Αυτό ήταν! Το σύστημα ρύθμισης της απόστασης του μονοθεσίου από το έδαφος, που πρώτη έκανε γνωστό η Lotus, απαγορεύθηκε από τη FIA! Όλες οι πληροφορίες από το ξένα Μέσα ότι το σύστημα είναι νόμιμο δεν ισχύουν, καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία ενημέρωσε τις ομάδες για το σύστημα, υπογραμμίζοντας πως είναι παράνομο.

Ο Mark Gillan, αρχιμηχανικός λειτουργιών της Williams, αποκάλυψε ότι το σύστημα θεωρείται παράνομο.

Η FIA έχει απαγορεύσει το συγκεκριμένο είδος συστήματος. Εξετάζαμε το σύστημα αυτό για ένα διάστημα. Προφανώς, είχε αντίκτυπο στην αεροδυναμική του μονοθεσίου, και οτιδήποτε κάνει το εμπρός μέρος πιο χαμηλό, είναι κέδρος για την αεροδυναμική.

Η Ferrari είχε καταθέσει τα δικά της σχέδια, τα οποία φαίνεται πως έχουν απορριφθεί, ύστερα από την απαγόρευση του συστήματος. Ίσως να υπήρξε και πίεση των ομάδων προς τη FIA, ώστε να μη δώσει έγκριση στο σύστημα. Ο λόγος την απαγόρευσης είναι άγνωστος. Προσωπικά, πιστεύω ότι μπορεί να θεωρήθηκε ότι ο οδηγός επηρεάζει την αεροδυναμική συμπεριφορά του μονοθεσίου, αφού είναι αυτός που ενεργοποιεί το σύστημα, πατώντας το πεντάλ του φρένου.

Ανανέωση: Το σύστημα αυτό παραβιάζει τον κανονισμό 10.2.3 της FIA. Ο κανονισμός αυτός γράφει ξεκάθαρα ότι το ύψος της ανάρτησης δεν μπορεί ν’ αλλάξει με κανένα σύστημα, όταν το μονοθέσιο βρίσκεται σε κίνηση. Παράλληλα, φήμες θέλουν την RBR να διαμαρτύρεται στη FIA για το εν λόγω σύστημα…

[Πηγή: ESPNF1, FIA | Photo Copyright: REUTERS/Giampiero Sposito]