Η GM δεν το κρύβει ότι από τότε που έχει εξαγοράσει την Opel, πριν από 13 χρόνια, έχει ξοδέψει κοντά στα 15.6 δις δολάρια, την ώρα που μόνο για το 2011, η Opel παρουσίασε ζημιές ύψους 747 εκατ. δολαρίων. Για το 2012, η GM, βλέποντας την ζοφερή οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, πιστεύει ότι θα χάσει επιπλέον 1.2 δις δολάρια από την Opel. Ο CEO της GM, Dan Akerson, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η ζήτηση έχει μειωθεί κατά 20%, και παρότι δεν το έχει επιβεβαιώσει, θα προβούν σε σημαντικές περικοπές στην Ευρώπη.

Αναλυτές θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση θα ήταν η καλύτερη επιλογή ενώ μια ενδεχόμενη πώληση της βρίσκεται και αυτή στο τραπέζι. Πόσο κοστολογεί η αγορά την Opel; 1 δις ευρώ. Η αναδιάρθρωση θα κοστίζει στην GM 600 εκατ. δολάρια το 2012 και άλλα 400 εκατ. δολάρια το 2013, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει σε τουλάχιστον 4.000 απολύσεις.

Και κάπου εδώ μαθαίνουμε ότι η General Motors έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την PSA (Peugeot-Citroen) για μια ενδεχόμενη συνεργασία. Η είδηση βγήκε από το στόμα του υπουργού εργασίας της Γαλλίας, Xavier Bertrand, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, δήλωσε ότι οι δύο εταιρίες βρίσκονται σε συζητήσεις, όπως του είπε ο CEO της PSA, Philippe Varin.

Οι δύο εταιρίες θέλουν να συνεργαστούν ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους και έτσι συζητούν κυρίως στο να μοιράζονται πλατφόρμες και ανταλλακτικά. Μια ανταλλαγή μετοχών ίσως γίνει, αλλά θα γίνει περισσότερο για συμβολικούς λόγους και σε πολύ μικρό ποσοστό.

Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, θα μπορούσε να αναπτύξουν κοινά κιβώτια, κινητήρες ή ακόμη και αυτοκίνητα, τα οποία θα μοιράζονται μεταξύ της Peugeot, της Citroen, της Opel και της Vauxhall. Επιπλέον, βλέποντας την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, η PSA καλοβλέπει και την Νότιο Αμερική και την Κίνα, εκεί όπου η GM έχει μεγάλη διείσδυση. Στα πλάνα της PSA ίσως είναι και η μια ενδεχόμενη επιστροφή στην Αμερικάνικη αγορά από την οποία αποσύρθηκε το 1992.

[Πηγή: Autonews, Detnews]