Η BMW ανακοίνωσε επίσημα πως το iX3 θα κατασκευάζεται στη Κίνα και θα εξάγεται παγκοσμίως. Όπως ανακοίνωσε το BMW Group, θέλοντας να διευρύνει το αποτύπωμά του στην Κίνα, υπέγραψε μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Brilliance Automotive Group Holdings, στο πλαίσιο για περαιτέρω επέκταση της κοινοπραξίας BMW Brilliance Automotive (BBA). Η BBA αυξάνει τη δυναμικότητα των δύο τοπικών εργοστασίων παραγωγής της – σε Tiexi και Dadong – στο Shenyang, Επαρχία Liaoning, σε συνολικά 520.000 οχήματα BMW το 2019. Ο Harald Kruger, Πρόεδρος Δ.Σ. της BMW AG δήλωσε:

Η σημερινή συμφωνία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην επιτυχημένη ιστορία της κοινοπραξίας μας BMW Brilliance Automotive. Η συμφωνία μας ορίζει ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για το μέλλον μας στην Κίνα – ένα μέλλον που θα περιλαμβάνει συνεχή επένδυση, περαιτέρω αύξηση και σαφή δέσμευση στην εξέλιξη και παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Το επόμενο κεφάλαιο της συνεργασίας μας έχει τη δυναμική να προχωρήσει πέρα από το υπάρχον μότο μας – στην Κίνα, για την Κίνα. Το ηλεκτρικό BMW iX3, που θα κατασκευάζεται από την BBA από το 2020, θα πωλείται σε πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Περίπου 560.000 οχήματα BMW παραδόθηκαν σε πελάτες στην Κίνα το 2017 – περισσότερα από όσο σε ΗΠΑ και Γερμανία μαζί, που είναι οι αμέσως επόμενες μεγαλύτερες αγορές της μάρκας. Τα δύο τρίτα όλων των οχημάτων BMW που πουλήθηκαν στην Κίνα κατασκευάστηκαν από την BBA πέρσι. Η τοπική παραγωγή της νέας BMW X3 στην Κίνα ξεκίνησε τον Μάιο, όπως είχε προγραμματιστεί και η κλιμάκωση το δεύτερο μισό της χρονιάς αναμένεται να επιταχύνει περαιτέρω την άνοδο στην παγκοσμίως μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου. Η BMW X3 είναι το έκτο μοντέλο της BMW που παράγεται τοπικά για την Κινεζική αγορά.

Εκτός από τις δύο εγκαταστάσεις παραγωγής αυτοκινήτων, η BBA διευθύνει επίσης μια μονάδα κατασκευής κινητήρων, που περιλαμβάνει ένα εργοστάσιο μπαταριών για τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα BMW που παράγονται τοπικά στο Shenyang. Είναι το πρώτο εργοστάσιο μπαταριών που διευθύνει κατασκευαστής premium αυτοκινήτων στην Κίνα. Η τοπική παραγωγή του BMW iX3, του πρώτου πλήρως ηλεκτρικού, βασικού μοντέλου της μάρκας BMW, θα ξεκινήσει το 2020 στο Shenyang. Το BMW iX3 επίσης προορίζεται για εξαγωγές σε χώρες εκτός Κίνας.

Σήμερα, η BBA ήδη απασχολεί πάνω από 800 επαγγελματίες στις εγκαταστάσεις έρευνας και εξέλιξης (R&D), τρία τέταρτα από τους οποίους είναι Κινέζοι. Συνολικά, η BBA απασχολεί περισσότερους από 16.800 συνεργάτες. Από το 2009, η BMW Brilliance Automotive έχει επενδύσει πάνω από 52 δις RMB στα εργοστάσιά της στο Shenyang. Η 2εκατομμυριοστή BMW που κατασκευάστηκε στην Κίνα, πέρασε από τη γραμμή παραγωγής τον Ιανουάριο του 2018.

1Τα ηλεκτρικά θα αντιπροσωπεύουν το 15-25% των πωλήσεων έως το 2025

Η BMW θα κυκλοφορήσει περισσότερα από 20 plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα έως το 2025, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν το 15-25% των συνολικών πωλήσεων της έως το 2025. Η BMW αναπτύσσει τη πλατφόρμα Gen 5 η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει συμβατικούς, υβριδικούς και ηλεκτρικούς κινητήρες.

Θα υποστηρίζει προσθιοκίνητα, πισωκίνητα και τετρακίνητα μοντέλα, ενώ θα μπορεί να φιλοξενεί τις μπαταρίες κάτω από το πάτωμα, οι οποίες θα είναι χωρητικότητας 60 kWh, 90 kWh ή 120 kWh, προσφέροντας αυτονομία έως 700 χλμ. Το πρώτο μοντέλο που θα κατασκευαστεί πάνω στην Gen 5 πλατφόρμα θα είναι το iNext που θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2021.

2Συνεργασία με Baidu και Great Wall

Το BMW Group παράλληλα ανακοίνωσε πως συνεργάζεται με την Baidu ώστε να αναπτύξουν από κοινού αυτόνομη τεχνολογία. Έτσι η BMW θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πλατφόρμας Apollo της Baidu.

Η συνεργασία με την Great Wall εστιάζει στην MINI, με τις δύο εταιρίες να δημιουργούν μια κοινοπραξία με ποσοστό συμμετοχής 50/50 για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων της MINI στη Κίνα. Η κοινοπραξία θα έχει την έδρα στην επαρχία Jiangsu, όπου οι δύο εταίροι θα δημιουργήσουν από κοινού ένα νέο state-of-the-art εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων.