Στο στόχαστρο των ολλανδικών αρχών, μπαίνει η συνήθεια πολλών μοτοσικλετιστών να προσπερνούν τα αυτοκίνητα και να βρίσκονται πρώτοι στο φανάρι.

Τα πάντα ξεκίνησαν το 2019 σε μια πόλη της Ολλανδίας όταν ο οδηγός μιας μοτοσικλέτας πήρε κλήση ύψους 240 ευρώ επειδή πέρασε τα οχήματα που περιμέναν στο φανάρι και ακινητοποιήθηκε μπροστά τους. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οδηγός πήρε κλήση για μη συμμόρφωση με την κατεύθυνση που υποδεικνύεται από τη λωρίδα σε διασταύρωση.

Ο οδηγός δεν συμφώνησε με τη κλήση και πήγε την υπόθεση στα δικαστήρια, ισχυριζόμενος πως δεν παραβίασε κάποιον νόμο. Το δικαστήριο αποφάσισε πως η κίνηση ανάμεσα στα αυτοκίνητα επιτρέπεται μόνο όταν υπάρχει μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, όπως ορίζει η νομοθεσία της χώρας, όμως η αναμονή στο φωτεινό σηματοδότη δεν συνιστά συμφόρηση και συνεπώς η κίνηση των μοτοσικλετών ανάμεσα στα αυτοκίνητα δεν επιτρέπεται.

Έτσι ο οδηγός θα πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο των 240 ευρώ, με την απόφαση να λειτουργεί πλέον ως προηγούμενο και οι Ολλανδοί οδηγοί μοτοσυκλετών δεν θα πρέπει να προσπερνούν άλλα οχήματα όταν αυτά βρίσκονται ακινητοποιημένα σε κάποιο φανάρι.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο ΚΟΚ δεν προβλέπει κάποιο πρόστιμο για τη κίνηση αυτή.