Το BMW Group, η Northvolt και η Umicore δημιούργησαν μία κοινοπραξία τεχνολογικού χαρακτήρα, με σκοπό την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης αλυσίδας αξιών για τις κυψέλες μπαταριών των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων στην Ευρώπη.

Το project επιδιώκει τη συνέχιση της βιώσιμης βιομηχανοποίησης των κυψελών μπαταριών στην Ευρώπη και την απόκτηση της σχετικής τεχνογνωσίας – από χημική σύσταση και εξέλιξη κυψελών μέχρι παραγωγή και ανακύκλωση στο τελικό στάδιο. Οι δραστηριότητες της Πανευρωπαϊκής κοινοπραξίας θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας υψηλής κατάρτισης, υποστηρίζοντας πλήρως τους σκοπούς της EU Battery Alliance που ίδρυσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Maros Sefcovic, δηλώνοντας:

Οι μπαταρίες είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετάβασή μας στην καθαρή μετακίνηση και τα καθαρά συστήματα ενέργειας. Χάρη στην εμπλοκή παραγόντων από όλα τα τμήματα της αλυσίδας αξιών των μπαταριών, η Ευρώπη γίνεται κορυφαίος ‘παίκτης’ σε αυτό το στρατηγικό τομέα. Γι’ αυτό καλωσορίζω το γεγονός ότι βασικοί παίκτες από το χώρο της αυτοκίνησης επενδύουν στο μέλλον της Ευρωπαϊκής καινοτομίας και της παραγωγής μπαταριών.

Κύριος στόχος είναι οι κυψέλες μπαταριών να γίνουν βιώσιμες δημιουργώντας έναν ‘κλειστό κύκλο ζωής’. Αυτό ξεκινά από τη σχεδίαση μιας ανακυκλώσιμης κυψέλης και συνεχίζει με μία διαδικασία παραγωγής που χρησιμοποιεί κυρίως ανανεώσιμη ενέργεια. Το επόμενο βήμα είναι μία μακρά περίοδος πρωταρχικής χρήσης της μπαταρίας για ηλεκτροκίνηση, ενώ πιθανόν θα ακολουθεί και μία φάση δευτερεύουσας χρήσης, ως στατικής ενεργειακής αποθήκης. Στο τέλος του κύκλου ζωής της, η κυψέλη ανακυκλώνεται και οι πρώτες ύλες επαναχρησιμοποιούνται, ολοκληρώνοντας τον κύκλο.

Εν όψει του αυξανόμενου αριθμού ηλεκτρικών/plug-in υβριδικών οχημάτων, η δημιουργία μιας ευρείας βάσης προμηθευτών κυψελών μπαταριών αποκτά μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για τους κατασκευαστές. Με την Northvolt επικεντρωμένη στη βιώσιμη παραγωγή, και την παραγωγική ικανότητα του BMW Group που ήδη σήμερα εξελίσσει τις δικές του κυψέλες μπαταρίας, κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί ιδιαίτερα αποδοτικά. Επειδή οι κυψέλες μπαταριών περιέχουν στοιχειώδεις πρώτες ύλες και υλικά, η ανατροφοδότησή τους στην αλυσίδα γίνεται όλο και πιο σημαντική, καθώς ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων πολλαπλασιάζεται. Καθώς η Umicore είναι παγκόσμιος ηγέτης στην εξέλιξη και παραγωγή ενεργών υλικών για κυψέλες μπαταρίας και ανακύκλωση πόρων και το BMW Group διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία στα υλικά και τη σχεδίαση των κυψελών, υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για σημαντικά επιτεύγματα και στον τομέα αυτό. Η βιωσιμότητα και η απόδοση είναι κρίσιμοι παράγοντες για την Umicore.

1Εξέλιξη

Για την επιτάχυνση της εξέλιξης και την περαιτέρω πρόοδο στη χημική σύσταση και σχεδίαση των κυψελών, το νέο εξειδικευμένο κέντρο του BMW Group για κυψέλες μπαταριών (centre of excellence) θα αρχίσει να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2019. Πέραν αυτού, το κέντρο θα συγκεντρώνει και άλλες σημαντικές τεχνολογικές ειδικότητες, από την παραγωγή πρωτοτύπων κυψελών μπαταριών μέχρι τεχνογνωσία παραγωγής εξειδικευμένων προϊόντων. Έτσι το BMW Group θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει την απαραίτητη γνώση σε υποψήφιους προμηθευτές κυψελών καυσίμου, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του.

Το BMW Group ήδη επενδύει μεγάλα ποσά σε ολόκληρη την αλυσίδα αξιών σήμερα και στο πλαίσιο αυτό, χαράσσει νέους δρόμους στον τομέα της βιωσιμότητας. Συνεπώς, η διασφάλιση ότι οι πρώτες ύλες προέρχονται από περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνους πόρους, η υποχρέωση των προμηθευτών κυψελών να μειώσουν το αποτύπωμά τους σε άνθρακα, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά και δημιουργώντας φιλοσοφίες μπαταριών εύκολης συντήρησης και ανακύκλωσης, είναι ήδη υψηλές προτεραιότητες για το BMW Group, το οποίο φιλοδοξεί να ενισχύσει τις δυνατότητές του και να επεκτείνει αντίστοιχες δραστηριότητες σε αυτό τον τομέα.

2Παραγωγή

«Η φιλοσοφία βιωσιμότητας της Northvolt την καθιστά μία άκρως ελκυστική εταιρία για εμάς, που επιπλέον ήταν πολύ δεκτική στις ιδέες μας», σχολίασε ο Klaus Frohlich, Μέλος Δ.Σ. της BMW AG, υπεύθυνος Εξέλιξης. Για το λόγο αυτό, το BMW Group και η Northvolt συνεργάζονται τώρα στο πλαίσιο ενός στρατηγικού τεχνολογικού project. Η συνεργασία θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες των Εργαστηρίων της Northvolt Labs, με εγκαταστάσεις έρευνας και κλιμάκωσης της παραγωγής που θα χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμή και βιομηχανοποίηση των κυψελών μπαταριών πριν την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα. Απώτερος σκοπός, η ανάπτυξη προηγμένων ‘πράσινων’ κυψελών μπαταριών.

Μία επένδυση από την πλευρά του BMW Group έχει καταστήσει εφικτή την πρώτη φάση της συνεργασίας. Η βιωσιμότητα βρίσκεται στην καρδιά της εταιρικής φιλοσοφίας της Northvolt η οποία φιλοδοξεί να γίνει μία από τις πρώτες εταιρίες της βιομηχανίας με πλήρη ένταξη στο μοντέλο της ‘κυκλικής οικονομίας’. Γι’ αυτό, όλη η ηλεκτρική ενέργεια που προορίζεται για την μελλοντική παραγωγή των κυψελών μπαταριών προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Μία ακόμα σημαντική παράμετρος για την Northvolt είναι η τοπική και υπεύθυνη προέλευση των απαραίτητων πρώτων υλών. Η βιωσιμότητα είναι επίσης από τους πρωταρχικούς στρατηγικούς στόχους του BMW Group εδώ και πολλά χρόνια, που σημαίνει ότι οι δύο εταιρίες λειτουργούν βάσει παρόμοιου κώδικα ηθικής και δεοντολογίας.

Η BMW και Northvolt δεσμεύονται από κοινού στη μείωση των εκπομπών CO2 από τον τομέα μεταφορών. Καθώς οι μπαταρίες εξελίσσονται σε μείζον στρατηγικό θέμα για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, αυτή η συνεργασία δεν σηματοδοτεί μόνο ένα κρίσιμο ορόσημο για την Northvolt, αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία των βιώσιμων κυψελών των μπαταριών στο προσεχές κύμα εξηλεκτρισμού,

δήλωσε ο Peter Carlsson, Συνιδρυτής & CEO, Northvolt.

3Εξέλιξη και ανακύκλωση υλικών

Η Umicore είναι υπεύθυνη για την εξέλιξη και ανακύκλωση ενεργών υλικών ανόδων και καθόδων στην τεχνολογική συμμαχία. Αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει την εφαρμογή καινοτόμων και πολύ αποδοτικών τεχνολογιών στην παραγωγή ενεργών υλικών βασισμένων σε ανακυκλωμένα μέταλλα. Επιπλέον, το project καλύπτει την έξυπνη αποσυναρμολόγηση των μπαταριών, την διερεύνηση επαναχρησιμοποίησης των κυψελών και την ανατροφοδότηση των ανακυκλωμένων υλών στην παραγωγή ενεργών υλικών. Καθώς η ηλεκτροκίνηση αποκτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος, οι αυξανόμενες ανάγκες δεν θα περιορίζονται στη βιώσιμη εξόρυξη πρώτων υλών – η ανάκτηση χρησιμοποιημένων υλικών θα καταστήσει ευκολότερη την παραγωγή πρώτων υλών.

Νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που οι προϊοντικές τεχνολογίες και υπηρεσίες ανακύκλωσης της Umicore είναι βασικοί συντελεστές για τη λειτουργία αυτής της τεχνολογικής συμμαχίας με την BMW και την Northvolt. Δοκιμάζοντας από κοινού ένα ‘κλειστό κύκλο ζωής’ για Ευρωπαϊκές ‘πράσινες’ μπαταρίες υψηλής απόδοσης, αναδεικνύουμε τις μελλοντικές δυνατότητες και τη σημασία μιας Ευρωπαϊκής αλυσίδας προμηθευτών για την επιτυχία του εξηλεκτρισμού των αυτοκινήτων στην περιοχή,

δήλωσε ο Marc Grynberg, CEO της Umicore.

4Η συνεργασία

Σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες – κλειδιά του μέλλοντος, το BMW Group συχνά συνεργάζεται με αναγνωρισμένους ειδικούς και προμηθευτές, νέες εταιρίες και start-ups. Αυτό επιτρέπει ταχύτερη πρόσβαση σε εξειδικευμένες λύσεις. Ειδικά με αυτό το τεχνολογικό project, το BMW Group, η Northvolt και η Umicore θέτουν τις βάσεις για μία βιώσιμη αλυσίδα αξιών για τις κυψέλες μπαταριών των αυτοκινήτων στην Ευρώπη, από την εξέλιξη και παραγωγή μέχρι την ανακύκλωση.

Στην Ευρώπη, το BMW Group ήδη κατασκευάζει μονάδες με κυψέλες εξωτερικών προμηθευτών πριν τις χρησιμοποιήσει στη συναρμολόγηση ολοκληρωμένων μπαταριών για plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας. Ως κατασκευάστρια εταιρία κυψελών μπαταριών, η Northvolt παρέχει το τελικό απαραίτητο στοιχείο για μία αμιγώς Ευρωπαϊκή παραγωγή ολοκληρωμένων μπαταριών που θα χρησιμοποιούνται σε μελλοντικές εφαρμογές ηλεκτροκίνησης, με αποτέλεσμα σημαντική μείωση των εκπομπών του άνθρακα.

Το BMW Group δείχνει με ποιο τρόπο οι μπαταρίες μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ενεργειακές αποθήκες σε οικιακές και βιομηχανικές εφαρμογές, μόλις οι κυψέλες φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Η Umicore πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει την ανέγερση μιας εγκατάστασης παραγωγής υλικών καθόδου στην Ευρώπη, ενώ ήδη λειτουργεί ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης για μπαταρίες ιόντων λιθίου στην Ευρώπη. Η Umicore εξελίσσει την τεχνολογία για την ανακύκλωση κυψελών μπαταριών και την ανατροφοδότηση των ανακυκλωμένων υλών στον κύκλο παραγωγής υλικών, συμβάλλοντας σημαντικά στο μέλλον της βιώσιμης μετακίνησης.