Αν έχεις κουραστεί κάθε ημέρα να ανακαλύπτεις νέα γρατσουνιά στο αυτοκίνητο σου, θα σου πω ότι μερικοί επιστήμονες του τμήματος Χημικής Μηχανικής και Χημείας του Πολυτεχνείου του Αιντχόφεν, στην Ολλανδία, έχουνε αναπτύξει μια έξυπνη επίστρωση με ιδιότητες αυτό-επιδιόρθωσης σε περίπτωση επιφανειακής φθοράς.

Η τεχνολογία ονομάζεται “λειτουργικές επιστρώσεις”, και δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε γι’αυτές, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί αρκετές που διαθέτουν από υδροφοβικές έως αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, αλλά η συγκεκριμένη μπορεί να αυτοδιορθωθεί μόνη της.

Η νέα επίστρωση έχει αρκετές εφαρμογές όπως η χρήση σε διάφορα αντικείμενα και ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι και τις επιφάνειες αυτοκινήτων και αεροσκαφών.

Το προϊόν θα μπορούσε να περάσει στην αγορά μέσα στα επόμενα 6 χρόνια και στην ουσία αποτελείται από ένα νανοϋλικό το οποίο διαθέτει πολλαπλές στρώσεις και μπορεί να παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση των μοριακών νανοδομών του. Έτσι μια γρατζουνιά στην επιφάνεια ενός αυτοκινήτου θα γεμίζει αμέσως από τα κατώτερα στρώματα, τα οποία θα επαναπροσανατολίζονται μετακομίζοντας προς τα έξω, με αποτέλεσμα το άμεσο γέμισμα της γρατζουνιάς.

[Πηγή: Sciencedaily | Thanks for the tip, Μπάμπη]