Ελεύθεροι οι πανηγυρισμοί των νικητών από το 2014

Σχετικά άρθρα

F1 Grand Prix of Brazil - Race

Ένας από τους πολλούς ηλίθιους κανονισμούς που βρίσκονται στα βιβλία τής FIA ήταν και αυτός που αφορούσε τους πανηγυρισμούς των οδηγών. Ο συγκεκριμένος κανονισμός ήταν τόσο αυστηρός που ουσιαστικά δεν επιτρεπόταν στον οδηγό να μεταφέρει τη χαρά του στο μονοθέσιο, κάνοντας donuts ή κάτι αντίστοιχο, καθώς υπήρχε η αντίληψη ότι αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

Πέρυσι, ο Sebastian Vettel πανηγύρισε τον 4ο συνεχόμενο του τίτλο κάνοντας donuts μετά από το τέλος τού Ινδικού Grand Prix, με αποτέλεσμα να δεχθεί πρόστιμο €25.000 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Ο Γερμανός, έκανε και πάλι donuts στο Abu Dhabi και τη Βραζιλία, αγνοώντας τους ανθρώπους τής FIA, αλλά δεν δέχτηκε κάποιο επιπλέον πρόστιμο.

Μία από τις θετικές αλλαγές για το 2014 θα είναι η ουσιαστική απελευθέρωση των πανηγυρισμών, καθώς υπάρχει μια εξαίρεση που αφορά μόνο τον νικητή τού αγώνα, ο οποίος θα μπορεί να χαρεί όπως θέλει τη νίκη του, όπως αναφέρει μια εξαίρεση του άρθρου 30.4 (που λέει ότι δεν μπορεί να σταματήσει στην πίστα αν δεν υπάρχει λόγος).

Μια εξαίρεση στο άρθρο 30.4 και στο άρθρο 43.3 (λέει ότι οι οδηγοί θα πρέπει να μπουν χωρίς καθυστερήσεις σε καθεστώς parc ferme αμέσως μετά τον αγώνα) αφορά τον νικητή τού αγώνα, ο οποίος μπορεί να κάνει πανηγυρισμούς πριν φτάσει σε parc ferme, αρκεί να είναι σύμφωνοι με τα εξής: οι πανηγυρισμοί να γίνουν με ασφάλεια, δίχως να εκθέτουν άλλους σε κίνδυνο· να μην αμφισβητείται η νομιμότητα του μονοθεσίου· να μην υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή των βραβείων.

Όποιο αυτοκίνητο δεν μπορεί να φτάσει μόνο του στο parc ferme, θα τίθεται σε αποκλειστικό έλεγχο των κριτών που θα βάλουν το μονοθέσιο σε parc ferme.

[Πηγή: FIA | Photo Copyrights: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Racing]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα