Οι BMW και Porsche ανακοίνωσαν σήμερα πως αναστείλουν τη λειτουργία εργοστασίων τους στη Γερμανία, εξαιτίας έλλειψης ανταλλακτικών που προμηθεύονται από την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα η BMW διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιο του Ντίνγκολφινγκ στη Βαυαρία, η οποία θα επηρεάσει χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ προανήγγειλε καθυστερήσεις και διακοπές στη λειτουργία και άλλων εργοστασίων της σε όλη την Ευρώπη, διευκρινίζοντας ότι μελετώνται ακόμη οι λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά το πού, πότε και για πόσο καιρό θα υπάρξουν προβλήματα.

Η βαυαρική αυτοκινητοβιομηχανία προμηθεύεται συστήματα καλωδιώσεων από τη δυτική Ουκρανία και σε αυτή τη φάση βρίσκεται “σε εντατικές συνομιλίες” με τους εταίρους της για την προοπτική της συνεργασίας τους.

Η BMW ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι αναστέλλει την παραγωγή αυτοκινήτων της στο εργοστάσιο του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, αλλά και τις εξαγωγές αυτοκινήτων προς τη χώρα.

Πέρυσι κατασκευάστηκαν στο Καλίνινγκραντ 12.000 αυτοκίνητα από κοινού με τον Ρώσο εταίρο της Avtor και πούλησε συνολικά 49.000 αυτοκίνητα στη Ρωσία.

Καταδικάζουμε την επίθεση κατά της Ουκρανίας και παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση,

δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της εταιρίας και επανέλαβε ότι η BMW υποστηρίζει ξεκάθαρα τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Porsche, η οποία έκανε γνωστό σήμερα πως διακόπτει την παραγωγή της στο εργοστάσιο της Λειψίας, σε πρώτη φάση έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, λόγω προβλημάτων στην παράδοση εξαρτημάτων από την Ουκρανία.

Στη συγκεκριμένη μονάδα, όπου κατασκευάζονται οι Macan και Panamera, οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε καθεστώς εργασίας περιορισμένου χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογες αποφάσεις να ληφθούν και σε άλλα σημεία παραγωγής της εταιρίας.

Τις επόμενες εβδομάδες θα αξιολογούμε διαρκώς την κατάσταση. Η βιώσιμη λύση μπορεί να δοθεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά σε όλες τις δραστηριότητες επιτόπου κορυφαία προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ανθρώπων.

δήλωσε εκπρόσωπος της Porsche.