H GM ξεκίνησε συνομιλίες με την PSA, την ώρα που η GM για να “φτιάξει” την Opel πρέπει να ξοδέχει 1 δις δολάρια

Σχετικά άρθρα

Η GM δεν το κρύβει ότι από τότε που έχει εξαγοράσει την Opel, πριν από 13 χρόνια, έχει ξοδέψει κοντά στα 15.6 δις δολάρια, την ώρα που μόνο για το 2011, η Opel παρουσίασε ζημιές ύψους 747 εκατ. δολαρίων. Για το 2012, η GM, βλέποντας την ζοφερή οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, πιστεύει ότι θα χάσει επιπλέον 1.2 δις δολάρια από την Opel. Ο CEO της GM, Dan Akerson, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η ζήτηση έχει μειωθεί κατά 20%, και παρότι δεν το έχει επιβεβαιώσει, θα προβούν σε σημαντικές περικοπές στην Ευρώπη.

Αναλυτές θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση θα ήταν η καλύτερη επιλογή ενώ μια ενδεχόμενη πώληση της βρίσκεται και αυτή στο τραπέζι. Πόσο κοστολογεί η αγορά την Opel; 1 δις ευρώ. Η αναδιάρθρωση θα κοστίζει στην GM 600 εκατ. δολάρια το 2012 και άλλα 400 εκατ. δολάρια το 2013, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει σε τουλάχιστον 4.000 απολύσεις.

Και κάπου εδώ μαθαίνουμε ότι η General Motors έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την PSA (Peugeot-Citroen) για μια ενδεχόμενη συνεργασία. Η είδηση βγήκε από το στόμα του υπουργού εργασίας της Γαλλίας, Xavier Bertrand, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, δήλωσε ότι οι δύο εταιρίες βρίσκονται σε συζητήσεις, όπως του είπε ο CEO της PSA, Philippe Varin.

Οι δύο εταιρίες θέλουν να συνεργαστούν ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους και έτσι συζητούν κυρίως στο να μοιράζονται πλατφόρμες και ανταλλακτικά. Μια ανταλλαγή μετοχών ίσως γίνει, αλλά θα γίνει περισσότερο για συμβολικούς λόγους και σε πολύ μικρό ποσοστό.

Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, θα μπορούσε να αναπτύξουν κοινά κιβώτια, κινητήρες ή ακόμη και αυτοκίνητα, τα οποία θα μοιράζονται μεταξύ της Peugeot, της Citroen, της Opel και της Vauxhall. Επιπλέον, βλέποντας την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, η PSA καλοβλέπει και την Νότιο Αμερική και την Κίνα, εκεί όπου η GM έχει μεγάλη διείσδυση. Στα πλάνα της PSA ίσως είναι και η μια ενδεχόμενη επιστροφή στην Αμερικάνικη αγορά από την οποία αποσύρθηκε το 1992.

[Πηγή: Autonews, Detnews]

 

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

H Renault πούλησε 99.132.100 μετοχές της στη Nissan, αξίας €358 εκατ.

Μετά την πρώτη πώληση μετοχών της Nissan στις 13 Δεκεμβρίου 2023, ο όμιλος της Renault ολοκλήρωσε σήμερα μια δεύτερη συναλλαγή, και πούλησε στη Nissan...

Αλλάζουν τα τέλη κυκλοφορίας με αυξήσεις και κλιμακωτά πρόστιμα

Την αναμόρφωση του υφιστάμενου πλαισίου των τελών κυκλοφορίας που καταβάλλουν 5.423.700 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σχεδιάζει από το 2025 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς προχώρησε...

Νέο Peugeot 5008

Η Peugeot παρουσίασε σήμερα τη νέα γενιά του 5008. Το αυτοκίνητο βασίζεται στην πλατφόρμα STLA Medium, την ίδια που φέρει το νέο 3008 και...
Autoblog.gr