Η σλοβάκικη KleinVision ανακοίνωσε πως το ιπτάμενο αυτοκίνητό της, το AirCar όπως το ονομάζει, πήρε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από την Αρχή Μεταφορών της Μπρατισλάβα.

Αυτό σημαίνει πως το όχημα ολοκλήρωσε 70 ώρες δοκιμαστικών πτήσεων και περισσότερες από 200 απογειώσεις και προσγειώσεις.

Η πιστοποίηση του AirCar ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή ιπτάμενων, αποτελεσματικών αυτοκινήτων. Πρόκειται για την επίσημη επιβεβαίωση της δυνατότητάς μας να μεταμορφώσουμε τα ταξίδια μέσων αποστάσεων,

αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας, με το όχημα να διαθέτει φτερά που διπλώνουν για να μπορεί να οδηγηθεί κανονικά στον δρόμο.

Μπορεί να φιλοξενήσει 2 επιβάτες, εξοπλίζεται με αλεξίπτωτο και για να το οδηγήσει κάποιος θα πρέπει να έχει δίπλωμα πιλότου. Το πλάτος του διαμορφώνεται από 2,24 έως 8,32 μέτρα, ανάλογα της μορφής στην οποία βρίσκεται. Σε ότι αφορά το μήκος του, αυτό φτάνει τα 6 μέτρα. Το όχημα μετατρέπεται σε αεροπλάνο μέσα σε 3 λεπτά, διαθέτει αυτόματο πιλότο και όλο τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που συναντά κανείς σε ένα αεροσκάφος.

Το AirCar παίρνει κίνηση από έναν 1.600άρη κινητήρα της BMW απόδοσης 160 ίππων. Μπορεί να πετάξει σε ύψος 8.200 ποδιών (2,5 χλμ) και μπορεί να πιάσει ταχύτητα πτήσης έως 190 χλμ/ώρα. Στα σκαριά η εταιρία ετοιμάζει και μια δυνατότερη έκδοση 300 ίππων που θα μπορεί να πετά με ταχύτητα 300 χλμ/ώρα, έχοντας αυτονομία 1.000 χιλιομέτρων.

Το AirCar έκανε την πρώτη πτήση του σε αστικό περιβάλλον τον Ιούνιο του 2021. Το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε αεροπλάνο, με το πάτημα ενός κουμπιού και χρειάζεται διάδρομο μόλις 300 μέτρων για να απογειωθεί.