Τεχνολογία ZeroLag με “εξωτερική” ανάφλεξη [w/video]

Σχετικά άρθρα

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι –αν όχι όλοι- εδώ μέσα γνωρίζετε τι είναι και πως λειτουργεί σε γενικές γραμμές ένα anti-lag σύστημα. Δεν θέλω τίποτα το τεχνικό, απλά τις αρχές λειτουργίας του. Οι στροφές ανεβαίνουν, το turbo spoolάρει και α. όταν επιθυμήσει ο οδηγός έχει εκκίνηση με πλήρη πίεση ή β. όταν πατήσει ξανά το γκάζι μετά από άφημα έχει και πάλι full πίεση. Ας επικεντρωθούμε στη φάση της εκκίνησης. Θεωρείτε δεδομένο ότι για να ανεβάσει πίεση το turbo πρέπει οι στροφές του κινητήρα να παραμείνουν υψηλές (πχ 3.000-4.000 σ.α.λ. ή τέλος πάντων στην περιοχή που βολεύει το εκάστοτε αυτοκίνητο); Μέχρι να διαβάσω αυτό το άρθρο εγώ τουλάχιστον πίστευα πως ναι, γιατί αν δεν ανέβουν οι στροφές, πώς θα δημιουργηθούν τα απαραίτητα καυσαέρια για να γυρίζουν την φτερωτή του turbo; Ε λοιπόν, όχι! Δεν είναι απαραίτητο και ορίστε οι αποδείξεις.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει τις ρίζες του στο WRC αλλά ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος με παρελθόν στην Prodrive και την Cosworth και μέλλον στο τμήμα F1 της Mercedes κατάφερε να το ενσωματώσει σε πολιτικό αμάξι. Ok, είχε τα μέσα αφού το turbo με το οποίο είναι εξοπλισμένο το Subaru Impreza STI Spec C που βλέπετε στο video είναι ένα IHI RX-6 με κόστος πάνω από 12.000€ (ανακατασκευασμένο) απευθείας από κάποιο Impreza WRC τελευταίας γενιάς αλλά και πάλι, πρέπει να είσαι ιδιαιτέρως εύστροφος για να κάνεις κάτι τέτοιο να λειτουργεί αξιόπιστα και να έχει και διάρκεια! Πριν συνεχίσω να απαντήσω σε μερικές απορίες που ίσως να σας δημιουργηθούν. Όπως είπα, το αυτοκίνητο είναι ένα Subaru Impreza STI Spec C. Είναι εξοπλισμένο με την Pectel SQ6M ECU της Cosworth που προσφέρει έως και 4 χαρτογραφήσεις που είναι δυνατόν να αλλάζουν on-the-fly μέσω του διακόπτη που βλέπετε στα δεξιά του τιμονιού. Με το που ενεργοποιεί το anti-lag, η πεταλούδα ανοίγει τέρμα  για να ξεκινήσει η ECU την διαδικασία αλλά μετά οι στροφές είναι ανεξάρτητες από την πίεση (στο video βλέπετε τις στροφές του turbo αλλά στην ουσία μιλάμε για το ίδιο πράγμα).

Πώς δουλεύει το σύστημα αναρωτιέστε; Το ίδιο και εγώ! Έψαξα πολύ για να βρω πληροφορίες και θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω. Το βασικό κομμάτι του συστήματος είναι το μαύρο κυλινδρικό δοχείο που βλέπετε στο πάνω μέρος της φωτογραφίας, κοντά στο firewall και την πεταλούδα εισαγωγής. Αυτό το δοχείο ονομάζεται “rocket”. Φανταστείτε το σαν έναν αυτόνομο πέμπτο κύλινδρο που λειτουργεί ως gas turbine. Μπαίνει αέρας μέσα, συμπιέζεται, προσθέτεται καύσιμο, αναφλέγεται το μίγμα από ένα μπουζί και τα καυσαέρια που παράγονται τροφοδοτούνται στην τουρμπίνα που συνδέεται με τον κομπρέσσορα. Κάπως έτσι το turbo διατηρεί σταθερή πίεση παρότι η πεταλούδα είναι κλειστή ή πολύ λίγο ανοιχτή. Περισσότερες πληροφορίες ή λεπτομέρειες απλά δεν έχω αφού το σύστημα υπάρχει μόνο στο αυτοκίνητο που βλέπετε στην φωτογραφία και σε πρόσφατα Impreza WRCs. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι παρότι γίνεται και με άλλα turbo, απαιτείται πολύ καλός εξοπλισμός για την διαχείριση της παραγόμενης θερμότητας και ο προγραμματισμός/ρύθμιση ενός τέτοιου συστήματος πρέπει να είναι τεράστιος μπελάς, για να μην πω κάτι άλλο. Ίσως σε μερικά χρόνια να δούμε κάτι αντίστοιχο να κυκλοφορεί ευρέως αλλά μέχρι τότε το χαίρεται μόνο ο ιδιοκτήτης/δημιουργός του.

[Πηγή: Νasioc]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...