Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί, είναι το μήνυμα της «Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα» που διοργανώνει για 6η συνεχόμενη χρονιά το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», το Σάββατο 20 Οκτωβρίου.

Η «γιορτή» θα στηθεί σε κέντρα διασκέδασης 18 πόλεων της Ελλάδας και σε άλλες 22 χώρες (Βέλγιο, Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος).

Πεντακόσιοι εθελοντές, 18 ως 35 χρονών, θα βρίσκονται έξω από νυχτερινά κέντρα στην Αθήνα, το Χαλάνδρι, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκίδα, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Βόλο, την Κατερίνη, τις Σέρρες, τη Χίο, τα Χανιά, τη Φλώρινα, το Αμύνταιο, το Ναύπλιο, το Άργος, τη Ρόδο, τη Ναύπακτο και την Αμαλιάδα, για να ενθαρρύνουν τους νέους επισκέπτες να επιλέξουν από τη συντροφιά τους τον «οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί τον τίτλο θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ, προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του επιστρέφοντας από τη νυχτερινή διασκέδαση.

Για να αναγνωριστεί ως ο «οδηγός της παρέας», οι εθελοντές του/της ζητούν να φορέσει ένα ειδικό βραχιολάκι. Όταν θα είναι ώρα να φύγει από το κέντρο, θα μπορεί να κάνει με τη δική του θέληση ένα αλκοτέστ. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «οδηγός της παρέας» θα επιβραβεύεται. Σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές θα τον/την συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.

Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι η συνάντηση των εθελοντών με νέους στο δικό τους περιβάλλον και να συζητήσουν για την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση.

Στην αντίστοιχη περσινή διοργάνωση, οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις ανήλθαν στους 2.500 από 24 νυχτερινά κέντρα σε 18 πόλεις.

Ποσοστό 60% των συμμετεχόντων προέβησαν σε φιλικό αλκοτέστ εκ των οποίων το 1/6 στο σύνολο των αποτελεσμάτων ήταν επάνω από το όριο, που ορίζει ο ΚΟΚ.

Η φετινή διοργάνωση αφιερώνεται στην εθελόντρια Φωτεινή Λιβανίου που χάθηκε πρόσφατα σε τροχαίο δυστύχημα στη Χαλκίδα, ενώ η πρωτοβουλία του Ινστιτούτου έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλους τους οδηγούς, αλλά κυρίως τους νέους για την προστασία της ζωής τους στον δρόμο. Αναλυτικά τα νυχτερινά κέντρα μπορείς να τα βρεις στο δελτίο τύπου που ακολουθεί.

[Πηγή: Πάνος Μυλωνάς]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

 20 Οκτωβρίου 2012

19 πόλεις στην Ελλάδα αναλαμβάνουν δράση

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ. – www.ioas.gr) για 6η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 εκδηλώσεις σε 19πόλεις της Ελλάδας ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση σε άλλες 22 χώρες (Βέλγιο, Αυστρία, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος), στοχεύοντας στην προώθηση της Οδικής Ασφάλειας, αυξάνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση του κοινού και παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί:

20 Οκτωβρίου 2012 – Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Η εν λόγω εκδήλωση θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στις παρακάτω πόλεις και νυχτερινά κέντρα: 

α/α ΠΟΛΕΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ / Bars
1 ΑΘΗΝΑ Da Vinci(Αγίου Ιωάννου 23,

Αγ. Παρασκευή)

Balux(Λ. Ποσειδώνος 58, Αστέρας Γλυφάδας)
2 ΧΑΛΑΝΔΡΙ Μπαράκια Πεζόδρομου Ιφικράτους και Ηρακλείου και Πεζόδρομου Θουκυδίδου
3 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προς επιβεβαίωση
4 ΧΑΛΚΙΔΑ Pantheon, Crystal και Coffee shop Τζανέτος
5 ΠΑΤΡΑ Αστέρια
6 ΛΑΡΙΣΑ ΧΙΛΙΑ-ΧΕΙΛΙΑ
7 ΒΟΛΟΣ «See You Live» και νυχτερινά κέντρα του Πολυχώρου Τσαλαπάτα
8 ΚΑΤΕΡΙΝΗ Kartell
9 ΣΕΡΡΕΣ στον κεντρικό πεζόδρομο της πόληςστα μαγαζιά: Αλχημεία, Γκάζι, Μπρίκι, Μέλι-Γάλα, Volta
10 ΧΙΟΣ Remezzo
11 ΧΑΝΙΑ ΜΥ CAFE
12 ΦΛΩΡΙΝΑ LA CASA
13 ΑΜΥΝΤΑΙΟ Tα Ρόδα
14 ΝΑΥΠΛΙΟ 3-sixty
15 ΑΡΓΟΣ Πειρατές του Νότου
16 ΡΟΔΟΣ Pafuto, Laperetivo, Ρωγμή Του Χρόνου
17 ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ E-BASE ή γιορτή του Κάστανου
18 ΑΜΑΛΙΑΔΑ Στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης του Κεντρικού  Πεζόδρομου
19 ΦΑΡΣΑΛΑ Beau Bar

Η συγκεκριμένη δράση διεξάγεται με την υποστήριξη των Εθελοντών του Ινστιτούτου πανελλαδικά, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία συμμετέχουν στις ενέργειες του Ι.Ο.ΑΣ. και βοηθάνε για την καλή διεξαγωγή τους.

Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να συναντήσουμε τους νέους στο δικό τους περιβάλλον και σε άμεση επικοινωνία μαζί τους να συζητήσουμε για την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση.

Οι εθελοντές, μεταξύ 18 και 35 ετών, θα βρίσκονται έξω από τα νυχτερινά κέντρα των παραπάνω πόλεων για να ενθαρρύνουν τους νέους επισκέπτες να επιλέξουν από την παρέα τους τον «οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί τον τίτλο θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του επιστρέφοντας από τη νυχτερινή διασκέδαση.

Προκειμένου να αναγνωριστεί ως ο «Οδηγός της παρέας», οι εθελοντές του/της ζητάνε να φορέσει ένα ειδικό βραχιολάκι. Όταν θα είναι ώρα να φύγει από το μπαρ θα μπορεί να κάνει, με τη δική του θέληση ένα φιλικό αλκοτέστ για να μπορέσουμε να δούμε εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας» θα επιβραβεύεται ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές μας θα συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.

Το μήνυμα της βραδιάς είναι:

«Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας»

Το έτος 2011, που επίσης πραγματοποιήθηκε η εν λόγω ενέργεια, ο αριθμός του πληθυσμού που συμμετείχε στις εκδηλώσεις ανήλθε σε 2.500 άτομα από 24 νυχτερινά κέντρα σε 18 πόλεις.

Το 60% των συμμετεχόντων προέβησαν σε φιλικό αλκοτέστ εκ των οποίων το 1/6 στο σύνολο των αποτελεσμάτων ήταν πάνω από το όριο που ορίζει ο ΚΟΚ.

Η εν λόγω ενέργεια διεξάγεται από το Ινστιτούτο με τη συμβολή της Τροχαίας που διαθέτει τα αλκοολόμετρα στο Ινστιτούτο και η φετινή«Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα»πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π), του Συνδέσμου Ελλήνων παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ),της AXAΑσφαλιστικής, και της GOODYEAR, εταιρειών που ηγούνται στους κλάδους τους και δείχνουν το δρόμο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη χώρα μας αποδεικνύοντας έμπρακτα την κοινή πίστη τους, πως μέσα από την πρόληψη και την ενημέρωση προκύπτουν απτά αποτελέσματα.

Η Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα διεξάγεται πάντα από εθελοντές του Ινστιτούτου και συνεργαζόμενους φορείς : Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Δ/νση Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Σερρών, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Εμπορικός Σύλλογος Φαρσάλων, Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. Ρόδου, Δήμο Φλώρινας, Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας, Δήμο Αμύνταιου, Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Χανιά, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου,, Τομέα Ψυχικής Υγείας/ Γενικό Νοσοκομείο Χίου, Ραδιοταξί Χίου, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός- Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Χαλκίδας. Το  Ινστιτούτο συνεργάζεται επίσης με τους Responsible Young Drivers του Βελγίου στην Ευρώπη και στην Κύπρο με τον οργανισμό Reaction youth for the prevention

Η φετινή διοργάνωση  της Νύχτας αφιερώνεται στην Εθελόντρια Σαμαρείτισσα που χάθηκε πρόσφατα σε τροχαίο δυστύχημα, Φωτεινή Λιβανίου, στη Χαλκίδα, ενώ η ενέργεια αυτή του Ινστιτούτου έχει στόχο όλους τους οδηγούς αλλά κυρίως τους νέους και την ενημέρωση για την προστασία της ζωής τους στο δρόμο.

Ραντεβού το Σάββατο 20 Οκτωβρίου για να διασκεδάζουμε πάντα με ασφάλεια!

[/learn_more]