Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να μειώσουν από το Νοέμβριο την ημερήσια παραγωγή τους κατά 2 εκατ. βαρέλια στη σημερινή υπουργική σύνοδο στη Βιέννη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, παρά την πίεση από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Η κίνηση αυτή μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις ήδη πολύ υψηλές τιμές ενέργειας και να βοηθήσει τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο της στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής του καρτέλ από την αρχική φάση της πανδημίας το 2020, όταν η ζήτηση πετρελαίου είχε βυθιστεί με συνέπεια την πρωτοφανή κατρακύλα των τιμών.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ μπορεί να υπονομεύσει το σχέδιο της G7 για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚ, η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε κατά 2,12% στα 93,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε υποχωρήσει κάτω από τα 85 δολάρια. Το αμερικάνικο αργό WTI αυξάνεται και αυτό κατά 1,85% στα 88,12 δολάρια το βαρέλι.

Η πραγματική μείωση της παραγωγής θα είναι, ωστόσο, μικρότερη καθώς σήμερα οι χώρες του ΟΠΕΚ παράγουν τρία εκατ. βαρέλια την ημέρα λιγότερο σε σχέση με τις ποσοστώσεις.

Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η πραγματική μείωση της παραγωγής θα ανέλθει σε 0,4 έως 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ.

Από την πλευρά τους, αναλυτές της Jefferies αναμένουν μία μεγαλύτερη πραγματική μείωση, της τάξης των 0,9 εκατ. βαρελιών.

Μία νέα αύξηση των τιμών του αργού θα προκαλούσε νέες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ, σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ οδεύουν στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες θα κριθεί αν οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Θα έθετε έτσι σε νέα τροχιά σύγκρουσης την αμερικανική κυβέρνηση με τον ΟΠΕΚ, μετά μάλιστα το ταξίδι του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία το καλοκαίρι και την πίεση που άσκησε στο Ριάντ για συγκράτηση των τιμών.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω πολιτικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, όπως με την αποδέσμευση πρόσθετων στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου και κάποια «δυνατά χαρτιά», περιλαμβανομένης μίας νέας πρωτοβουλίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου NOPEC.

Το νομοσχέδιο NOPEC που προβλέπει τη δυνατότητα άσκησης δίωξης από την αμερικανική δικαιοσύνη κατά χωρών του καρτέλ του ΟΠΕΚ για τεχνητή αύξηση των τιμών, έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως φόβητρο για τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ. Πιο πρόσφατα ανασύρθηκε στην επιφάνεια την περασμένη άνοιξη, όταν υπήρχε οργή στις ΗΠΑ για τη μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εξοργισθεί με μία ενδεχόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Μία μεγάλη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα οδηγούσε σε μία διαμάχη με τον Λευκό Οίκο αν και οι αξιωματούχοι πιθανόν θα περιμένουν να δουν την αντίδραση των τιμών μετά την απόφαση πριν απαντήσουν.

Η Ρωσία συμμετέχει στον ΟΠΕΚ+ από το 2016. Το καρτέλ αυξομειώνει την παραγωγή του για να ελέγχει τις τιμές αλλά σπάνια μείωνε την παραγωγή όταν οι συνθήκες στην αγορά ήταν σφιχτές.

Η Σαουδική Αραβία πιέζεται από τις ΗΠΑ, αλλά διατηρεί τη στρατηγική σχέση της με τη Ρωσία και έχει αποφύγει να την καταδικάσει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.