Newey: Με τέτοιους κανονισμούς, η FIA θα κάνει ίδια όλα τα μονοθέσια

Σχετικά άρθρα

F1 Grand Prix of Korea - Qualifying

Οι αλλαγές που κάνει η FIA στη Formula 1 τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Οι συνεχόμενοι περιορισμοί στο τεχνικό και οικονομικό κομμάτι των ομάδων, όπως και η οικολογική τάση που θέλει να δώσει στο αγαπημένο μας άθλημα δεν αρέσουν στους οπαδούς, οι οποίοι βλέπουν ότι οι αλλαγές αυτές δεν ταιριάζουν στη Formula 1.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι οπαδοί που είναι αντίθετοι με τις αλλαγές αυτές και τους συνεχόμενους περιορισμούς. Ο Adrian Newey, επί κεφαλής τού τεχνικού τμήματος για τη Red Bull Racing, θεωρεί ότι, αν η FIA εξακολουθεί να βάζει κι άλλους περιορισμούς, όλα τα μονοθέσια θα είναι ίδια στο μέλλον και τα μόνα διαφορετικά στοιχεία θα είναι ο κινητήρας και ο οδηγός.

Είναι μέρος του παιχνιδιού ν’ απαγορεύουν μερικές καινοτομίες, και δε με πειράζει. Ξέραμε όλοι ότι το F-Duct θ’ απαγορευτεί στο τέλος εκείνης τής σεζόν, όπως επίσης και με τους διπλούς διαχύτες.

Πρέπει ν’ αποφασίσεις αν θα επενδύσεις σε καινοτομίες, γνωρίζοντας ότι θ’ απαγορευτούν αρκετά γρήγορα ή αν θα επικεντρωθείς σε τομείς που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Νομίζω ότι το πιο λυπηρό είναι ότι τα περισσότερα πράγματα είναι απαγορευμένα -η εκμετάλλευση των καυσαερίων είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα-, και υπάρχουν κι άλλοι περιορισμοί.

Είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό, και ο κίνδυνος είναι να συνεχίσουν οι κανονισμοί να γίνονται όλο και πιο περιοριστικοί, γιατί θα φτάσουμε σε σημείο τα μονοθέσια να είναι λίγο-πολύ σχεδιασμένα από το βιβλίο των κανονισμών. Ουσιαστικά, θα φτάσουμε σε σημείο να έχουμε αυτοκίνητα όπως στο GP1, όπου μόνο οι οδηγοί και οι κινητήρες είναι διαφορετικοί. Για ‘μένα, αυτό δεν είναι Formula 1.

Ο Βρετανός τεχνικός πιστεύει ότι η Formula 1 πρέπει να είναι άθλημα για τεχνική ανάπτυξη, και σίγουρα αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον.

Ένα από τα πράγματα που διαφοροποιούν τη Formula 1 σχεδόν απ’ όλα τα άλλα αθλήματα, ίσως εκτός από το Americas Cup, είναι ο συνδυασμός ανθρώπου και μηχανής. Μπορείς να έχεις ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο μ’ έναν μέσο οδηγό και δε θα κερδίσεις ή έναν εξαιρετικό οδηγό μ’ ένα μέσο αυτοκίνητο, και πάλι δε θα κερδίσεις. Πρέπει να έχεις και τα δύο.

Η Formula 1 θα πρέπει να είναι το μηχανοκίνητο άθλημα με τις πιο ακραίες τεχνικές ιδέες και τα περισσότερα καινοτόμα συστήματα, αλλά η FIA μόνο αυτό δε θέλει, “δένοντας” συνεχώς τα χέρια των τεχνικών, οι οποίοι φοβούνται να επενδύσουν σε κάποια καινοτόμα συστήματα, απλά και μόνο γιατί γνωρίζουν ότι τα… λαμπρά μυαλά εκεί στη FIA θα το απαγορεύσουν, συνεχίζοντας την γνωστή τακτική να περιορίζουν σχεδόν ό,τι αφορά τη Formula 1…

[Πηγή: AutoSport | Photo Copytights: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Racing]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024: Άπιαστος Verstappen

Για έναν ακόμα ακόμα θαυμάσαμε το μεγαλείο της Red Bull και του Max Verstappen και ταυτόχρονα διασκεδάσαμε με τις μάχες για τις πίσω θέσεις. Ούτε...