Villeneuve-Jacques

Ο πρωταθλητής του 1997 ξαναχτυπά και με δηλώσεις του προτρέπει το Vettel να αλλάξει ομάδα, γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά τελείωσε η καριέρα του στη Red Bull, και το Raikkonen να πάει σπίτι του γιατί… εκτίθεται. Ο Villeneuve κέρδισε έναν τίτλο στην 11ετή καριέρα του στη Formula 1, για λογαριασμό της παντοδύναμης τότε Williams και προφανώς θεωρεί πως έχει το “ειδικό βάρος” για να κρίνει τους δυο αυτούς πιλότους. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που τα βάζει με το Raikkonen, αφού σε παλαιότερες δηλώσεις του τόνιζε πως ο Φινλανδός δεν άξιζε τον τίτλο του 2007.

Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα επέστρεφε στη Formula 1; Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα επέστρεφε στη Ferrari; Κανείς!

Γι’ αυτόν, το γκάζι είναι είτε πλήρως ανοικτό ή τίποτα. Έχει συνεχόμενα σπιναρίσματα, σαν να είναι στη Formula 3. Εάν δεν μπορεί να οδηγήσει στη F1 πια, θα πρέπει να πάει σπίτι του... Είναι ένας πολύ έμπειρος οδηγός, έτσι δεν θα πρέπει να ψάχνει δικαιολογίες σε κάθε Grand Prix, όπως κάνει ένας πρωτάρης.

Θα πρέπει να πάρει δύο ή τρεις αγώνες για να αλλάξει τον τρόπο που οδηγεί και αν δεν μπορεί, αυτό είναι ένα πρόβλημα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα όταν είσαι παγκόσμιος πρωταθλητής. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα σε δικαιολογίες.

Θα γίνω κακός, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω το Villeneuve να χάνεται μετά τα 3 πρώτα χρόνια στη Williams και να τρέχει στο πίσω μέρος του grid με τη BAR, πριν η ίδια η ομάδα του -του ανήκε ένα μέρος της- τον διώξει στο τέλος του 2003. Κι εκεί που όλα έδειχναν τελειωμένα για την καριέρα του, να επιστρέφει στο τέλος του 2004 στη Formula 1 για δυόμιση ακόμα τραγικές σεζόν, επειδή απλά του άρεσε αυτό που έκανε. Τότε, δεν θυμάμαι να έκανε την αυτοκριτική του…

GP AUSTRIA F1/2014

Περνώντας στο δεύτερο πιλότο με τον οποίο ασχολήθηκε ο Καναδός, δηλαδή το Sebastian Vettel, ο Jacques είχε κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις. Θεωρεί πως η Red Bull θέλει να “σκοτώσει” τον άνθρωπο με τον οποίο κατέκτησε 4 τίτλους, επειδή μετά από οκτώ φετινά Grands Prix δεν προσφέρει πλέον στο ίματζ της ομάδας. Κι αφού αυτός θα χάσει το πάνω χέρι στα γκαράζ, θα πρέπει να μετακινηθεί γρήγορα σε άλλη ομάδα.

Ο Sebastian είναι τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, που κέρδισε επάξια τους τίτλους του, αλλά τώρα η Red Bull Racing τον μεταχειρίζεται σαν να ήταν ο Mark Webber. Φαίνεται να έχουν αποφασίσει να επικεντρωθούν μόνο στο Daniel Ricciardo. Τώρα θέλουν να σκοτώσουν” το Sebastian, επειδή ο Γερμανός δεν είναι σε θέση να προσφέρει στην εικόνα της Red Bull.

Φυσικά, δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια χρονιά όπως αυτή. Επίσης, ο Helmut Marko έχει αρχίσει να τον επικρίνει. Όταν χάνεις τον έλεγχο της ομάδας και η πολιτική αρχίζει να έχει ένα συνεχώς αυξανόμενο βάρος, τότε έχεις τελειώσει.

(Στη Red Bull) Συνεχώς ψάχνουν για κάτι νέο και είναι αφιερωμένοι στο Ricciardo. Ο Vettel έχει τελειώσει εκεί και θα πρέπει να αλλάξει ομάδα.

Spanish F1 Grand Prix - Practice

Κι αν σκέφτεσαι “μα που να πάει;” σαν άλλος αοιδός, η απάντηση είναι στη Ferrari, προφανώς στη θέση του Kimi που “λογικά” αποσύρεται. Εξάλλου, ο Villeneuve δεν αποκλείει και πιθανή φυγή του κουρασμένου Alonso από το Maranello. Βέβαια, κατά τον ίδιο, κάτι τέτοιο ίσως να αποτελέσει λάθος επιλογή, αφού βλέπει τη Scuderia να ανακάμπτει από του χρόνου.

Ποιος είπε ότι η πόρτα είναι κλειστή στη Ferrari (για το Vettel);

Νομίζω ότι ο Fernando έχει κουραστεί να δουλεύει για το τίποτα και αυτό φαίνεται από το ότι δεν παίρνει πλέον την ίδια χαρά από την οδήγηση, όπως έκανε πριν από δύο χρόνια. Κουβάλησε την ομάδα στους ώμους του, όμως την περασμένη χρονιά τα παράτησε. Εκείνος δεν έχει πλέον τη δύναμη να κουβαλήσει την ομάδα μόνος του.

Μπορείτε να δείτε ότι αρχίζουν να δουλεύουν σωστά με τον James Allison εκεί. Στη Lotus έφτιαξε ενδιαφέροντα αυτοκίνητα, χωρίς να έχει κάποιον οδηγό που θα μπορούσε να ωθήσει τις εξελίξεις (σ.σ. κι άλλη μπηχτή για τον Kimi). Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τους καρπούς της δουλειάς του και αυτό θα μπορούσε να παρακινήσει τους οδηγούς.

Νομίζω ότι το επόμενο έτος θα δούμε τη Ferrari να ανακάμπτει και αν και ο Fernando έχει την υπομονή να περιμένει, τότε θα μπορούσε να καρπωθεί τα οφέλη

Οι ζέστες του καλοκαιριού ξεκίνησαν για τα καλά, κάτι που σημαίνει πως πλησιάζει και η κορύφωση της silly season στη Formula 1, με τις δηλώσεις Villeneuve να προσφέρουν τροφή για σχόλια και σκέψη. Και για να μην το ξεχάσω, όπως ξέρεις ο Jacques έκανε την επανεμφάνισή του στο Indy 500 φέτος, εκκινώντας 27ος σε 33 συμμετοχές και τερματίζοντας στη 14η θέση από 23 μονοθέσια που πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού.

[Photo Copyrights: Studio Colombo/Ferrari/Clive Mason/Getty Images/Red Bull]