Εμπορική συμφωνία Βρετανίας και Ιαπωνίας

Σχετικά άρθρα

Το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε την πρώτη του μετά το Brexit εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, κάνοντας λόγο για μια “ιστορική στιγμή”, την ώρα που προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους στενότερους εμπορικούς της εταιρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανία ανέφερε ότι η συμφωνία, η οποία συνήφθη επί της αρχής, σημαίνει ότι το 99% των εξαγωγών της στην Ιαπωνία θα είναι αδασμολόγητες. Συμπλήρωσε δε ότι με την εφαρμογή της συμφωνίας το διμερές εμπόριο θα διαμορφωθεί στα 15,2 δισ. στερλίνες (19,5 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση.

Οι ψηφιακές ρυθμίσεις και οι προβλέψεις αναφορικά με δεδομένα στη συμφωνία ξεπερνούν «κατά πολύ» αυτές που περιλαμβάνονται στην εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Ιαπωνία, βοηθώντας τις βρετανικές εταιρίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) που δραστηριοποιούνται στην ασιατική χώρα, σύμφωνα με τη Βρετανία.

Οι εταιρίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και οι παραγωγοί τροφίμων, μεταξύ άλλων, θα επωφεληθούν από τη συμφωνία που αποτελεί «σημαντικό βήμα» προς την ένταξη της Βρετανίας στη Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού (CPTPP).

Ιαπωνικές εταιρίες με μεγάλες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Nissan και η Hitachi, θα ευνοηθούν από τους μειωμένους δασμούς σε εξαρτήματα που προέρχονται από την Ιαπωνία καθώς και από τον εναρμονισμό των ρυθμιστικών διαδικασιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εμπορίου.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι το Brexit δίνει στη Βρετανία τη δυνατότητα να συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους συμφωνίες είναι απίθανο να αντικαταστήσουν τις εξαγωγές που χάνονται από το διαζύγιο με την ΕΕ, στην περίπτωση που δεν συναφθεί μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ ζήτησε από τη Βρετανία να εγκαταλείψει τα σχέδιά της περί παραβίασης της συμφωνίας διαζυγίου, αλλά η κυβέρνηση του Τζόνσον αρνήθηκε, οδηγώντας πιθανόν σε ναυάγιο τέσσερα χρόνια συνομιλιών για το Brexit.

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα συνάψει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ εάν το Λονδίνο κάνει κάτι που θα υπονομεύσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...

Ουάσιγκτον: Αντιμέτωποι με περιοριστές ταχύτητας οι οδηγοί που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας

Οι αρχές της Ουάσιγκτον αποφάσισαν να επιτρέψουν την τοποθέτηση περιοριστών ταχύτητας στα αυτοκίνητα των οδηγών εκείνων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας. Σύμφωνα...

Η κινεζική Chery συζητά με την Ιταλία για εργοστάσιο

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery στο πλαίσιο των προσπαθειών της πρώτης να προσελκύσει μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, εκτός της...
Autoblog.gr