GP Μονακό 2023: Θριαμβευτής ο Verstappen σε χαοτικό αγώνα στη βροχή

Σχετικά άρθρα

Ο Max Verstappen κατάφερε να δει πρώτος την καρό σημαία στο GP του Μονακό, με το αγώνα να “χωρίζεται” σε δύο μέρη, πριν και μετά τη βροχή. Στη δεύτερη θέση του βάθρου ανέβηκε ο Fernando Alonso, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Esteban Ocon.

Ο Ολλανδός διατήρησε ανέπαφο το ρεκόρ νικών της Red Bull για το 2023, παρά το χάος που έφερε η βροχή λίγο μετά τη μέση του αγώνα. Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων, ο Verstappen έκανε μια καθαρή εκκίνηση, διατηρώντας το πλεονέκτημά του από την pole position έναντι του Alonso στην πρώτη στροφή, με τη Red Bull να επιλέγει τη μεσαία γόμα των ελαστικών, όταν η Aston Martin τοποθέτησε τη σκληρή στον Alonso.

Μέχρι τα μέσα του αγώνα το θέαμα ήταν περιορισμένο, κλασικά για το Μονακό, αλλά η βροχή τα άλλαξε όλα. Αρχικά, οι σταγόνες περιορίζονταν σε ένα μόνο σημείο της πίστας, ενώ η υπόλοιπη διαδρομή ήταν στεγνή, κάτι που περιέπλεξε τις στρατηγικές και τις επιλογές, καθώς κάποιοι έμειναν στην πίστα με τα σλικ ελαστικά και κάποιοι τοποθέτησαν τα ενδιάμεσα.

Ο Alonso μπήκε στα pits όταν μόνο ένα τμήμα της πίστας ήταν βρεγμένο, τοποθετώντας την μεσαία γόμα, αλλά η εντατικοποίηση της βροχόπτωσης σήμαινε ότι αναγκάστηκε να επιστρέψει στο box της βρετανικής ομάδας για τα ενδιάμεσα ελαστικά μόλις 2 γύρους αργότερα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και -ίσως- τη μοναδική του ευκαιρία για τη νίκη.

Αντιθέτως, ο Verstappen είχε καταφέρει να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τη μεσαία γόμα των ελαστικών, και έτσι άλλαξε κατευθείαν από τα αρχικά του ελαστικά στα ενδιάμεσα, “επιζώντας” από την επαφή με τον τοίχο πριν κάνει μπει στα pits. Όταν επανήλθε στην πίστα και στις μικτές συνθήκες, βρήκε γρήγορα ρυθμό και τον διατήρησε μέχρι την καρό σημαία.

Παρά την επιπλέον στάση του, ο Alonso είχε αρκετή απόσταση από τον τρίτο Ocon και κατάφερε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση, σημειώνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα της Aston Martin της σεζόν μέχρι στιγμής. Ο Ocon εκμεταλλεύτηκε την αλλαγή του καιρού και την επακόλουθη βιασύνη στο pit lane, και με έναν “καθαρό” αγώνα ανέβηκε στην τελευταία θέση του βάθρο, συγκεντρώνοντας πολύτιμους βαθμούς.

Η ανανεωμένη W14 της Mercedes και η σωστή στρατηγική έφερε πολλούς βαθμούς, καθώς ο Lewis Hamilton και ο George Russell πήραν την τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, με την ποινή πέντε δευτερολέπτων του τελευταίου για σύγκρουση με τον Sergio Perez να μην του επηρεάζει τη θέση τερματισμού του.

Ο Charles Leclerc τερμάτισε από τη θέση που εκκίνησε, ακολουθούμενος από την δεύτερη Alpine του Pierre Gasly, και τον teammate του Carlos Sainz. Ο Lando Norris και ο Oscar Piastri έδωσαν στη McLaren τους βαθμούς της ένατης και τη 10η θέση, αφού προηγουμένως είχαν προσπεράσει την AlphaTauri του Yuki Tsunoda, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε στη 15η θέση εν μέσω παραπόνων για μπλοκάρισμα των φρένων του.

Οδηγός της ημέρας

Μπορεί να ξεκίνησε τρίτος, αλλά λίγοι περίμεναν να τερματίσει τρίτος ακόμα και αν στο Μονακό οι προσπεράσεις είναι δύσκολες. Αλλά αυτό ακριβώς έκανε ο Esteban Ocon, με τον οδηγό της Alpine να διατηρεί την ψυχραιμία του κατά τη διάρκεια της βροχής και να οδηγεί αλάνθαστα στους 78 γύρους του αγώνα. Η ανταμοιβή του ήταν το τρίτο του βάθρο στη F1, και η ψήφος του κοινού ως ο οδηγός του αγώνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ocon συγκέντρωσε το 23,5% των ψήφων, για να τον ακολουθήσει ο Fernando Alonso με το 22,6%, ο Max Verstappen με 16,5%, ο Lewis Hamilton με 7,5%, και ο Charles Leclerc με 6,2%.

Ταχύτερος γύρος

Ο Lewis Hamilton σημείωσε τον ταχύτερο γύρο κατά την διάρκεια του αγώνα, πετυχαίνοντας χρόνο 1:15.650, κάτι που του έδωσε τον έναν επιπλέον βαθμό. Τον ακολούθησαν οι Sergio Perez (1:16.269) και Esteban Ocon (1:16.528)

Επόμενος αγώνας

Μετά το Μονακό, η Formula 1 μεταφέρεται λίγο πιο δυτικά, και πιο συγκεκριμένα στην Ισπανία για το GP της Βαρκελώνης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, από τις 2 έως τις με 4 Ιουνίου.

Αποτελέσματα

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος/Διαφορά
1 Max Verstappen Red Bull Honda 1:48:51.980
2 Fernando Alonso Aston Martin Mercedes +27,921 δευτ.
3 Esteban Ocon Alpine Renault +36,990 δευτ.
4 Lewis Hamilton Mercedes +39,062 δευτ.
5 George Russell Mercedes +56,284 δευτ.
6 Charles Leclerc Ferrari +61,890 δευτ.
7 Pierre Gasly Alpine Renault +62,362 δευτ.
8 Carlos Sainz Ferrari +63,391 δευτ.
9 Lando Norris McLaren Mercedes +1 γύρος
10 Oscar Piastri McLaren Mercedes +1 γύρος
11 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari +1 γύρος
12 Nyck De Vries AlphaTauri Honda +1 γύρος
13 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari +1 γύρος
14 Alexander Albon Williams Mercedes +1 γύρος
15 Yuki Tsunoda AlphaTauri Honda +2 γύροι
16 Sergio Perez Red Bull Honda +2 γύροι
17 Nico Hulkenberg Haas Ferrari +2 γύροι
18 Logan Sargeant Williams Mercedes +2 γύροι
19 Kevin Magnussen Haas Ferrari Εγκατέλειψε
NC Lance Stroll Aston Martin Mercedes Εγκατέλειψε

Βαθμολογία Οδηγών

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Max Verstappen Red Bull Honda 144
2 Sergio Perez Red Bull Honda 105
3 Fernando Alonso Aston Martin Mercedes 93
4 Lewis Hamilton Mercedes 69
5 George Russell Mercedes 50
6 Carlos Sainz Ferrari 48
7 Charles Leclerc Ferrari 42
8 Lance Stroll Aston Martin Mercedes 27
9 Esteban Ocon Alpine Renault 21
10 Pierre Gasly Alpine Renault 14
11 Lando Norris McLaren Mercedes 12
12 Nico Hulkenberg Haas Ferrari 6
13 Oscar Piastri McLaren Mercedes 5
14 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari 4
15 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari 2
16 Yuki Tsunoda AlphaTauri Honda 2
17 Kevin Magnussen Haas Ferrari 2
18 Alexander Albon Williams Mercedes 1
19 Nyck De Vries AlphaTauri Honda 0
20 Logan Sargeant Williams Mercedes 0

Βαθμολογία Κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 Red Bull Honda 249
2 Aston Martin Mercedes 120
3 Mercedes 119
4 Ferrari 90
5 Alpine Renault 35
6 McLaren Mercedes 17
7 Haas Ferrari 8
8 Alfa Romeo Ferrari 6
9 AlphaTauri Honda 2
10 Williams Mercedes 1

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024: Άπιαστος Verstappen

Για έναν ακόμα ακόμα θαυμάσαμε το μεγαλείο της Red Bull και του Max Verstappen και ταυτόχρονα διασκεδάσαμε με τις μάχες για τις πίσω θέσεις. Ούτε...