Εδώ και χρόνια η FIA πραγματοποιήσει στατικές δοκιμές έλξης των πίσω αεροτομών των μονοθέσιων της Formula 1 σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι ομάδες δεν κατασκευάζουν τις αεροτομές με τέτοιο τρόπο ώστε αυτές να κάμπτονται στις υψηλές ταχύτητες, κάτι που μειώνει την αντίσταση του αέρα στις ευθείες και αυξάνει την τελική ταχύτητα.

Επί του παρόντος, η FIA διεξάγει δύο δοκιμές, μία κάθετη έλξη και μία οριζόντια, για να διασφαλίσει ότι οι πίσω αεροτομές δεν είναι πολύ εύκαμπτες. Η πρώτη δοκιμή απαιτεί ότι η πίσω πτέρυγα μπορεί να εκτραπεί στον οριζόντιο άξονα όχι περισσότερο από 7 χλστ., όταν ασκείται σε αυτήν φορτίο 500N (50,9 κιλά). Η δεύτερη δοκιμή απαιτεί ότι η πίσω πτέρυγα μπορεί να εκτραπεί στον κάθετο άξονα όχι περισσότερο από 2 χλστ. όταν ασκείται φορτίο 200N (20,4 κιλά).

Ωστόσο, η τεχνολογία των υλικών και ο σχεδιασμός των ομάδων έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι σε θέση να διασφαλίσουν ότι η πίσω πτέρυγα είναι αρκετά ισχυρή για να περάσει και τις δύο αυτές δοκιμές, αλλά θα είναι σε θέση να κάμπτεται προς τα πίσω στις υψηλές ταχύτητες.

Αυτό έδειξαν onboard πλάνα από τα δύο τελευταία Grand Prix, τονίζοντας ότι ορισμένα μονοθέσια φαίνεται να ωθούν στα όρια της νομιμότητας τη συμπεριφορά των πίσω αεροτομών τους. Ένα προφανές παράδειγμα ήταν η πίσω αεροτομή του Max Verstappen που φάνηκε να κινείται κατά τη διάρκεια της μάχης του με τον Valtteri Bottas στο GP της Στυρίας.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό ήταν σκόπιμο από τη Red Bull ή η ομάδα είχε κάνει την αεροτομή πολύ εύθραυστη. Όποια και αν είναι η πρόθεση, η κάμψη των πίσω αεροτομών έχει προκαλέσει την προσοχή της FIA, με το κυβερνών σώμα να αναφέρει ότι θέλει να βρει έναν νέο τρόπο δοκιμής της ελαστικότητας τους, ώστε να ταιριάζει καλύτερα με το πώς συμπεριφέρονται αυτές στην πίστα κατά την διάρκεια του αγώνα.

O επικεφαλής της αεροδυναμικής των μονοθέσιων της FIA (F1, F2, F3, F4), Νικόλας Τομπάζης, ρωτήθηκε από το Motorsport εάν υπάρχει κάποια κίνηση για να αλλάξουν οι δοκιμές, για να απαντήσει:

Δεν μιλάμε συγκεκριμένα για τη Red Bull ή για κάποια άλλη ομάδα, εμείς εξετάζουμε την ελαστικότητα των πίσω πτερυγίων. Ελπίζουμε να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις στους κανονισμούς και στα τεστ ελαστικότητας κάποια στιγμή, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Αλλά θέλουμε να το κάνουμε αρκετά προσεκτικά και να μην βιαστούμε και να κάνουμε λάθος κινήσεις.