O Όλι Ρεν μπορεί να μην μας τα πάρει, αλλά τελικά ο Έλληνας δεν μπορεί να συντηρήσει τις Cayenne. Τι σκέφτηκε λοιπόν; Να τα βάζει φωτιά και να παίρνει τα χρήματα από την ασφαλιστική. Αρκετοί ιδιοκτήτες μην μπορώντας πλέον να συντηρούν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, και με χαμηλή αξία μεταπώλησης, είτε τα βάζουν φωτιά είτε τα δηλώνουν κλοπή. Υπεύθυνος ασφαλιστικής δήλωσε στα Νέα, ότι:

Οι περίεργες υποθέσεις ολικής καταστροφής πολυτελών ΙΧ έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Ειδικά από τον Οκτώβριο και ύστερα στην εταιρεία ασχολούμαστε με τουλάχιστον 10 συμβάντα τον μήνα, όταν παλιότερα ήταν ένα, το πολύ δύο, τα ύποπτα. Όσο πλησιάζει η περίοδος που οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνονται και οι εκούσιες κλοπές. Στις περιπτώσεις ολικής καταστροφής οι εταιρείες οφείλουν να πληρώσουν την αποζημίωση ύστερα από 48 ώρες. Σε περίπτωση κλοπής το θύμα πρέπει να περιμένει να περάσουν τρεις μήνες μέχρις ότου λάβει τα χρήματα της ασφάλειας.

Τα ποσοστό που πολυτελή αυτοκίνητα που παραδίδονται στις φλόγες έχει πολλαπλασιαστεί και αυτό, και οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουνε πλέον αναθέσει σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ να διερευνούν αν η κλοπή είναι η πραγματική ή έγινε από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη για να εισπράξει την αποζημίωση.

Παράδειγμα, πριν από μερικές ημέρες σε ερημική περιοχή στο Κορωπί βρέθηκε καμένη ολοσχερώς μια Porsche Cayenne. Η ιστορία που αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα είναι η εξής:

Ο ιδιοκτήτης της είχε καταγγείλει την κλοπή δυο εβδομάδες νωρίτερα, ενώ είχε υποστηρίξει πως οι κλέφτες του πολυτελούς αυτοκίνητου του τον εκβίαζαν πως αν δεν τους πλήρωνε δεν θα το ξανάβλεπε ποτέ.

Πριν από μερικές ημέρες σε ερημική περιοχή στο Κορωπί βρέθηκε καμένη ολοσχερώς μια Porsche Cayenne. Ο ιδιοκτήτης της είχε καταγγείλει την κλοπή δυο εβδομάδες νωρίτερα, ενώ είχε υποστηρίξει πως οι κλέφτες του πολυτελούς αυτοκίνητου του τον εκβίαζαν πως αν δεν τους πλήρωνε δεν θα το ξανάβλεπε ποτέ.

“Η αξία του συγκεκριμένου μοντέλου στην αγορά των μεταχειρισμένων είναι σήμερα λόγω της κρίσης στα 12.000 ευρώ. Λόγω της ολοσχερούς καταστροφής του, ο ιδιοκτήτης θα μπορούσε να εισπράξει σχεδόν άμεσα 32.000 ευρώ, με βάση το ασφαλιστήριο συμβόλαιό του. Αναθέσαμε την υπόθεση σε ιδιωτικό ντετέκτιβ και αποδείχτηκε μια καλοστημένη επιχείρηση εξαπάτησής μας”, αναφέρει στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας.

Τις πρώτες υποψίες δημιούργησε το γεγονός πως ο ιδιοκτήτης μπορούσε να παραδώσει μόνο δύο από τα τρία επίσημα κλειδιά που του είχαν δοθεί όταν αγόρασε το αυτοκίνητο χωρίς δικαιολογία για το τρίτο που έλειπε. Το αυτοκίνητο επίσης βρέθηκε κλειδωμένο με ανοικτά παράθυρα, κάτι που δεν κολλούσε στην υπόθεση της κλοπής. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν υπολείμματα πλαστικού δοχείου το οποίο οι δράστες είχαν γεμίσει με βενζίνη. Από το μπιτόνι ξεκινούσε ένα σχοινάκι το οποίο κατέληγε κοντά στον λεβιέ ταχυτήτων. Εκεί ήταν τοποθετημένο ένα ρεσό το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να ανάψει το σχοινί και να δοθεί στους εμπρηστές ο απαραίτητος χρόνος να φύγουν από την περιοχή χωρίς να κινήσουν υποψίες.

Όπως αναγκάστηκε τελικά να παραδεχθεί ο ιδιοκτήτης, είχε δώσει σε δύο φίλους του το κλειδί για να του “κλέψουν” το αυτοκίνητο και να του βάλουν φωτιά διότι είχε ανάγκη τα χρήματα και δεν μπορούσε να το συντηρήσει πλέον. Στο τέλος το «θύμα» αντί για τα 32.000 όχι μόνο έχασε το Ι.Χ. του, αλλά υποχρεώθηκε να πληρώσει και τα έξοδα του ερευνητή, του πραγματογνώμονα, του πυροτεχνουργού, του τεχνικού συμβούλου και οποιουδήποτε άλλου χρειάστηκε να συμβάλει στην απόδειξη της απάτης εις βάρος της ασφαλιστικής.

“Υπάρχουν δυο διαφορετικές κατηγορίες δραστών», εξηγεί στα «Νέα» ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Νίκος Πελεκάσης, ο οποίος έχει αναλάβει την εξιχνίαση πολλών ύποπτων υποθέσεων. «Η πρώτη κατηγορία αποτελείται από ερασιτέχνες. Ο ιδιοκτήτης ή κάποιο φιλικό του πρόσωπο εγκαταλείπουν το όχημα σκεπασμένο σε κάποιο σημείο που ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχουν. Στην περίπτωση αυτή θα βρεθούν σίγουρα οι δράστες”.

Μια τέτοια περίπτωση εντοπίστηκε πρόσφατα με δράστη τον ιδιοκτήτη μιας Porsche Boxter και άθελα του πρωταγωνιστή έναν Πακιστανό. Ο ιδιοκτήτης της Porsche είχε εγκαταλείψει το όχημα στην Καλλιθέα. Το είχε σκεπάσει με μια κουκούλα, είχε δηλώσει την κλοπή του, το είχε αφήσει και ξεκλείδωτο και περίμενε να περάσουν τρεις μήνες για να λάβει την παχυλή αποζημίωση. Μόνιμος κάτοικος της Porsche όμως είχε γίνει πακιστανός μετανάστης, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο πολυτελείας. Μέχρι που τον κατήγγειλαν κάτοικοι της περιοχής, και συνελήφθη από την Αστυνομία. Ετσι, λίγο προτού εκπνεύσει το τρίμηνο, επεστράφη η Porsche. Ανάλογη ατυχία είχε και ιδιοκτήτης ενός τζιπ Hyundai Santa Fe ο οποίος είχε κρύψει το αυτοκίνητο κάτω από κουκούλα. Για κακή του όμως τύχη στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν ύστερα από μερικές εβδομάδες έργα ασφαλτόστρωσης, το όχημα απομακρύνθηκε από γερανό και επεστράφη στον ιδιοκτήτη του.

Η δεύτερη κατηγορία, σύμφωνα με τον κ. Πελεκάση, είναι οι επαγγελματίες – “απαλλοτριωτές”. Έναντι αμοιβής αναλαμβάνουν να κλέψουν το όχημα, να το φυλάξουν μέχρι να αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης και να τον ενημερώνουν για τις αδυναμίες της ασφαλιστικής εταιρείας.

[Πηγή: Τα Νέα | Photo: Flickr]