190068

Το “τεστ αποφυγής ταράνδου” ή Moose Test στην αγγλική γλώσσα, είναι ένα τεστ που έγινε διάσημο το 1997 η τότε A-Class, προσπαθώντας να αποφύγει τον τάρανδο, ανετράπη. Το τεστ τότε, είχε γίνει από το Σουηδικό περιοδικό αυτοκινήτου  Teknikens Värld. Το περιοδικό όμως, δεν σταμάτησε να διεξάγει αυτό το test σε όλα σχεδόν τα καινούρια αυτοκίνητα. Το τελευταίο αυτοκίνητο που απέτυχε σε αυτή τη δοκιμασία, ήταν το Jeep Grand Cherokee πίσω στο 2012 αλλά δύο χρόνια αργότερα, επανήλθε δριμύτερο και πέρασε. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει όμως η συμπεριφορά του Hyundai i30. Δες το video και το συζητάμε.

Όπως θα είδες, το αυτοκίνητο στρίβει κανονικά στην πρώτη μανούβρα για να αποφύγει το εμπόδιο αλλά όταν έρχεται η ώρα να επιστρέψει “στην λωρίδα του”, το τιμόνι όχι μόνο βαραίνει υπερβολικά (σκέψου να προσπαθείς να στρίψεις ένα αυτοκίνητο με σβηστή τη μηχανή) αλλά φεύγει και από τα χέρια του οδηγού με μία ξαφνική κίνηση. Εγώ προσωπικά, πρώτη φορά βλέπω τέτοιου είδους συμπεριφορά και δεν ξέρω πώς να την ερμηνεύσω. Προφανώς έχει να κάνει με το κύκλωμα του ηλεκτρικού τιμονιού αλλά μέχρι εκεί φτάνει η ερμηνεία μου. Το πρόβλημα εξαφανίζεται όταν ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο, σβήσει και ξανανάψει ο κινητήρας. Όμως το γεγονός ότι αυτό το φαινόμενο επαναλήφθηκε 4 φορές, είναι άκρως ανησυχητικό.

Για την ιστορία, το αυτοκίνητο ήταν ένα Hyundai i30 1.6 CRDi με τις extra 17άρες ζάντες ελαφρού κράματος και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Όταν το περιοδικό επανέλαβε το test με ένα i30 1.6 CRDi με 16άρες ζάντες και χειροκίνητο κιβώτιο, το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε.