Έξι νέους σταθμούς διοδίων θα αποκτήσει ο οδικός άξονας της Εγνατίας, οι οποίοι είναι πιθανόν να τεθούν σε λειτουργία πριν από το Πάσχα. Συγκεκριμένα, οι νέοι σταθμοί θα τοποθετηθούν σε Ηγουμενίτσα, Γιάννενα, Γρεβενά, Νυμφόπετρα, Παγγαίο και Κομοτηνή. Οι τιμές θα είναι στα επίπεδα αυτών που ισχύουν σήμερα στον Πολύμυλο Κοζάνης, τον πρώτο σταθμό διοδίων της Εγνατίας, και έτσι τα IX θα καταβάλουν 2.80 ευρώ. Ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση του συστήματος, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 15 εκατ. ευρώ, θα γίνει την Τετάρτη.

Για την πρώτη διετία τα έσοδα υπολογίζονται σε 80 εκατ. ευρώ το χρόνο αλλά μετά το 2012 θα προστεθούν 5-6 νέοι σταθμοί, ενώ προβλέπεται η τοποθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής χρέωσης. Στην πλήρη λειτουργία του συστήματος τα έσοδα θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ, από τα οποία ένα μέρος θα διατεθεί για υποστηρικτικές υποδομές (φωτισμός, πάρκινγκ, κ.λ.π) που σήμερα λείπουν από τον αυτοκινητόδρομο των 670 χλμ. που ενώνει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους του Εβρου και κόστισε 3 δισ. ευρώ.

Οι σταθμοί έπρεπε να λειτουργούν από το 2008 και το υπουργείο Υποδομών επικαλείται έγγραφα της Κομισιόν, η οποία συμμετείχε στη χρηματοδότηση των έργων και είχε λάβει τις δεσμεύσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι θα υπάρχουν διόδια. Έχουν επίσης χορηγηθεί δάνεια από ελληνικές τράπεζες συνολικού ύψους 1.2 δις. ευρώ, που είχαν συναφθεί την περίοδο 2006-8 με εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα από διόδια.

[Πηγή: enet]