Τα κέρδη της Tesla μειώθηκαν κατά 44% το 3ο τρίμηνο

Σχετικά άρθρα

Η Tesla ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου όπου ήταν κατώτερα των προσδοκιών, δεδομένου πως σε αυτά αποτυπώνεται ο αντίκτυπος της μείωσης των τιμών των αυτοκινήτων της που ανακοίνωσε το συγκεκριμένο διάστημα.

Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9% στα 23,35 δισ. δολάρια, λιγότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν 24,19 δισ. δολάρια, καταγράφοντας τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης εδώ και τρία χρόνια για την εταιρεία. Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν 2,32 δισ. δολάρια ή στα 66 σεντς ανά μετοχή, με τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για 73 σεντς ανά μετοχή. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο τα κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 1,05 δολάρια ανά μετοχή και τα έσοδα σε 21,45 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, η Tesla ανακοίνωσε έσοδα 19,63 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αυτοκινητοβιομηχανία και 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα από την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Τα καθαρά κέρδη για το 3ο τρίμηνο ήταν 1,85 δισεκατομμύρια δολάρια ή 53 σεντς ανά μετοχή, έναντι 95 σεντς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, πτώση 44%. Τα συνολικά μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση. Το συνολικό λειτουργικό περιθώριο ανήλθε στο 7,6%, σημαντικά μειωμένο από το 17,2% του προηγούμενου τριμήνου.

Το μεικτό περιθώριο κέρδους έφτασε στο 17,9% για το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, έναντι 25,1% ένα χρόνο νωρίτερα, όταν δεν είχε ακόμη ξεκινήσει τις μειώσεις τιμών. Το δεύτερο τρίμηνο, η Tesla εμφάνισε μεικτό περιθώριο κέρδους 18,2%.

Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη ανήλθαν σε 1,16 δισεκατομμύρια δολάρια, από 733 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο. Η εταιρεία σημείωσε ότι είχε υπερδιπλασιάσει το μέγεθος των πόρων της για εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Κατά το τρίτο τρίμηνο η Tesla παρήγαγε 430.488 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα Model 3 και Model Y αντιπροσώπευαν τα 416.800, ενώ τα Model S και Model X τα 13.688. Από την άλλη, η αμερικάνικη εταιρία παρέδωσε 435.059 αυτοκίνητα κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Από αυτά, τα 15.985 ήταν Model S και Model X και τα 419.074 Model 3 και Model Y.

Η μείωση τιμών, παρά το γεγονός ότι άσκησε σημαντικές πιέσεις στον ανταγωνισμό, περιόρισε τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας και τροφοδότησε ανησυχίες για την αναπτυξιακή της πορεία.

Η Tesla έχει καταφύγει από τον Ιανουάριο σε μεγάλες μειώσεις τιμών και εκπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων άνω του 6% σε όλα τα μοντέλα για το τρίτο τρίμηνο, με στόχο να δώσει μία ώθηση στις πωλήσεις, σε μία περίοδο μειωμένης ζήτησης. Η κίνηση αυτή αύξησε τις πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο, όμως η ανοδική πορεία δεν συνεχίστηκε στο 3o τρίμηνο, στο οποίο κατεγράφησαν μειωμένες παραδόσεις.

Οι επενδυτές και οι αναλυτές αναμένουν πλέον περισσότερες μειώσεις τιμών, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει να παραδώσει έναν αριθμό-ρεκόρ 476.000 οχημάτων το τέταρτο τρίμηνο για να επιτύχει τον ετήσιο στόχο της για 1,8 εκατομμύρια οχήματα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Νέα LFP μπαταρία από την CATL με αυτονομία 1.000 χλμ

Η CATL παρουσίασε μια νέα μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) που προσφέρει αυτονομία άνω των 1.000 χιλιομέτρων ανά φόρτιση, στον κινέζικο κύκλο δοκιμών. Η μπαταρία...

Με 460 άλογα το Tesla Model 3 Performance στην Ευρώπη

Στις αρχές της εβδομάδας η Tesla παρουσίασε το Model 3 Performance με την εταιρία να ανακοινώνει πως φέρει δύο νέους ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν 510 άλογα...