Απεβίωσε ο Eiji Toyoda σε ηλικία 100 ετών

Σχετικά άρθρα

l02_02_03_05_img04

Ο Eiji Toyoda έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών. Η αιτία θανάτου σύμφωνα με τους γιατρούς ήταν καρδιακή προσβολή.

Η Toyota είχε πολλούς προέδρους στην ιστορία της αλλά κανένας δεν κράτησε το τιμόνι τόσο, όσο ο Eiji Toyoda. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο μικρότερος ξάδερφος του ιδρυτή της φίρμας, είδε την Toyota να μετατρέπεται από κατασκευαστή αντιγραφών της Chevrolet σε ένα κολοσσό του οποίου την αποδοτικότητα ζήλευαν η General Motors και η Ford Motor Co.

Όταν αποσύρθηκε το 1994, η εταιρία κατασκεύαζε Corolla στις Η.Π.Α., είχε ξεκινήσει την Lexus και είχε αρχίσει το project που είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, άλλαξε τον κόσμο και αποτέλεσε το πιο πετυχημένο υβριδικό στην ιστορία, το Prius.

Ο Eiji Toyoda δούλεψε συνολικά 69 (!!!) χρόνια στην εταιρία. Ξεκίνησε σε ηλικία 20 ετών ως απλός υπάλληλος που συναρμολογούσε αυτοκίνητα, αλλά μέχρι το 1967 είχε ανέβει στην θέση του προέδρου. Εκεί έμεινε για 15 χρόνια, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Το 1982, η Toyota Motor και η Toyota Motor Sales συγχωνεύθηκαν και ο Toyoda έγινε πρόεδρος της νέας εταιρίας έως και το 1992. Φυσικά, όταν αποχώρησε έγινε επίτιμος πρόεδρος και κράτησε τη θέση του επίτιμου συμβούλου.

Υπό την ηγεσία του η Toyota κατασκεύασε 10 νέα εργοστάσια, ξεκίνησε να εξάγει σε δεκάδες χώρες, καθιέρωσε την just-in-time παραγωγή και την φήμη για κατασκευαστική τελειότητα. Υπό την ηγεσία του ξεκίνησε να παράγει αυτοκίνητα στις Η.Π.Α. και στήθηκε η Lexus. Ότι και να πει κανείς για αυτόν τον άνθρωπο είναι λίγο. Όταν το Automotive Hall of Fame των Η.Π.Α. συμπεριέλαβε τον Toyoda το 1994, όντας μόλις ο δεύτερος Ιάπωνας μετά από τον Siochiro Honda, ο Eiji Toyoda δήλωσε:

Ως μέλος της βιομηχανίας αυτοκινήτου, αυτή είναι μία πραγματικά σημαντική στιγμή για εμένα. Από την ίδρυση της Toyota το 1937, ήμουν αναμεμειγμένος σε αυτή την φανταστική επιχείρηση και όσο η μηχανή μου λειτουργεί, σκοπεύω να δώσω πίσω όσο περισσότερο μπορώ για την πρόοδο της βιομηχανίας.

Αυτός ήταν ο Eiji Toyoda και τον ευχαριστούμε από καρδιάς για ό,τι έκανε. Ελαφρύ να είναι το χώμα που τον σκεπάζει.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δύο νέα ηλεκτρικά παρουσίασε η Toyota στη Κίνα

Στην έκθεση του Πεκίνου η Toyota παρουσίασε τα bZ3C και bZ3X, δύο νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά της Κίνας. Αποτελούν τις...

Η Toyota ανακαλεί 211.000 Prius

Η Toyota προχωρά στην ανάκληση 211.000 Prius και Prius Prime, παγκοσμίως, παραγωγής 2023 και 2024, επειδή οι πίσω πόρτες ενδέχεται να ανοίξουν απροσδόκητα. Το Prius...

EuroNCAP: Πεντάστερα τα Nio EL6, Toyota C-HR και υπό προϋποθέσεις το Honda CR-V

Ο EuroNCAP έκανε γνωστά τα αποτελέσματα των δοκιμών ασφάλειας που διενήργησε στα Nio EL6, Toyota C-HR, και Honda CR-V υπό τους ενημερωμένους κανονισμούς του...