Όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν χρήση του νέου ψυκτικού

Σχετικά άρθρα

golf-7-1234yf1

Όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον κάνουν στροφή στη χρησιμοποίηση του νέου ψυκτικού R1234yf, αντικαθιστώντας το R134a, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται στα περισσότερα οχήματα.

Οι κυβερνήσεις και οι αυτοκινητοβιομηχανίες ωστόσο θέλουν να υιοθετήσουν τη χρήση του νέου ψυκτικού το οποίο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Το R134a έχει δείκτη 1.430 που σχετίζεται με το φαινόμενου του θερμοκηπίου, πράγμα που σημαίνει πως παγιδεύει 1.430 φορές περισσότερη θερμότητα εάν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα.

Το νέο ψυκτικό όμως, το 1234yf έχει δείκτη μόλις 1, που σημαίνει πως δεν είναι πιο επιβλαβές για το περιβάλλον από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα. Το να διαρρεύσει το ψυκτικό στην ατμόσφαιρα συμβαίνει πολύ σπάνια, αφού σχεδόν πάντα παραμένει εγκλωβισμένο μέσα στο κλειστό σύστημα ψύξης. Όμως υπάρχει η πιθανότητα αυτό να βγει στην ατμόσφαιρα είτε λόγω μηχανικού προβλήματος, είτε λάθος συντήρησης.

Το μεγάλο μειονέκτημα του 1234yf είναι η τιμή του, αφού είναι δέκα φορές ακριβότερο από το R134a, ενώ απαιτεί από τους κατασκευαστές, τους εμπόρους και τα συνεργεία να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους. Η Daimler αρνείται να το χρησιμοποιήσει, προτείνοντας αντ’αυτού τη χρήση ενός συστήματος κλιματισμού που βασίζεται στο διοξειδίου του άνθρακα. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το παλιό R134a. Παράλληλα η Γερμανική εταιρία έχει πραγματοποιήσει μια μελέτη η οποία δείχνει πως το νέο ψυκτικό είναι πιο εύφλεκτο και πιο τοξικό από τα υπάρχοντα ψυκτικά της αγοράς. Τα ευρήματα της μελέτης έχουν αμφισβητηθεί από την SAE International και την Γερμανική περιβαλλοντική υπηρεσία KBA, με τους δύο οργανισμούς να υποδηλώνουν πως η μελέτη της Daimler ήταν “στημένη”. Την χρησιμοποίησή του στην Ευρώπη αποφάσισε και η Toyota προ μηνών.

Η Chrysler είναι από τις πρώτες εταιρίες που χρησιμοποιούν το νέο 1234yf ψυκτικό αφού αυτό βρίσκεται στα συστήματα κλιματισμού των Dodge Dart, Ram 1500, Jeep Cherokee, Chrysler, Dodge Charger και Challenger. Επίσης το νέο ψυκτικό το συναντάμε στα Honda Fit EV, Range Rover, Range Rover Sport, Cadillac XTS και Chevrolet Spark EV, ενώ στη λίστα βρίσκονται και πολλά νέα μοντέλα του VW Group.

[Πηγή: Automotive News]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...