Νέο εργοστάσιο στην πολιτεία της Αλαμπάμα ετοιμάζετε να χτίσει ο κορεάτικος βιομηχανικός κολοσσός. Στην Αλαμπάμα η Hyundai έχει ήδη παραγωγικές μονάδες και έχει επενδύσει από το 2003 πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και απασχολεί 2.700 μόνιμου υπαλλήλους και 500 εποχιακούς. Το 2005 μάλιστα, στα εγκαίνια του εργοστασίου παραβρεθεί και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, George Walker Bush, κάτι που δείχνει την σοβαρότητα και την σημασία της επένδυσης.

Η τωρινή επένδυση ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ προορίζεται για μια σχετικά μικρή παραγωγική μονάδα που αρχικά θα φτιάχνει κυρίως κυλινδροκεφαλές και μετά θα επικεντρωθεί στην παραγωγή του Theta III κινητήρα του group, για τον οποίο δεν έχουμε ακόμα αρκετές πληροφορίες, πέραν του ότι θα φορεθεί το 2019 στο νέο Sonata και στο Santa Fe. Το παραγωγικό συγκρότημα της Αλαμπάμα (όχι μόνο το νέο εργοστάσιο), θα φτάσει να παράγει 700.000 κινητήρες ανά έτος για να καλύψει την ζήτηση στην Βόρεια Αμερική.

Οι εργασίες ανέγερσης αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Νοέμβρη και στα μέσα του 2019, δηλαδή περίπου σε ένα έτος από σήμερα θα ξεκινήσει να λειτουργεί.

Κλείνοντας να αναφέρω πως ασχέτως με το θέμα της δασμολόγησης που έχει ανακινηθεί τελευταία, η παραγωγή κοντά στις μεγάλες αγορές είναι συμφέρουσα αφού μειώνει αρκετά τα μεταφορικά κόστη.