Ο Matthew Sidney Geouge, ένας τοπικός βελτιωτής πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και μίας ημέρας, καθώς και τρία χρόνια υπό επιτήρηση, εκ των οποίων οι έξι μήνες θα είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Υποχρεούται επίσης να καταβάλει αστικό πρόστιμο ύψους 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (κοινώς γνωστή ως EPA), καθώς και 1,2 εκατομμύρια δολάρια ως επιστροφή στην Εφορία για απλήρωτους φόρους.

Ο λόγος για τα παραπάνω είναι γιατί ο Geouge πούλησε χιλιάδες πακέτα βελτίωσης, ικανά να “ξεγελάσουν” τους ελέγχους των εκπομπών καυσίμων, στην αναζήτηση περισσότερης ισχύος των πετρελαιοκινητήρων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς της πόλης Hendersonville στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνα, μεταξύ 2008 και 2017, ο Geouge κατασκεύασε και πούλησε περίπου 14.000 πακέτα βελτίωσης, που αύξαναν την ισχύ στα οχήματα εις βάρος του καθαρού αέρα. Τα πακέτα βελτίωσης δεν αύξαναν μόνο την πίεση υπερπλήρωσης των turbo, ούτε βελτιστοποιούσαν απλά την παροχή καυσίμου.

Στην περίπτωση του Geouge, οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να αφαιρέσουν σημαντικές συσκευές ελέγχου εκπομπών, όπως τα φίλτρα σωματιδίων και τις βαλβίδες ανακυκλοφορίας καυσαερίων (Exhaust Gas Recirculation, EGR) για να αποκτήσουν περισσότερη ισχύ. Το αποτέλεσμα, φυσικά, ήταν η εκπομπή πολύ πιο επιβλαβών καυσαερίων, από ό,τι επιτρέπεται από την EPA.