Η Toyota και η Panasonic ανακοίνωσαν την δημιουργία μιας νέας κοινοπραξίας, της Prime Planet Energy & Solutions, μέσω της οποίας θα αυξήσουν την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Toyota κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό στη νέα κοινοπραξία και πρόσφατα ανέθεσε στον Hiroaki Koda, πρώην προϊστάμενό της, να αναλάβει την μείωση του κόστους των υλικών, που αυτά αποτελούν το 60% του κόστους της μπαταρίας.

Περίπου το μισό από το 60% αφορά το κόστος του λιθίου και του κοβαλτίου, με την Toyota να αναφέρει πως η εξεύρεση τρόπων μείωσης αυτών των εξόδων, είναι ολοένα και πιο σημαντική καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα αυξάνει τις τιμές των πρώτων υλών.

Το υπόλοιπο 40% προέρχεται από τις δαπάνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την παραγωγή και τις επενδύσεις στις εγκαταστάσεις. Επιπλέον η Prime Planet εργάζεται στο να αυξήσει την αποδοτικότητα, τυποποιώντας τις χημικές ουσίες στα κελιά των μπαταριών με βάση τις κοινές ανάγκες των πελατών της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αυτά τα μέτρα μείωσης του κόστους είναι απαραίτητα για την Prime Planet και τις μητρικές της εταιρείες, ώστε να επιτύχουν φιλόδοξους στόχους και να παραμείνουν στην αγορά. Αυτήν τη στιγμή, η Prime Planet κατέχει το 25% του μεριδίου αγοράς για υβριδικές μπαταρίες.

Αυτό θα μπορούσε να έχει σχέση με την επιτυχία των υβριδικών της Toyota, η οποία θέλει να αυξήσει δραστικά την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων την επόμενη δεκαετία.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο σχεδιάζει να τετραπλασιάσει τις πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε 8 εκατομμύρια μονάδες το 2030, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πολλαπλασιάσει την τρέχουσα χωρητικότητα των μπαταριών κατά 30 φορές. Η Prime Planet έχει και άλλους πελάτες που αντιπροσωπεύουν πάνω από τις μισές πωλήσεις της.

Μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας, η αγορά μπαταριών θα αξίζει 352 δισ. δολάρια. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλοι αγωνίζονται για να αποκτήσουν ένα μέρος της πίτας της αγοράς αυτής.