Η απόφαση του Donald Trump ώστε οι ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, έφερε αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο.

Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε σε Γερμανούς δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Έτσι η Ε.Ε, όπως δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα, μιας και θα επιβάλει φόρο εισαγωγής σε αμερικάνικα προϊόντα και εταιρείες, όπως το ουίσκι μπέρμπον, των μοντέλων της Harley-Davidson και των ρούχων της Levi’s.

Όπως ανέφερε:

Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα αναφορικά με τα δικαιώματα εισαγωγής αμερικανικών προϊόντων, όπως των Harley-Davidson, του (αμερικανικού ουίσκι) μπέρμπον και των τζιν Levi’s.

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας. Η Ευρώπη χρειάζεται μια εμπορική πολιτική ικανή να αμύνεται: δεν θα εμφανιστούμε αφελείς.

Εφεξής λοιπόν θα εφαρμόσουμε επίσης δασμούς. Το γεγονός ότι πρέπει να το κάνουμε είναι βασικά μια ανόητη διαδικασία.Πρέπει όμως να το κάνουμε.

Επιβάλλουμε δασμούς στις μοτοσικλέτες Harley Davidson, στα τζιν Levi’s, στο μπέρμπον. Μπορούμε κι εμείς να είμαστε ανόητοι. Πρέπει κι εμείς να είμαστε τόσο ανόητοι.

Οι ΗΠΑ εισάγουν 30 εκατομμύρια τόνους χάλυβα κάθε χρόνια, αξίας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όντας ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χάλυβα παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Περίπου το 4% αυτού του χάλυβα παράγεται στη Γερμανία. Το 50% εισάγεται στις ΗΠΑ από τέσσερις άλλες χώρες: τον Καναδά (16%), τη Βραζιλία (13%), τη Νότια Κορέα (10%) και το Μεξικό. Το 54% του εισαγόμενου αλουμινίου προέρχεται από τον Καναδά.

Ως απάντηση στις απειλές Γιούνκερ, ο Αμερικάνος Πρόεδρος απάντησε μέσω Twitter, προειδοποιώντας πως οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν φόρους σε αυτοκίνητα ευρωπαϊκής κατασκευής, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση προβεί σε αντίποινα στην απόφασή της χώρας του να επιβάλει φόρο εισαγωγής σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Χαρακτηριστικά έγραψε:

Οι ΗΠΑ έχουν 800 δισ. δολάρια ετήσιο εμπορικό έλλειμμα εξαιτίας των “πολύ ανόητων” εμπορικών συμφωνιών και πολιτικών. Οι δουλειές μας και ο πλούτος μας δίνονται σε άλλες χώρες που μας έχουν εκμεταλλευτεί για χρόνια. Γελούν με το πόσο ανόητοι υπήρξαν οι ηγέτες μας. Φτάνει!

Σε άλλο μήνυμα του στο κοινωνικό δίκτυο τονίζει ότι:

Αν η ΕΕ θέλει να αυξήσει περαιτέρω τους ήδη τεράστιους δασμούς της και τους εμπορικούς φραγμούς στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, θα επιβάλλουμε φόρο στα αυτοκίνητά τους, που ελεύθερα εισρέουν στις ΗΠΑ. Κάνουν αδύνατες τις πωλήσεις των αυτοκινήτων μας (και άλλων) εκεί. Μεγάλη εμπορική ανισορροπία!