Ένα ανδρόγυνο από τη Νέα Υόρκη πλήρωσε 100 δολάρια για μια παλιά, εγκαταλελειμμένη σε αποθήκη, Lotus Esprit για να την αγοράσει αργότερα ο Elon Musk έναντι σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Το αυτοκίνητο που αγόρασε ο Musk δεν ήταν κάποιο τυχαίο, αφού όπως αποδείχθηκε, ήταν η υποβρύχια Lotus Esprit με την οποία ο Ρότζερ Μουρ ως James Bond είχε βουτήξει στη θάλασσα για να ξεφύγει από τους διώκτες του στην ταινία “Ο κατάσκοπος που με αγάπησε” (1977). Μετά τα γυρίσματα της ταινίας το αυτοκίνητο είχε τοποθετηθεί σε μια αποθήκη και ξεχάστηκε για πάνω από μια δεκαετία, μέχρις ότου εμφανίστηκε το ζευγάρι από τη Νέα Υόρκη. Το περίεργο είναι ότι δεν γνώριζαν τι αγόρασαν αφού δεν είχαν δει ποτέ τους ταινία του “πράκτορα 007”, όπως αποκάλυψε ο Doug Redenius, που είχε πιστοποιήσει την ταυτότητα της θρυλικής Lotus. «Δεν είχαν ιδέα πόσο μεγάλη ήταν η αξία του», δήλωσε.

1977-lotus-esprit-submarine-james-bond-8

Ο σύζυγος σχεδίαζε να επισκευάσει την οροφή της Lotus του James Bond και να κάνει κι άλλες βελτιώσεις, αλλά όταν το φόρτωσε στο φορτηγό και πήρε τον δρόμο της επιστροφής, φορτηγατζήδες που το αναγνώρισαν επικοινώνησαν μαζί του μέσω ασυρμάτου και τον ενημέρωσαν. Στη συνέχεια πήγε και νοίκιασε την ταινία και τότε κατάλαβε τι “θησαυρό” είχε στα χέρια του.

Μετά από κάποιες επισκευές το ζευγάρι παρουσίασε το απόκτημά του σε διάφορες εκθέσεις τις επόμενες δύο δεκαετίες, μέχρι το 2013 που αποφάσισε να το βγάλει στο σφυρί. Ο Redenius, που είχε ακούσει κάποια στιγμή για την ύπαρξη του αυτοκινήτου, επικοινώνησε με το ζευγάρι, πιστοποίησε ότι επρόκειτο για τη Lotus Esprit της ταινίας και τους έφερε σε επαφή με τον οίκο δημοπρασιών RM Sotheby’s λέγοντάς τους ότι “αν πιάσει τα χρήματα που ελπίζουμε θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε άνετα το υπόλοιπο της ζωής σας”.

1977-lotus-esprit-submarine-james-bond-5

Όπως και έγινε. Ο οίκος πούλησε το αυτοκίνητο το 2013 σ’ έναν αγοραστή που ζήτησε να κρατηθεί μυστική η ταυτότητά του, αλλά όπως αποδείχθηκε τελικά ήταν ο Elon Musk, ο όποιος φέρεται να πλήρωσε 997.000 δολάρια.

Ο Musk είπε ότι ήταν παιδί όταν πρωτοείδε την ταινία και είχε μείνει άναυδος με τη Lotus.

Ήταν φανταστικό να βλέπω, όντας μικρό παιδί στη Νότια Αφρική, τον James Bond να οδηγεί τη Lotus Esprit σε μια αποβάθρα, να πατά ένα κουμπί και το αυτοκίνητο να μεταμορφώνεται σε υποβρύχιο. Απογοητεύτηκα όταν έμαθα ότι στην πραγματικότητα δεν μπορεί να μεταμορφωθεί.

είχε δηλώσει το 2013, ενώ πρόσφατα αποκάλυψε ότι η Lotus Esprit αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το νέο ηλεκτρικό pickup της Tesla, το Cybertruck.