Η Volkswagen παρακολουθούσε εργαζόμενους και συνδικαλιστές στην Βραζιλία τη δεκαετία του ’80

Σχετικά άρθρα

Σύμφωνα με απόρρητα μέχρι τώρα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Volkswagen κατασκόπευε εργαζόμενους της καθώς και συνδικαλιστές στη Βραζιλία, κατά τη δεκαετία του ’80 και όχι μόνο. Μάλιστα, ένας από τους “στόχους” της VW, ήταν ο Luiz Inacio Lula da Silva, που μετέπειτα διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2003 έως και το 2010! Τα έγγραφα αυτά, ανακαλύφθηκαν από τις Βραζιλιάνικες αρχές, έπειτα από αίτημα της τρέχουσας προέδρου της χώρας, Dilma Rousseff, για έρευνα σχετικά με καταπατήσεις δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του ’64-’85.

Στα έγγραφα αυτά, η Volkswagen παρέχει εκτενείς πληροφορίες για σχέδια των εργατών για απεργίες, για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίες κ.ά. Η εταιρία, αναφέρει ονόματα εργαζομένων της που βρίσκονταν σε συγκεντρώσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, μαζί με την μάρκα και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος τους (σε τουλάχιστον 2 περιπτώσεις). Η Volkswagen ανέφερε επίσης την προβολή μίας ταινίας με σοσιαλιστικό περιεχόμενο στα κεντρικά του συνδικάτου, το περιεχόμενο των φυλλαδίων που μοιράζονταν έξω από το εργοστάσιο (μαζί με τα ονόματα αυτών που τα μοίραζαν) καθώς και ένα περιστατικό όπου “αρκετοί εθισμένοι εργάτες πιάστηκαν να καπνίζουν μαριχουάνα”.

ad_122377606

Τέτοιου είδους πληροφορίες, χρησιμοποιούνταν από την αστυνομία για να παρακολουθούν, να παρενοχλούν και να συλλαμβάνουν συνδικαλιστές, με απώτερο στόχο την αποθάρρυνση απεργιών και άλλου είδους εκδηλώσεων δυσαρέσκειας.

Αυτά τα έγγραφα δείχνουν με εξαιρετική ευκρίνεια πώς οι εταιρίες περίμεναν από την κυβέρνηση να τους βοηθήσει να λύσουν τα προβλήματα που είχαν με τους εργάτες.

Δήλωσε ο Sebastiao Neto, μέλλον της Εθνικής Επιτροπής Αλήθειας, όπως ονομάζεται η αρχή που έχει αναλάβει την έρευνα κατ’ εντολή της Rousseff. Κάποιοι ισχυρίζονται πως με βάση τα ευρήματα από αυτά τα έγγραφα, οι εταιρίες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με μηνύσεις ή αιτήματα για αποζημίωση. Κάποιοι άλλοι, αμφιβάλλουν πως ότι ανακαλυφθεί από την έρευνα θα είναι ικανό να στηρίξει μία υπόθεση στο δικαστήριο. Όπως και να έχει όμως, θα ρίξουν άπλετο φως στις πρακτικές των εταιριών εκείνο το διάστημα και μην έχεις την εντύπωση πως η Volkswagen ήταν η μοναδική εταιρία που λειτουργούσε έτσι. Η VW ήταν μία από τις 19 ξένες εταιρίες που συναντούσαν στρατιωτικούς και αστυνομικούς σε συσκέψεις.

Απαντώντας στα δημοσιεύματα που σχετίζονται με το θέμα, η Γερμανική εταιρία δήλωσε πως “θα ερευνήσει όλες τις ενδείξεις” για εργαζόμενους της που παρείχαν πληροφορίες στον στρατό.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...

Διέρρευσε η sedan έκδοση του VW Passat, μόνο για την Κίνα

Η ένατη γενιά του VW Passat έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι στην Ευρώπη, αποκλειστικά διαθέσιμη ως estate. Ωστόσο, η κινεζική αγορά έχει διαφορετικές προτιμήσεις,...