Πέντε αστέρια ασφαλείας μόνο στα αυτοκίνητα με φυσικά κουμπιά

Σχετικά άρθρα

Από τον Ιανουάριο του 2026 το Euro NCAP θα θέσει σε ισχύ νέους κανόνες και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν μονάχα οθόνες αφής και κουμπιά αφής δεν θα αποκτούν τα πολυπόθητα πέντε αστέρια ασφαλείας, μιας και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξοπλίζονται και με φυσικά κουμπιά και διακόπτες.

Συγκεκριμένα, το Euro NCAP θα απαιτεί να υπάρχει φυσικός διακόπτης για τα φλας και για τους υαλοκαθαριστήρες, κανονικό κουμπί για τα αλάρμ, κανονική κόρνα και κουμπί για το σύστημα eCall.

Ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης του Euro NCAP Matthew Avery εξηγεί γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση:

Η υπερβολική χρήση οθονών αφής είναι ένα πρόβλημα σε όλη τη βιομηχανία, καθώς σχεδόν κάθε αυτοκινητοβιομηχανία μετακινεί τα βασικά χειριστήρια στις κεντρικές οθόνες αφής, υποχρεώνοντας τους οδηγούς να πάρουν τα μάτια τους από το δρόμο και αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων εξαιτίας της απόσπασης προσοχής.

Οι νέες δοκιμές του Euro NCAP που θα τεθούν σε ισχύ από το 2026 ενθαρρύνουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν ξεχωριστά, φυσικά χειριστήρια για βασικές λειτουργίες με διαισθητικό τρόπο, περιορίζοντας τον χρόνο που ο οδηγός παίρνει τα μάτια του από τον δρόμο και συνεπώς προάγοντας την ασφαλέστερη οδήγηση.

Ο κύριος λόγος που οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντικαθιστούν τα φυσικά κουμπιά και τους διακόπτες με λειτουργίες μέσω οθονών αφής είναι για να μειώσουν το κόστος κατασκευής, αλλά έρευνες έχουν δείξει πως τα φυσικά κουμπιά είναι πιο ασφαλή από τις οθόνες αφής.

Το ιδανικότερο θα ήταν ανάμεσα στους φυσικούς διακόπτες που απαιτεί το Euro NCAP να βρισκόταν και το σύστημα του κλιματισμού, μιας και ο έλεγχος του μέσω οθόνης αφής είναι καθόλα μη χρηστικός.

Αν και δεν θα είναι υποχρεωτική η συμμόρφωση με τους νέους κανόνες του Euro NCAP, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που δεν θα το κάνουν θα χάσουν πολύτιμους βαθμούς στις αξιολογήσεις ασφαλείας των αυτοκινήτων τους, που θα τους κοστίσουν τα πέντε αστέρια ασφαλείας.

Διάβασε επίσης

Έρευνα: Τα φυσικά κουμπιά είναι πιο ασφαλή από τις οθόνες αφής

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...