Η Ινδία θέλει να απαγορεύσει τα πετρελαιοκίνητα οχήματα έως το 2027 από τις μεγάλες πόλεις

Σχετικά άρθρα

Η Ινδία σχεδιάζει να απαγορεύσει τα πετρελαιοκίνητα οχήματα έως το 2027 σε πόλεις με πάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους, όπως και σε πόλεις με υψηλή ρύπανση, και να στραφεί σε ηλεκτρικά και βενζινοκίνητα οχήματα, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές. Παράλληλα, εξετάζει από το 2035 την απαγόρευση των μοτοσυκλετών με κινητήρες εσωτερικής καύσης, των σκούτερ και των τρίτροχων, γνωστά ως tuk-tuks.

Επιπλέον, από το 2024 και μετά, θέλει όλες οι νέες ταξινομήσεις για οχήματα παράδοσης που χρησιμοποιούνται στις πόλεις να είναι ηλεκτρικά, και τα αστικά λεωφορεία να μην έχουν κινητήρες ντίζελ. Από το 2030 και μετά, όλα τα νέα αστικά λεωφορεία θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά. Το σιδηροδρομικό δίκτυο αναμένεται να είναι πλήρως ηλεκτρικό μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Αυτά τα μέτρα είναι μέρος της πράσινης μετάβασης της χώρας και έχουν προταθεί από μια επιτροπή με επικεφαλής τον πρώην υπουργό πετρελαίου της Ινδίας, Tarum Kapoor. Η επιτροπή ιδρύθηκε στα τέλη του 2021 από το υπουργείο πετρελαίου της Ινδίας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη καθαρών μηδενικών σχεδίων.

Η απομάκρυνση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στον τομέα των μεταφορών της Ινδίας θα έφερνε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου. Τούτου λεχθέντος, η μετάβαση της χώρας στα ηλεκτρικά οχήματα υστερεί συγκριτικά με άλλες, όπως η Κίνα.

Η βενζίνη και το ντίζελ αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου της Ινδίας κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 και έληξε στις 31 Μαρτίου 2023. Το ντίζελ αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο πέμπτα της κατανάλωσης ραφιναρισμένων καυσίμων στην Ινδία, με το 80% αυτής να χρησιμοποιείται στον τομέα των μεταφορών.

Η επιτροπή πρότεινε επίσης έναν στόχο που θέλει το 25% των νοικοκυριών να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για το μαγείρεμα έως το 2030, κάτι που θα μείωνε την εξάρτηση από το εισαγόμενο υγραέριο LPG, ενώ παράλληλα η επιτροπή θέλει να προωθήσει τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων.

Δεδομένου ότι οι τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας αποτελούν από τους κυριότερους παραγωγούς εκπομπών ρύπων της Ινδίας, η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ηλεκτροδότηση της θέρμανσης και η ενεργειακή απόδοση αποτελούν βασικούς δρόμους για μια μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μέλλον. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ινδία έχει άφθονο κάρβουνο, επομένως ενδέχεται να μην είναι δυνατό να τερματιστεί πλήρως η χρήση του στα επόμενα 15 έως 20 χρόνια.

Η Ινδία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της γης, επιθυμεί να παράγει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές για να επιτύχει τον Net Zero στόχο το 2070. Η Ινδία στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό της μείγμα στο 15% έως το 2030, από 6,2% σήμερα.

[Photos credits: depositphotos.com]

ΠηγήBloomberg

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...