d5ba57b2-4044-44e6-b6da-6cbe135abc3e-1020x683

Με την κυκλοφοριακή συμφόρηση να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για πάρα πολλές Ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- πόλεις, ο χειρισμός του προβλήματος ποικίλλει. Για παράδειγμα, το Λονδίνο χρεώνει τους οδηγούς αν θέλουν να μπούνε στο κέντρο της πόλης ενώ το Αμβούργο, θέλει να καταργήσει τα αυτοκίνητα στο κέντρο μέχρι το 2030. Στη γειτονική Ιταλία όμως και πιο συγκεκριμένα στο Μιλάνο, η προσέγγιση είναι λίγο διαφορετική.

Οι τοπικοί άρχοντες, συνεργάζονται με το Τμήμα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την ασφαλιστική Unipol και την Octo Telematics, μία εταιρία που κατασκευάζει “μαύρα κουτιά”, για μία καμπάνια με όνομα “Πάρκαρε το Αυτοκίνητο σου και Πήγαινε με Μ.Μ.Μ.”. Με ένα σύστημα τηλεματικής της Octo Telematics να εγκαθίσταται στο αυτοκίνητο πελατών της Unipol, οι υπηρεσίες του Μιλάνο ξέρουν πόσο χρησιμοποιείται το όχημα και ανταμείβουν τους πελάτες που το αφήνουν παρκαρισμένο μεταξύ 7.30 το πρωί και 7.30 το απόγευμα. Δεν πρόκειται για κάποια τεράστια αμοιβή αλλά μιλάμε για €1.50 που καλύπτουν πλήρως το κόστος ενός εισιτηρίου Μ.Μ.Μ. στην πόλη.

Φυσικά και εδώ, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση “μαύρου κουτιού” ή “συνδεδεμένου” αυτοκινήτου υπάρχουν τα διλλήματα ηθικής και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η δική σου γνώμη όμως ποια είναι; Θα άφηνες το αυτοκίνητο σου σπίτι για το κόστος ενός εισιτηρίου ή θα ήθελες μεγαλύτερο κίνητρο;