Ευρώπη και Κίνα επιβάλουν δασμούς στις ΗΠΑ ως αντίποινα

Σχετικά άρθρα

Μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επιβάλλοντας νέους δασμούς σε εισαγωγές τεχνολογικών προϊόντων από την Κίνα, το Πεκίνο απάντησε με το ίδιο νόμισμα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οι δασμοί θα έχουν ύψος 25% και θα επιβληθούν σε κινεζικά προϊόντα αξίας $50 δισ. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς, αν η Κίνα προχωρήσει σε αντίμετρα. Ο ίδιος διευκρινίζει πως στο στόχαστρο των δασμών περιλαμβάνονται και προϊόντα από το στρατηγικό σχέδιο «Μade in China 2025» της Κίνας για την παραγωγή υψηλής αξίας τεχνολογικών αγαθών, το «οποίο θα δώσει ώθηση στη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, αλλά θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες».

Οι δασμοί θα επιβληθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη δέσμη μέτρων θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουλίου σε προϊόντα αξίας $34 δισ. και η δεύτερη θα εφαρμοστεί σε μεταγενέστερη περίοδο.

Απάντηση Κίνας

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πεκίνου, με το υπουργείο Εμπορίου να δηλώνει ότι θα επιβάλλει άμεσα δασμούς αντίστοιχου μεγέθους σε αμερικανικά προϊόντα. Οι ΗΠΑ αλλάζουν συνέχεια άποψη και τώρα ξεκίνησαν έναν εμπορικό πόλεμο» υπογραμμίζει το κινεζικό υπουργείο. «Η Κίνα δεν θέλει έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά η κινεζική πλευρά δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντιταχθεί σθεναρά σε αυτό, λόγω της μυωπικής συμπεριφοράς που θα πλήξει και τα δύο μέρη» τονίζει στην ανακοίνωση το υπουργείο Εμπορίου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έλαβε την απόφαση να επιβάλλει δασμούς 25% σε 659 αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Οι δασμοί θα εφαρμοστούν σε δύο φάσεις. Στις 6 Ιουλίου θα τεθούν σε ισχύ δασμοί σε προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων, ενώ οι υπόλοιποι δασμοί θα ενεργοποιηθούν αργότερα. Στη λίστα με τα αγαθά στα οποία θα επιβληθούν δασμοί περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αγροτικά προϊόντα και αυτοκίνητα.

Απαντά και η Ευρώπη

Στην αντεπίθεση για τους δασμούς που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στον χάλυβα (25%) και το αλουμίνιο (10%), περνάει, όπως είχε προαναγγελθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. ενέκριναν ομόφωνα την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, συνολικού ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μέτρο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της οποίας θα γίνει στις 20 Ιουνίου. Αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου.

Η Κομισιόν έχει προτείνει δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα όπως χυμός πορτοκαλιού, μπέρμπον, τζιν και μοτοσικλέτες ως απάντηση στις «παράνομες» πράξεις των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε δασμούς 25% στην εισαγωγή χάλυβα και 10% στην εισαγωγή αλουμινίου, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις καθώς ο «εμπορικός πόλεμος» που κηρύσσει ίσως προκαλέσει κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία κατά το ΔΝΤ.

Μεταξύ των χωρών που πλήττονται και ο Καναδάς, που με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 12,9 δισ. δολάρια από 1η Ιουλίου.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...

Ουάσιγκτον: Αντιμέτωποι με περιοριστές ταχύτητας οι οδηγοί που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας

Οι αρχές της Ουάσιγκτον αποφάσισαν να επιτρέψουν την τοποθέτηση περιοριστών ταχύτητας στα αυτοκίνητα των οδηγών εκείνων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας. Σύμφωνα...

Η κινεζική Chery συζητά με την Ιταλία για εργοστάσιο

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery στο πλαίσιο των προσπαθειών της πρώτης να προσελκύσει μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, εκτός της...
Autoblog.gr