Το VW Group, λόγω της επίθεσης της Τουρκίας στη Συρία, ανέβαλε την τελική απόφασή του, σχετικά με το εάν θα κατασκευάσει ή όχι το νέο της εργοστάσιο στη Τουρκία. Αυτό έκανε γνωστό εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας, εν μέσω διεθνών επικρίσεων για τη στρατιωτική επιχείρηση της χώρας στη Συρία και ανησυχιών για ενδεχόμενες επιπτώσεις στη φήμη του ομίλου

Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις, με την δημιουργία εργοστασίου κοντά στην Σμύρνη να βρίσκεται το τρέχον διάστημα στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού, έπειτα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Η VW έχει ήδη δημιουργήσει ήδη μια θυγατρική εταιρία στην δυτική επαρχία Μάνισα της Τουρκίας, εκεί όπου θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο, ενώ η εταιρεία ανέφερε ότι ήταν ακόμα στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων και ότι δεν είχε λάβει τελική απόφαση για το εργοστάσιο, το οποίο θα αναλάβει την κατασκευή μέρους της παραγωγής των Volkswagen Passat και Skoda Superb.

Το εργοστάσιο θα έχει μέγιστη ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 300.000 οχημάτων, με την έναρξη της ανέγερσης των εγκαταστάσεων να έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2020, με την παραγωγή να ξεκινά το 2022. Σκοπός του εργοστασίου προγραμματίζεται να είναι η κάλυψη των αναγκών της ανατολικής Ευρώπης, με το ύψος της επένδυσης να υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ και να εκτιμάται ότι αυτή θα δημιουργήσει 4.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η VW, εξέτασε περιοχές για να εγκαταστήσει το εργοστάσιο της, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στη Ρουμανία και τη Βόρεια Αφρική. Επέλεξε τελικά την Τουρκία λόγω των “θετικών μακροοικονομικών συνθηκών”, λόγω του πληθυσμού της χώρας που φθάνει τα 80 εκατ. και της θέσης της Τουρκίας ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο η απόφαση για την επένδυση στην Τουρκία ήταν ήδη πολιτικά αμφιλεγόμενη στην Γερμανία, όπου ασκείται έντονη κριτική για την συνεχιζόμενη πολιτική περιστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών από την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, η επίσημη υπογραφή των συμβολαίων για την κατασκευή του εργοστασίου θα καθυστερήσει, εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αν η εταιρία του δείκτη DAX κάνει τώρα το επίσημο βήμα, θα μπορούσε να υποστεί σοβαρό πλήγμα η εικόνα της, αναφέρει η Handelsblatt που επισημαίνει ακόμη ότι η κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας, η οποία κατέχει το 12,7% των μετοχών του ομίλου VW και το 20% των ψήφων σε αυτό, αν η ένταση κλιμακωθεί και χτυπηθούν άμαχοι, δεν θα ψηφίσει υπέρ της κατασκευής του εργοστασίου στην Τουρκία. Η VW αντιτείνει το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι εδώ και χρόνια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.