέγη; Διότι κανείς δεν σας πιστεύει πια. Χάσατε την αξιοπιστία σας εδώ και καιρό.

Συνέχισε με το:

Tο πρόβλημα είναι πως οι δημοσιογράφοι βρίσκονται υπό τη διαρκεί πίεση να πάρουν τα περισσότερα clicks και να κερδίσουν διαφημίσεις ή απολύονται. Είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση, αν σκεφτείς πως η Tesla δεν διαφημίζεται, αλλά οι εταιρίες ορυκτών καυσίμων και αυτές που παρέχουν αέριο και πετρέλαιο ντίζελ για τα αυτοκίνητα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων διαφημιζόμενων παγκοσμίως.

Και μετά ήλθε η αποκάλυψη.

Θα δημιουργήσω ένα site που το κοινό θα μπορεί να βαθμολογήσει την αλήθεια κάθε άρθρου και να ακολουθεί την αξιοπιστία κάθε δημοσιογράφου, διευθυντή και μέσου. Σκέφτομαι να το ονομάσω Pravda.

Εξήγησε πως ακόμα και αν το κοινό δεν νοιάζεται για την αξιοπιστία, θα νοιαστούν όσοι εκπροσωπούν τα media “γιατί έτσι προσδιορίζονται”. Μετά άρχισε να το δομεί, λέγοντας ότι “πρέπει η ιστοσελίδα που θα φτιάξω να είναι “αδιάβροχη”, να αναζητά και να αποκαλύπτει όσους χρησιμοποιούν στρατούς bots για παραπληροφόρηση”. Ακολούθησε… δημοψήφισμα.

Πρότεινε και στα media που δεν θέλουν να δημιουργηθεί η Pravda “να γράψετε ένα άρθρο, προτρέποντας τους αναγνώστες σας να ψηφίσουν εναντίον της” και μετά ενημέρωσε ότι “για κάποιο λόγο αισθάνομαι τέλεια, για πρώτη φορά έπειτα από καιρό. Ελπίζω να είστε και εσείς καλύτερα”, πριν αλλάξει την πρόταση του ονόματος σε “You’ re Right”. “Έτσι κι αλλιώς μου ανήκει αυτό το domain name”. Κάποιες ώρες αργότερα επανήλθε με την πρόκληση “ελάτε media, μπορείτε τα καταφέρετε. Αυξήστε τον κόσμο που θα ψηφίσει για εσάς. Είστε κυριολεκτικά τα media”.

Το κοινό θα μπορεί να αξιολογεί τον πυρήνα της αλήθειας κάθε άρθρου «και τον βαθμό αξιοπιστίας τους διαχρονικά. Ακόμη και αν το κοινό αδιαφορεί, δημοσιογράφοι, αρθογράφοι και εκδότες θα νοιάζονται. Αφορά τον τρόπο που θα προσδιορίζονται.

Απαντώντας στις προειδοποιήσεις ότι μία τέτοια μηχανή μπορεί να γίνει ο παράδεισος των τρολ, ο Μασκ απάντησε «Έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους».

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Tesla Model 3 Performance με 517 άλογα

Η Tesla παρουσίασε σήμερα την γρήγορη έκδοση του ανανεωμένου Model 3, το Model 3 Performance. Είναι το ισχυρότερο Model 3 που έχει κατασκευάσει η...