Τι σχέση έχει το GTA V με την εξέλιξη της αυτόνομης οδήγησης;

Σχετικά άρθρα

gta-autonomous

Δεν ξέρω πόσα γνωρίζεις για το Grand Theft Auto V, το βιντεοπαιχνίδι που σε βάζει σε έναν εικονικό κόσμο στον οποίο κάνεις ό,τι θες, από το να οδηγείς αυτοκίνητα, μέχρι να ληστεύεις τράπεζες. Εμείς δεν θα ασχοληθούμε με το παιχνίδι, αλλά με κάτι που αφορά το αντικείμενό μας, που δεν είναι άλλο από το αυτοκίνητο και την εξέλιξή του.

Τον τελευταίο καιρό λοιπόν, έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως η τάση της εποχής που διανύουμε είναι η αυτόνομη οδήγηση. Βρίσκεται όμως σε αρχικό στάδιο ακόμη, με το βασικότερο πρόβλημα να είναι η αλληλεπίδραση του αυτοκινήτου με ένα δύσκολο αστικό περιβάλλον. Έτσι μπορεί για τα ήδη να έχουμε αυτόνομα τρακτέρ , αλλά για να περάσει η τεχνολογία αυτή στα επιβατικά αυτοκίνητα χρειάζεται ακόμη αρκετός δρόμος “εκπαίδευσης” και προγραμματισμού του συστήματος.

Δεν ξέρω λοιπόν, πώς θα σου ακουστεί αλλά σύμφωνα με ένα άρθρο του MIT Technology, πολλές ερευνητικές ομάδες χρησιμοποιούν τον ελεύθερο κόσμο του παιχνιδιού για να μάθουν και  να “εκπαιδεύσουν” τους υπολογιστές για το πώς είναι καλύτερο να κινούνται τα -αυτόνομα- αυτοκίνητα.

Γίνεται με την ίδια τεχνική που χρησιμοποιεί η Algocian για την κάμερα που ξεχωρίζει τους πεζούς) και ορίζεται ως “machine-learning”, ή αλλιώς “μηχανική μάθηση“. Για να γίνει πιο κατανοητό, πρόκειται για ένα “πεδίο μελέτης που δίνει στους υπολογιστές την ικανότητα να μαθαίνουν, χωρίς να έχουν ρητά προγραμματιστεί“. Αλλιώς μπορεί να το έχεις ακούσει και σαν “τεχνητή νοημοσύνη” ή Advanced Intelligence (AI).

Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν τον εντελώς εικονικό κόσμο του παιχνιδιού, που είναι ακριβώς όπως στην πραγματικότητα, οι προγραμματιστές εξελίσσουν ένα λογισμικό, ώστε το αυτόνομο αυτοκίνητο να “εκπαιδευτεί” και να “μάθει” το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται σε μια πληθώρα καταστάσεων. Και μάλιστα αυτό γίνεται με την ασφάλεια που σου παρέχει ο εικονικός κόσμος, εφόσον κανείς δεν κινδυνεύει. Έτσι, το λογισμικό που μετέπειτα θα μπει στο πραγματικό αυτόνομο αυτοκίνητο θα έχει “μάθει” να ξεχωρίζει έναν πεζό από μια άψυχη κολώνα, να ξεχωρίζει ομιλίες ή νεύματα και πολλά άλλα που είναι βασικά τόσο για την ασφάλεια των επιβατών του, όσο και για των πεζών. Δες στο παρακάτω βίντεο για τι μιλάμε, το οποίο προέκυψε από την δουλειά μιας ομάδας ερευνητών από Πανεπιστήμιο της Γερμανίας.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...