Αφού είμαστε μια χώρα που τα έχουμε όλα λυμένα (οικονομία, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, παιδεία, νοσοκομειακή περίθαλψη κτλ) οι 300 που μας κυβερνούν αποφάσισαν ότι αυτό που χρειαζόμαστε ώστε όλα να είναι πλέον τέλεια και ιδανικά, είναι να απαγορευθεί το κάπνισμα στο αυτοκίνητο όταν μεταφέρεις ανήλικα παιδιά. Ως ιδέα ο νόμος αυτός είναι πάρα πολύ καλός και τον επικροτώ αλλά μπορεί κάποιος να μου πει πως θα ελεγχθεί αυτό; Και από ποιους; Θα γίνει νέο καθήκον των τροχονόμων; Όπως καταλαβαίνεις τα προβλήματα που φέρνει είναι περισσότερα από αυτά που λύνει… αν λύνει κάποιο τελικά!

Μήπως έπρεπε αυτό να αποτελεί αποτέλεσμα παιδείας και συνείδησης παρά ζήτημα προστίμου; Το ίδιο δεν ισχύει και όταν οι γονείς καπνίζουν μέσα στο σπίτι τους; Μήπως αντί όλης αυτής της φαμφαρολογίας και μέτρων για το θεαθήναι αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση, θα έπρεπε να γίνει μια σωστή καμπάνια ενημέρωσης στους γονείς για το ποιες είναι οι βλαβερές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος; Λέω εγώ, μήπως;

[Photo Copyright: daniella.marie at Flickr]

 • maria

  ……..πλάκα μας κάνουν?…….μιλάμε για τελείως ηλιθιότητα κ δεν είμαι καπνίστρια!…….ας κοιτάξουν να σώσουν λίγο την αγορά του αυτοκινήτου που έχει ρίξει άγκυρα στον βούρκο κ ας αφήσουν τα δήθεν Ευρωπαϊκά:-PPPPPPPPPPPPPP…….δεν έχω άλλα λόγια!!!!

 • Για να μην παρεξηγηθώ, είμαι φανατικός αντικαπνιστής που δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τσιγάρο στη ζωή μου

 • Πρώτα απ’όλα, ήμουν καπνιστής και τώρα το έχω κόψει. Αλλά ακόμα και όταν κάπνιζα, τσιγάρο στο αυτοκίνητο δεν έχω ανάψει ΠΟΤΕ στη ζωή μου!
  1. Είναι επικίνδυνο. Αν πέσει το τσιγάρο και σε πιάσει κανένας πανικός να μην καείς εσύ ή να μην καταστρέψεις την ταπετσαρία του αυτοκινήτου σου, το ατύχημα είναι θέμα χρόνου.
  2. Βρωμάνε τα υφάσματα και κυρίως ο ουρανός ο οποίος αν καπνίζεις πολύ μπορεί να κιτρινίσει κιόλας -αν φυσικά είναι ανοιχτόχρωμος-.
  Εγώ είμαι απόλυτα υπέρ του πνεύματος αυτού του νόμου. Οτιδήποτε σε αποσπάει απο την οδήγηση πρέπει να απαγορεύεται -αφού δεν έχουμε την νοημοσύνη να το κάνουμε μόνοι μας-. Αυτό που βλέπω καθημερινά είναι οτι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει την σοβαρότητα του να οδηγείς. Παραβιάσεις STOP, ομιλίες στο κινητό, οδήγηση υπο την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών και ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Η παραμικρή στραβή όμως με ένα όχημα που ζυγίζει το λιγότερο 1 τόνο, θα κοστίσει μερικές εκατοντάδες ευρώ ή στην χειρότερη των περιπτώσεων την ζωή κάποιου. ΝΑΙ, το κάπνισμα αποσπά την προσοχή. Έχω υπάρξει καπνιστής, καταλαβαίνω την απόλαυση -ή την ανάγκη απο εθισμό- να κάνεις ένα τσιγάρο αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Μπορείς να περιμένεις να το ανάψεις όταν βγεις απο το αυτοκίνητο. ΚΥΡΙΩΣ οταν μεταφέρεις μικρά παιδιά! That been said, η εφαρμογή του νόμου θα είναι απο δύσκολη έως αδύνατη και το βαρύ πρόστιμο με κάνει να σκεφτομαι οτι είναι μάλλον άλλο ένα εισπρακτικό μέτρο. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον autoblogger οτι χρειάζεται παιδία -και θα συμπληρώσω οτι εφόσον δεν υπάρχει η παιδία, αρκεί ο κοινός νους- για να καταλάβει ο κόσμος οτι δεν πρέπει να εκθέτει τα παιδιά του στο παθητικό κάπνισμα.

 • Dimitris

  Συμφωνώ απόλυτα με τον alex.Την λογική “όλα τα χε η μαριωρή ήθελε και αντικαπνιστικό νομο” δεν την βρίσκω καθόλου έγκυρη εδώ και πραγματικά είμαι προ εκπλήξεως που δεν είσαι καπνιστής φίλε autoblogger.Σε έναν λαό που αρνείται πεισματικά να βάλει το κεφάλι του κάτω και να σκεφτεί το μακροπρόθεσμο καλό των “συμπολιτών” του και το δικό του,μόνο έτσι ισως,λέω ίσως βάλει λίγο μυαλό,ίσως τα μικρά πράγματα τον αλλάξουν και αρχίσει να φέρεται με την αντίστοιχη σοβαρότητα και στα πιο μεγάλα.Τώρα στο πρακτικό κομμάτι φαντάζομαι το μέτρο θα εφαρμόζουν αστυνομικοί της τροχαίας με δίκυκλα…

  • άργησα να το δω αυτό, γιατί εκπλήσσεσαι που δεν είμαι καπνιστής;;;;  Ο τρόπος επιβολής αυτός δεν θα κάνει τον έλληνα να καταλάβει το κακό που κάνει σε αυτόν και στα παιδιά του. Σε αυτό ενίσταμαι εγώ!