GP Κίνας QP: Ο Hamilton στην pole

Σχετικά άρθρα

Ο Lewis Hamilton έδειχνε σε όλο το 3ήμερο ότι είναι ο καλύτερος στη Σαγκάη και το επιβεβαίωσε στις κατατακτήριες δοκιμές του Κινεζικού Grand Prix. Ο εκπληκτικός άγγλος με τη McLaren Mercedes δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης και πήρε την 7η φετινή του pole position, κάνοντας άλλο ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Δίπλα του στην πρώτη σειρά της εκκίνησης θα έχει τον Kimi Raikkonen με τη Ferrari, και πίσω του στη 2η σειρά της εκκίνησης τους Felipe Massa (3ος) και Fernando Alonso (4ος). Ακολούθησαν οι Heikki Kovalainen, Mark Webber, Nick Heidfeld, Sebastian Vettel, Jarno Trulli και Sebastien Bourdais….
Το πρώτο μέρος των κατατακτηρίων ξεκίνησε με τον καιρό στην Κίνα να παραμένει καλός και τη θερμοκρασία να βρίσκεται στους 28 βαθμούς στον αέρα και στους 36 στην πίστα. Αμέσως μόλις άνοιξε το pit lane και το ρολόι άρχισε να μετράει αντίστροφα τα 20 λεπτά, ο Nelson Piquet με τη Renault ήταν ο πρώτος που βγήκε στην πίστα. Σταδιακά ακολούθησαν και οι υπόλοιποι, με τον Piquet να γράφει πρώτος χρόνο. Τελευταίος βγήκε από τα pit o Fernando Alonso.

Οι μονομάχοι του πρωταθλήματος έδειξαν αμέσως τις προθέσεις τους, με τον Felipe Massa να ανεβαίνει στην κορυφή αλλά τον Lewis Hamilton να απαντά άμεσα και να παίρνει την πρώτη θέση με διαφορά σχεδόν 4 δεκάτων του δευτερολέπτου. Ο Sebastian Vettel βρέθηκε στην πολύ καλή 3η θέση, μπροστά από τους Kovalainen και Heidfeld ενώ ο Raikkonen είχε μείνει αρκετά πίσω στην 8η θέση, που έγινε 9η όταν ο Alonso πέρασε τη γραμμή του τερματισμού σημειώνοντας τον 7ο χρόνο. Σοβαρά προβλήματα με την υποστροφή της BMW Sauber αντιμετώπιζε ο Kubica, που 5 λεπτά πριν από το τέλος βρισκόταν στη 17η θέση.

Η μάχη των τελευταίων λεπτών στο 1ο μέρος των κατατακτηρίων δεν αφορά την κορυφή αλλά την αποφυγή των 5 τελευταίων θέσεων που οδηγούν σε αποκλεισμό από τη συνέχεια. Παρόλα αυτά ο Heikki Kovalainen και ο Kimi Raikkonen βγήκαν στην πίστα για να βελτιώσουν το χρόνο τους. ο Φιλανδός της McLaren ανέβηκε στη 2η θέση μπροστά από τον Massa ενώ ο συμπατριώτης του της Ferrari πήρε την 4η θέση. Η έκπληξη όμως ήρθε από τον Sebastian Vettel, ο οποίος έφερε την Toro Rosso στην 3η θέση, πίσω από τις McLaren και μπροστά από τον Alonso και τις Ferrari.

Στις πίσω θέσεις η μάχη των βετεράνων έφερε τον Barrichello με τη Honda στην οριακή ασφάλεια της 15ης θέσης ενώ ο David Coulthard με τη Red Bull έμεινε 15ος και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Παρέα στον Σκοτσέζο για τη συνέχεια της διαδικασίας έκαναν οι Kazuki Nakajima, Jenson Button, Adrian Sutil και Giancarlo Fisichella.

Στο 2ο μέρος των κατατακτηρίων δεν έβγαινε κανέις εξώ στην πίστα, μέχρι να βγει ο Kimi Raikkonen πρώτος απ’ όλους στην πίστα. Ο Φιλανδός με τα μαλακότερα ελαστικά έκανε έναν πολύ γρήγορο γύρο. Ωστόσο, οι Kovalainen και Massa τον υποσκέλισαν, με τον Βραζιλιάνο της Ferrari να παίρνει την πρώτη θέση. Ο Vettel συνέχισε να εντυπωσιάζει και ήταν 4ος, μπροστά από τον Hamilton που έκανε κάποια λάθη και έμεινε 5ος.

Οι δύο οδηγοί της BMW Sauber ήταν οι τελευταίοι που βγήκαν στην πίστα, όταν όλοι οι υπόλοιποι είχαν επιστρέψει στα pit για τις τελευταίες ρυθμίσεις. Ο Nick Heidfeld έφτασε μέχρι την 6η θέση ενώ ο Robert Kubica έμεινε προσωρινά 11ος. Σε κάθε περίοδο κατατακτηρίων τα τελευταία λεπτά του 2ου μέρους έχουν μεγάλη αγωνία για το ποιοι θα καταφέρουν να περάσουν στην τελική 10άδα που θα διεκδικήσει την pole position, ειδικά αν υπάρχει κάποιος από τους κορυφαίους που κινδυνεύει να μείνει εκτός. Στην Κίνα ο Robert Kubica ήταν στην επικίνδυνη ζώνη.

Την ώρα που ο Lewis Hamilton «έσπαγε» τα χρονόμετρα και γινόταν ο πρώτος οδηγός όλο το 3ήμερο που κατέβηκε το 1:35, σημειώνοντας χρόνο 1:34.947, ο Robert Kubica έβλεπε τις λίγες ελπίδες του για τον τίτλο να μειώνονται ακόμα περισσότερο καθώς έμεινε στην 12η θέση και εκτός συνέχειας. Μαζί με τον Πολωνό αποκλείστηκαν οι Nelson Piquet, Timo Glock, Rubens Barrichello και Nico Rosberg. Ο Mark Webber πήρε την 9η θέση αλλά κουβαλά ποινή 10 θέσεων από το πρωινό σπάσιμο του κινητήρα του και θα εκκινήσει τον αυριανό αγώνα αρκετά πιο πίσω. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι για άλλη μία φορά και οι δύο Toro Rosso βρίσκονται στη 10άδα.

3ο μέρος (Q3)

Στο ξεκίνημα του 3ου μέρους οι οδηγοί της Ferrari ξεκίνησαν πρώτοι την 1η τους προσπάθεια, με τον Hamilton να είναι πίσω τους. Ωστόσο, ο Sebastian Vettel ήταν ο πρώτος που έγραψε χρόνο αλλά ο Heikki Kovalainen ήταν σε αυτό το σημείο ταχύτερος όλων, με τον Kimi Raikkonen 2ο και τους Webber και Massa να ακολουθούν, μπροστά από Hamilton και Alonso. Ο Hamilton έχασε αρκετό χρόνο στο 2ο κομμάτι και έπεσε στην 5η θέση.

Με κομμένη την ανάσα όλοι περίμεναν τη 2η και αποφασιστική προσπάθεια των οδηγών, που θα έκρινε το grid για τον αυριανό αγώνα. Ο Kimi Raikkonen ξεκίνησε πρώτος και κινήθηκε πολύ γρήγορα αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο ο Lewis Hamilton, o οποίος με έναν εξαιρετικό γύρο δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Felipe Massa που ακολουθούσε. Ο Βρετανός πήρε με πολύ πειστικό τρόπο την pole position, με διαφορά 3,5 δεκάτων από τον Kimi Raikkonen, που θα ξεκινήσει από τη 2η θέση. Ο Felipe Massa ήταν 3ος, μπροστά από τους Fernando Alonso, Heikki Kovalainen, Mark Webber, Nick Heidfeld, Sebastian Vettel, Jarno Trulli και Sebastien Bourdais.

Η έκβαση του αγώνα θα εξαρτηθεί πολύ από την εκκίνηση και τις πρώτες στροφές. Η Ferrari σε αυτήν την πίστα δεν δείχνει το ίδιο γρήγορη με τη McLaren και η στρατηγική της μοιάζει με αυτήν που ακολούθησε στην Ιαπωνία, έχοντας τον Raikkonen λίγο πιο ελαφρύ για να περάσει μπροστά από τον Hamilton στην εκκίνηση και να κόψει το ρυθμό του Βρετανού για να μη χάσει την επαφή του ο Massa. Ωστόσο, στην αναμπουμπούλα ο… Alonso χαίρεται και ο Ισπανός είναι αρκετά κοντά τους για να εκμεταλλευτεί τα πιθανά στραβοπατήματα και κονταροχτυπήματα. Αν όμως ο Lewis Hamilton φύγει από την αρχή μπροστά θα είναι δύσκολο για τους υπόλοιπους να τον πιάσουν. Για όλα αυτά θα έχουμε απαντήσεις αύριο, σε έναν κρίσιμο αγώνα που θα έχει αγωνία μέχρι το τέλος του.

Κατατακτήριες δοκιμές
Θ.
Νο.
Πιλότος Ομάδα
Χρόνος
Διαφορά
1
22
Lewis Hamilton Vodafone McLaren Mercedes
1:36.303
+ 0.000
2
1
Kimi Raikkonen Scuderia Ferrari
1:36.645
+ 0.342
3
2
Felipe Massa Scuderia Ferrari
1:36.689
+ 0.386
4
5
Fernando Alonso ING Renault F1
1:36.927
+ 0.624
5
23
Heikki Kovalainen Vodafone McLaren Mercedes
1:36.930
+ 0.627
6
10
Mark Webber Red Bull Racing
1:37.083
+ 0.780
7
3
Nick Heidfeld BMW Sauber F1
1:37.201
+ 0.898
8
15
Sebastian Vettel Scuderia Toro Rosso
1:37.685
+ 1.382
9
11
Jarno Trulli Panasonic Toyota Racing
1:37.934
+ 1.631
10
14
Sebastien Bourdais Scuderia Toro Rosso
1:38.885
+ 2.582
11
6
Nelson Piquet Jr. ING Renault F1
12
4
Robert Kubica BMW Sauber F1
13
12
Timo Glock Panasonic Toyota Racing
14
17
Rubens Barrichello Honda Racing Team
15
7
Nico Rosberg AT&T Williams F1 Team
16
9
David Coulthard Red Bull Racing
17
8
Kazuki Nakajima AT&T Williams F1 Team
18
16
Jenson Button Honda Racing Team
19
20
Adrian Sutil Force India F1
20
21
Giancarlo Fisichella Force India F1

[via : MSFREE]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Φήμες θέλουν την Mercedes να υπέγραψε με τον Carlos Sainz

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής Gazzetta dello Sport η Mercedes επέλεξε τον Carlos Sainz ως αντικαταστάτη του Lewis Hamilton, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο, με τον...

Επίσημο: Η Formula 1 ανακοίνωσε το πρόγραμμα των 24 αγώνων για το 2025

Αρκετά νωρίς φέτος, η Formula 1 αποκάλυψε το ημερολόγιο για τη σεζόν του 2025, με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA να εγκρίνει...