Το ότι η McLaren ετοιμάζει νέα μοντέλα είναι κάτι που δεν σου προκαλεί εντύπωση μιας και οι Άγγλοι έχουνε ήδη ανακοινώσει ότι θα ξοδέψουν 1 δις δολάρια ώστε να προσθέσουν νέα μοντέλα στη γκάμα τους εκτός από την ανοικτή και την hardcore έκδοση της MP4-12C. Το MotorTrend αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τα δύο ολοκαίνουργια μοντέλα τα οποία έχουνε κωδική ονομασία P12 και P13 η (MP4-12C είχε κωδική ονομασία P11). Ας τα δούμε όπως αναλυτικά τα δύο μοντέλα.

Το P12 θα είναι το μεγάλο supercar της εταιρίας το οποίο θα τοποθετηθεί στη κατηγορία της Lamborghini Aventador και θα είναι ο αντικαταστάτης της McLaren F1. Το P13 θα είναι το φθηνότερο αυτοκίνητο της McLaren, θα τοποθετηθεί κάτω από την MP4-12C και θα τεθεί απέναντι από την κατηγορία της Porsche 911 και του Audi R8. Ο Antony Sheriff, CEO της McLaren δηλώνει ότι τα αυτοκίνητα θα είναι “πραγματικά McLaren”, θα είναι κατασκευασμένα με βάση το carbon και θα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις τόσο σε επίπεδου χειρισμού όσο και σε επίπεδο επιδόσεων από όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της κατηγορίας.

Σκοπός της McLaren είναι να χρησιμοποιήσει το σασί της monocoque σασί της MP4-12C στα νέα μοντέλα. Ο λόγος είναι ότι η McLaren έχει δοκιμάσει την αντοχή του συγκεκριμένου σασί και έτσι θα γλιτώσει και χρόνο αλλά και χρήμα απ’ότι να κατασκευάσει νέα σασί για τα δύο της νέα αυτοκίνητα. Η McLaren δηλώνει ότι παρότι τα αυτοκίνητα θα έχουνε το ίδιο σασί, θα μπορούν να έχουνε διαφορετικά μεταξόνια, διαφορετικές διαστάσεις και διαφορετικά μοτέρ, πάντα τοποθετημένα όμως στο κέντρο.

Το P12 θα αποδίδει κοντά στα 800 άλογα και το βάρος του δεν θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της MP4-12C χάρη στην εκτενή χρήση carbon, τόσο στο σώμα όσο και στα σημεία πρόσκρουσης του νέου hypercar. Θα διαθέτει ενεργό αεροδυναμική και αερόφρενα (όπως έχει η Veyron και η Ηuyara)

Ο σχεδιαστής της McLaren, Frank Stephenson, δηλώνει ότι τόσο το P12 όσο και το P13 δεν θα μοιάζουν στην MP4-12C. Ασφαλώς και θα υπάρχουν τα σήματα κατατεθέν της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της εταιρίας αλλά επουδενί δεν θα είναι η μικρή και η μεγάλη replica της MP4-12C.

Σύμφωνα με το MotorTrend  η P12 θα παρουσιαστεί μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, πιθανότατα στην έκθεση της Γενεύης του 2013, ενώ η P13 ένα χρόνο αργότερα, το 2014. H McLaren θα μπορεί να κατασκευάζει 4.000 αυτοκίνητα ετησίως. Τα 1.300 από αυτά θα είναι MP4-12C, τα 2.500 θα είναι P13 ενώ μόλις 200 θα είναι P12.

[Πηγή: MotorTrend]