Αυτή είναι η ιστορία του “θανάτου” του Mazda Furai Concept

Σχετικά άρθρα

Mazda Furai death 6

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, είχε κυκλοφορήσει η είδηση πως το αγγλικό περιοδικό Top Gear οδηγούσε το Mazda Furai όταν αυτό πήρε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς. Τότε όμως, δεν είχαμε πρακτικά καμία πληροφορία για το συμβάν. Με το επετειακό τεύχος για τα 20 χρόνια του περιοδικού, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο, έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το περιστατικό.

Mazda Furai death 1

Όπως να μας αναφέρει λοιπόν το Top Gear, κατά τη διάρκεια της δοκιμής, είχαν παρατηρήσει πως το Furai «ξερνούσε» φλόγες στα κατεβάσματα ταχυτήτων. Τίποτα περίεργο ή ανησυχητικό εδώ. Πολλά αυτοκίνητα το κάνουν και αυτά δεν κινούνται από έναν αγωνιστικό Wankel που καίει αιθανόλη. Όπως είναι λογικό λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις, ο φωτογράφος ήθελε να απαθανατίσει τη στιγμή που μπλε φλόγες βγαίνουν από την εξάτμιση. Μπαίνει λοιπόν στο όχημα του συνεργείου και ακολουθούν το Furai που είναι στα χέρια του Mark Ticehurst, του επαγγελματία οδηγού της Mazda. Καθώς το βανάκι στο οποίο επέβαινε ο φωτογράφος έφτασε το Furai και το concept έκοψε ταχύτητα και άρχισε τα κατεβάσματα, κάτι δεν ακουγόταν καλά.

Από το «κάτι δεν πάει καλά» στο «ΦΩΤΙΑ! Ω ΘΕΕ, ΦΛΕΓΕΤΑΙ» δεν πέρασαν πάνω από μερικά δευτερόλεπτα. Ο Ticehurst διανύει μερικά μέτρα ακόμα μέχρι να καταλάβει πως το ακατάσχετο κορνάρισμα και οι φωνές από το βανάκι σημαίνουν πως το αυτοκίνητο έχει πάρει φωτιά και μόλις το καταλαβαίνει, σβήνει τον κινητήρα και πηδάει έξω από το Furai ενώ αυτό κινείται ακόμα! Όμως δεν φαίνονται πουθενά οι πυροσβέστες. Για κακή τους τύχη, το περιστατικό συνέβη πίσω από έναν φυσικό λόφο και κατά συνέπεια έξω από το οπτικό πεδίο οποιουδήποτε στα “pits”. Φυσικά το βανάκι με το συνεργείο τρέχει προς τους πυροσβέστες και την υπόλοιπη ομάδα κορνάροντας, αναβοσβήνοντας τα φώτα και ουρλιάζοντας αλλά μέχρι τι στιγμή που έφτασαν στον «τόπο του εγκλήματος» το κακό είχε γίνει. Δεύτερη ατυχής συγκυρία ήταν το ότι ο αέρας φυσούσε ακριβώς πίσω από το Furai με αποτέλεσμα οι φλόγες να κατευθύνονται προς το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου. Συνυπολογίστε και την αιθανόλη που καιγόταν και καταλαβαίνετε πόσο γρήγορα μπορεί να τελείωσε η ιστορία.

Mazda Furai death 9

Λιγότερο από 8 λεπτά. Από τη στιγμή που ο φωτογράφος στο βανάκι εντόπισε την πρώτη παράξενη φλόγα μέχρι τη στιγμή που όλοι, με τα χέρια στο κεφάλι, άλλοι γονατισμένοι στην άσφαλτο και άλλοι να κοιτάνε αποσβολωμένοι το εντελώς κατεστραμμένο από την φωτιά concept, δεν πέρασαν πάνω από 8 λεπτά. Και έτσι έγινε το Top Gear το μοναδικό περιοδικό που οδήγησε ένα από τα ομορφότερα concept cars των τελευταίων ετών.

Φυσικά, η Mazda δεν ήθελε να δημοσιευθεί η είδηση εκείνη την εποχή και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει. Όμως πάνω από 5 χρόνια μετά από εκείνο το άσχημο πρωινό της 19ης Αυγούστου 2008, η Ιαπωνική εταιρία έδωσε το “ok” και η ιστορία έγινε γνωστή. Ίσως, όπως επισημαίνει και το περιοδικό, αυτό να σημαίνει πως ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Furai. «Αν αξίζει σε ένα concept car να σηκωθεί από τις στάχτες, σίγουρα θα πρέπει να είναι αυτό».

[Πηγή: TopGear Thanks for the tip, Μιχάλη]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Οι πρώτες φωτογραφίες του νέου Citroen C3 Aircross

H Citroen έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες της νέας -δεύτερης- γενιάς του C3 Aircross, το λανσάρισμα του οποίου -με βάση το σημερινό...

Η Toyota ανακαλεί 211.000 Prius

Η Toyota προχωρά στην ανάκληση 211.000 Prius και Prius Prime, παγκοσμίως, παραγωγής 2023 και 2024, επειδή οι πίσω πόρτες ενδέχεται να ανοίξουν απροσδόκητα. Το Prius...

Επίσημο: Mazda CX-80

Η Mazda παρουσίασε σήμερα το νέο της επταθέσιο SUV, το CX-80, που αποτελεί το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο στην ευρωπαϊκή γκάμα της και τη νέα...