O Lewis Hamilton μετά το τέλος του GP της Emilia Romagna προέβη σε μια δήλωση που θα συζητηθεί, αφού είπε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα βρίσκεται στην Formula 1 και του χρόνου, ενώ ο Toto Wolff είπε πως έχει κατά νου τον διάδοχό του στην Mercedes, αφού όπως τόνισε, όλα τα μέλη της ομάδας έχουν “διάρκεια ζωής”, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσε από του χρόνου να έχει διαφορετικό ρόλο στην Mercedes.

Ο Hamilton είναι πολύ πιθανό να κατακτήσει τον 7ο παγκόσμιο τίτλο του στο επόμενο GP, αυτό της Τουρκίας, αλλά ο Βρετανός ακόμη δεν έχει υπογράψει νέο συμβόλαιο με την γερμανική ομάδα.

1

Ο Hamilton ερωτώμενος για το πως βλέπει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την θέση του επικεφαλής της ομάδας ο Wollf απάντησε:

Δεν ξέρω καν αν θα είμαι εδώ τον επόμενο χρόνο, οπότε δεν με απασχολεί πραγματικά αυτή την στιγμή. Έχουμε κάνει πολλές εκ βαθέων συζητήσεις με τον Toto και έτσι γνωρίζω πολύ καλά που είναι σε ψυχικό επίπεδο, και νομίζω πως μοιραζόμαστε και κουβαλάμε μεγάλο μέρος του βάρους μαζί.

Βρίσκομαι εδώ πολύ καιρό και μπορώ σίγουρα να κατανοήσω ότι θέλει να γυρίσει λίγο πίσω και να δώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένεια του και σε όλα αυτά τα πράγματα.

Δεν ξέρω ποιος θα τον αντικαταστήσει, αλλά ο Toto είναι ηγέτης. Δεν πρόκειται να βάλει κανέναν στην θέση του που δεν θα μπορεί να κάνει τη δουλειά, που δεν θα μπορεί να είναι σε θέση να προσαρμοστεί. Θα βρει τους κατάλληλους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό βρήκε όλους αυτούς τους ανθρώπους και έχουμε αυτήν την επιτυχία. Έτσι θα βρει κάποιον που θα μπορεί να αναλάβει και να συνεχίσει την ομάδα.

2

Η ομάδα μας δεν είναι μόνο ένα άτομο. Είναι μια συλλογική δουλειά πολλών ανθρώπων. Ο Toto δεν κατασκευάζει το αυτοκίνητο. Είναι μια πραγματική ομαδική προσπάθεια. Αλλά τον στηρίζω σε ό,τι θέλει να κάνει, προχωρώντας στο μέλλον. Ξέρω όλο το προσωπικό τόσο εδώ στη πίστα, όσο και στο εργοστάσιο. Αυτοί είναι οι ήρωες, είναι εκείνοι που δεν τα παράτησαν ποτέ, συνέχισαν να πιέζουν και να καινοτομούν συνεχώς.

Είμαστε στον Νοέμβριο και είμαστε ακόμη εδώ, είναι τρελό που τα Χριστούγεννα δεν είναι και τόσο μακριά. Φυσικά νιώθω υπέροχα, νιώθω πολύ δυνατός και νιώθω ότι θα μπορούσα να συνεχίσω για πολλούς μήνες.

Θα ήθελα να είμαι εδώ και τον επόμενο χρόνο, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση για αυτό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που με ενθουσιάζουν εκτός των αγώνων. Ο χρόνος θα δείξει.

3

Ο Toto Wolff, μιλώντας μετά τον αγώνα είπε πως αμφιβάλλει πως ο Hamilton θα σταματήσει να αγωνίζεται στην Formula 1 από του χρόνου.

Υποθέτω πως αν ο Lewis αποφασίσει να αποχωρήσει από την Formula 1, κάτι που δεν θεωρώ πως θα συμβεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια ξέφρενη κατάσταση στην αγορά των οδηγών.

Αλλά νομίζω ότι είναι η στιγμή, είναι τα συναισθήματα. Είμαστε όλοι χαρούμενοι αλλά και πολύ κουρασμένοι. Είναι το ίδιο και για εμένα. Μπορώ να καταλάβω τα συναισθήματά του. Διερωτάσαι συνεχώς για τα άλλα πράγματα που έχουν σημασία, ενώ από το πρωί μέχρι το βράδυ έρχεσαι αντιμέτωπος με τους αγώνες.

Είμαστε εδώ, στον δικό μας χαρούμενο μικρόκοσμο και προσπαθούμε να φέρουμε κάποια διασκέδαση στα σπίτια μας, αλλά την επόμενη ημέρα επιστρέφουμε στη δύσκολη πραγματικότητα. Όλα αυτά μας επηρεάζουν και από αυτή την άποψη, είναι φυσιολογικό για κάποιον που έχει κατανόηση να έχει αυτά τα συναισθήματα.

4

Φέτος λήγει και το συμβόλαιο του Toto Wolff με την Mercedes, με τον ίδιο να δηλώνει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως ψάχνει για τον διάδοχο του, αφού ενδεχομένως αυτός θα συνεχίσει στην ομάδα σε μια άλλη θέση, ενδεχομένως είτε ως CEO είτε ως πρόεδρος.

Η κατάστασή μου είναι λίγο διαφορετική από αυτή του Lewis, επειδή είμαι συνιδιοκτήτης με τη Mercedes της ομάδας, οπότε δεν πρόκειται να την εγκαταλείψω ποτέ, γιατί είναι ακριβώς αυτό που μου αρέσει να κάνω. Τι καλύτερο από το να είσαι μέλος μιας αθλητικής ομάδας, να είσαι μέρος μιας τόσο φανταστικής συμμορίας ανθρώπων;

Αυτό που είπα είναι ότι πιστεύω ότι ο καθένας μας έχει μια διάρκεια ζωής. Δεν έχω φτάσει στο τέλος μου, νομίζω ότι μπορώ να συνεχίσω να συνεισφέρω. Αλλά πρέπει να σκεφτώ για το μέλλον επίσης. Έχω κατά νου τον άνθρωπο που θα με αντικαταστήσει, δεν θα σας πω όμως ποιος είναι αυτός. Βρίσκω φανταστική την πρόκληση να τον αναπτύξω και να τον ετοιμάσω γι’αυτόν τον ρόλο.