Σήμερα πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Toyota στη Nagoya της Ιαπωνίας η ετήσια συνάντηση των μετόχων της εταιρίας. Σε αυτή συμμετείχαν περίπου 360 μέτοχοι, πολύ λιγότεροι από την προηγούμενη συνάντηση όπου παρευρέθηκαν περισσότερα από 5.500 άτομα, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία είχε ζητήσει από τους μετόχους να μην παρευρεθούν στη συγκέντρωση. Αυτή έληξε μετά από μία ώρα και είκοσι λεπτά, τη συντομότερη ετήσια συνεδρίαση των μετόχων από το 2000.

Εκεί, ο διευθύνων σύμβουλος της ιαπωνικής εταιρίας, Akio Toyoda, είπε ότι η Toyota θα παραμείνει κερδοφόρα κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, κάνοντας πράξη τα μαθήματα που πήρε από την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία. Συγκεκριμένα, ο 64-χρονος Ιάπωνας τόνισε:

Εάν δεν κερδίσουμε, δεν θα είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε αυτήν τη βιομηχανία και τη χώρα. Σήμερα είμαστε διαφορετικοί από αυτό που ήμασταν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ο επικεφαλής πωλήσεων της Toyota στην Ιαπωνία, Yasuhiko Sato, είπε κατά την προαναφερθείσα συνάντηση ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών να βοηθήσει τους πελάτες με μετρητά, η Toyota χαλαρώνει τις προθεσμίες αποπληρωμής των δανείων και προσφέρει μεταχειρισμένα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα αντί για καινούργια.

Σύμφωνα με τον Mitsuru Kawai, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας δεν έχει σκοπό να αλλάξει το πλάνο της για την παραγωγή 3 εκατ. αυτοκινήτων ετησίως στη χώρα, παρότι η εταιρεία είχε κλείσει ορισμένα εγχώρια εργοστάσια της από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Η Toyota προειδοποίησε ότι τα κέρδη θα μειωθούν κατά 80%, φτάνοντας το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων εννέα ετών, ενώ τα λειτουργικά κέρδη θα φτάσουν τα 500 δισεκατομμύρια γιεν (€4,14 δισεκατομμύρια), για το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2021, με τον Toyoda να προσθέτει ότι ο στόχος δεν είναι το σχέδιο της, αλλά ένα ελάχιστο πρότυπο που θα πρέπει να επιτύχει.