Η Toyota ανακοίνωσε πως τα δεδομένα 2,15 εκατ. ιδιοκτητών αυτοκινήτων της στην Ιαπωνία ή σχεδόν το σύνολο της πελατειακής βάσης που εγγράφηκε στις κύριες πλατφόρμες υπηρεσιών cloud της από το 2012, ήταν δημόσια διαθέσιμα για μία δεκαετία λόγω ανθρώπινου λάθους.

Η ανακοίνωση για τη διαρροή η οποία αφορά επίσης και τους πελάτες της Lexus, έρχεται καθώς η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου από πλευράς πωλήσεων, προωθεί τη συνδεσιμότητα οχημάτων και τη διαχείριση δεδομένων μέσω cloud, λειτουργίες οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για την ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης και άλλων λειτουργιών που κάνουν χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η διαρροή η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και διήρκεσε μέχρι τα μέσα τον Απρίλιο του 2023, προήλθε από ανθρώπινο λάθος, με αποτέλεσμα το σύστημα cloud να είναι προσβάσιμο δημόσια και όχι ιδιωτικά, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Toyota. Από τη διαρροή, λεπτομέρειες όπως το πού βρίσκονται τα οχήματα και οι αριθμοί αναγνώρισης των συσκευών στα οχήματα πιθανώς να έχουν διαρρεύσει, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν αναφορές για κακόβουλη χρήση σύμφωνα με την εταιρεία.

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οποιαδήποτε πληροφορία διέρρευσε, αντιγράφηκε ή χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά λόγω της παραβίασης, τα δεδομένα που κινδυνεύουν περιλαμβάνουν: τον αριθμό αναγνώρισης του οχήματος, τη θέση του οχήματος και την ώρα που βρισκόταν εκεί και βίντεο που τραβήχτηκε από το όχημα, γνωστό ως “drive recorder” στην Ιαπωνία.

Υπήρξαν ελλιπείς ενεργοί μηχανισμοί ανίχνευσης και δραστηριοτήτων για να αποτιμηθεί ποια πράγματα διέρρευσαν. Λυπούμαστε τόσο πολύ που προκαλέσαμε τέτοιο πρόβλημα σε όλους τους ανθρώπους,

είπε ο Hideaki Homma, εκπρόσωπος της Toyota, απαντώντας στο γιατί χρειάστηκε χρόνος για να συνειδητοποιήσει η εταιρεία το πρόβλημα. Το πρόβλημα με το σύστημα έχει επιδιορθωθεί, είπε ο Homma.

Η Toyota είπε ότι θα εισαγάγει ένα σύστημα για τον έλεγχο των ρυθμίσεων στο cloud, θα δημιουργήσει ένα σύστημα για τη συνεχή παρακολούθηση των ρυθμίσεων και θα εκπαιδεύσει διεξοδικά τους εργαζόμενους σχετικά με τους κανόνες διαχείρισης των δεδομένων.

Η διαρροή αφορά πελάτες που εγγράφηκαν στην υπηρεσία T-Connect η οποία παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της φωνητικής υποστήριξης οδήγησης AI, της αυτόματης σύνδεσης με τηλεφωνικά κέντρα για τη διαχείριση των οχημάτων και την υποστήριξη έκτακτης ανάγκης για περιπτώσεις όπως τροχαία ατυχήματα ή ξαφνικές ασθένειες. Αφορά επίσης τους χρήστες της G-Link, μιας παρόμοιας υπηρεσίας για τους κατόχους των αυτοκινήτων Lexus.

Οι υπηρεσίες T-Connected και G-Link υπενθυμίζουν στους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν ελέγχους συντήρησης και συνδέσμους για ψυχαγωγία ροής, ενώ παράλληλα παρέχουν βοήθεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Μπορούν να ζητήσουν ζητήσουν βοήθεια μετά από μια ένα ατύχημα, ή να εντοπίσουν ένα αυτοκίνητο που έχει κλαπεί.

Η Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας έχει ενημερωθεί για το περιστατικό, όπως δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους της, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με την πρακτική της να μην σχολιάζει μεμονωμένα περιστατικά.

Η Toyota είπε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για να αποκλεισθεί η εξωτερική πρόσβαση στα δεδομένα μετά την ανακάλυψη του ζητήματος και τη διεξαγωγή έρευνας σε όλα τα περιβάλλοντα cloud που διαχειρίζεται η Toyota Connected.

Το περιστατικό προσθέτει μια σειρά από προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Koji Sato, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα CEO στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία την 1η Απριλίου από τον Akio Toyoda, εγγονό του ιδρυτή της εταιρείας.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του o Sato, η Toyota έχει παραδεχτεί προβλήματα στις δοκιμές ασφαλείας στη θυγατρική της Daihatsu, ενώ έχει δεχθεί πρόταση από τρεις Ευρωπαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να βελτιώσει τις πρακτικές της για την κλιματική αλλαγή.