Μέχρι την επόμενη Κυριακή, η στάθμευση στο κέντρο της Αθήνας είναι ελεύθερη, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19 και των αντίστοιχων μέτρων. Ωστόσο, σήμερα, ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι επανέρχεται το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, με την Δημοτική Αστυνομία να ενημερώνει σχετικά τους πολίτες τόσο προφορικά, όσο και με αντίστοιχα ενημερωτικά έντυπα.

Πιο συγκεκριμένα, με το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου επανέρχεται στην Αθήνα, από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Η στάθμευση στις ελεγχόμενες θέσεις που αφορά επισκέπτες, και η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή και από τις 9:00 μέχρι τις 16:00 για το Σάββατο, ενώ τις Κυριακές δεν υπάρχει χρέωση.

Στις θέσεις των κατοίκων και στις ειδικές θέσεις το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ισχύει όλο το 24ωρο και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις ημέρες και ώρες. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα αναπηρικά οχήματα, τα οποία μπορούν να σταθμεύουν δωρεάν, ενώ στις θέσεις μονίμων κατοίκων απαγορεύεται η στάθμευση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και για όλο το εικοσιτετράωρο.

Για τα οχήματα επισκεπτών, η μέγιστη διάρκεια επιτρεπόμενης στάθμευσης είναι 3 ώρες και τα τέλη στάθμευσης ανέρχονται σε 50 λεπτά του ευρώ για στάθμευση μισής ώρας και αυξάνονται κατά 50 λεπτά ανά μισή ώρα, μέχρι τη δεύτερη ώρα όπου φτάνει τα 2 ευρώ. Για στάθμευση 2,5 ωρών ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει 4 ευρώ και για στάθμευση 3 ωρών 6 ευρώ.

Η πληρωμή του τέλους στάθμευσης γίνεται με τη χρήση ξυστών και ηλεκτρονικών καρτών (μηχανήματα POS) προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης (αξίας 1 ευρώ, 2 ευρώ και 6 ευρώ). Οι εν λόγω κάρτες διατίθενται από τριτοπωλητές (περίπτερα κ.λπ.). Τέλος, μπορείς να πληρώσεις μέσω της εφαρμογής MyAthensPass, η οποία είναι διαθέσιμη για Android και iOS, με την χρήση της εν λόγω εφαρμογής να μην απαιτεί τοποθέτηση κάρτας στο όχημα.