Η Nokia κέρδισε πρόσφατη δικαστική διαμάχη με την Daimler, μητρική εταιρεία της Mercedes-Benz, καθώς το δικαστήριο στο Mannheim της Γερμανίας απεφάνθη χθες ότι η γερμανική εταιρία χρησιμοποίησε τεχνολογίες της φινλανδικής εταιρίας στα αυτοκίνητα της, χωρίς την άδεια της Nokia.

1

Πιο συγκεκριμένα, η Daimler παραβίασε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Nokia για κινητές συσκευές και δεν σύναψε συμφωνίες αδειοδότησης αναφορικά με τα δικαιώματα που σχετίζονται με τις ψηφιακές λύσεις που χρησιμοποιούνται στα συστήματα πλοήγησης και επικοινωνίας των αυτοκινήτων.

2

Η Jenni Lukander, πρόεδρος της Nokia Technologies, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, είπε:

Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια σημαντική υποστήριξη τόσο στην πολυετή προσφορά της Nokia όσο και στη βασική αρχή ότι οι δημιουργοί θα πρέπει να λαμβάνουν μια δίκαιη αμοιβή. Ελπίζουμε ότι η Daimler θα αποδεχθεί τώρα τις υποχρεώσεις της και θα αποκτήσει τις απαραίτητες άδειες με δίκαιους όρους.

Η απόφαση θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στη Nokia να απαγορεύσει στην Daimler την πώληση οχημάτων στη Γερμανία, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε από τη Nokia να εκδώσει ομόλογο ύψους 7 δισ. ευρώ ως εγγύηση, για την κάλυψη τυχόν ζημιών σε περίπτωση ανατροπής της απαγόρευσης πωλήσεων.

3

Ωστόσο, η Daimler είπε ότι δεν περιμένει η Nokia να ζητήσει απαγόρευση πωλήσεων, ενώ με δήλωση της μέσω email η γερμανική εταιρία αναφέρει:

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την απόφαση του δικαστηρίου του Mannheim και θα ασκήσουμε έφεση.

Η φινλανδική εταιρεία θέλει η Daimler να καταβάλει δικαιώματα με βάση κάθε αυτοκίνητο που πουλά, αλλά η Daimler υποστηρίζει ότι τα τέλη θα ήταν πολύ υψηλά με αυτόν τον τρόπο. Φαίνεται ότι ο δικαστικός “πόλεμος” ανάμεσα σε Nokia και Daimler θα συνεχιστεί, καθώς αντίστοιχες αποφάσεις εκκρεμούν και από άλλα δικαστήρια στη Γερμανία, και συγκεκριμένα των πόλεων του Μονάχου και του Ντίσελντορφ.