Έρευνα: Τα συστήματα φωνητικών εντολών αποσπούν την προσοχή!

Σχετικά άρθρα

in_car_infotainment

Εδώ και πολλά χρόνια, τα συστήματα που έχουν δυνατότητα φωνητικών εντολών προωθούνται ως η ασφαλής εναλλακτική παλαιότερων, συμβατικών συστημάτων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Utah όμως, αποδεικνύει ότι αυτό απλά δεν ισχύει.

Η έρευνα βρήκε ότι τα πιο πολύπλοκα συστήματα απασχολούν το μυαλό του οδηγού για 27 δευτερόλεπτα μετά την αλληλεπίδραση του με το σύστημα ενώ τα πιο απλά, κάνουν το ίδιο για “μόλις” 15 δευτερόλεπτα. Περίεργο; Υπερβολικό; Ο David Streyer που είναι νευρολόγος στο προαναφερθέν πανεπιστήμιο, εξηγεί ότι ο χρόνος αυτός, είναι ο χρόνος που απαιτείται για τον αναπροσανατολισμό του οδηγού έπειτα από τη χρήση της τεχνολογίας. Ο Streyer μάλιστα αναφέρει ότι η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας απαιτεί την ίδια νοητική προσπάθεια με το να κάνεις λογαριασμούς ενώ οδηγείς.

Η έρευνα, χρηματοδοτήθηκε από το AAA Foundation for Traffic Safety, έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό και περιελάμβανε 257 οδηγούς, 21 έως 70 ετών, που χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα MY2015 και 65 επιπλέον οδηγούς που δοκίμασαν συστήματα της Microsoft, Apple και Google. Να σημειωθεί επίσης ότι ο Δρ Streyer είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους επιστήμονες στον τομέα του. Το συμπέρασμα; Ακόμα και αν πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις multitasking ενώ οδηγείς, δεν μπορείς! Ακόμα και αν πιστεύεις ότι μπορείς, μην το κάνεις. Εστίασε την προσοχή σου στην οδήγηση και αν χρειάζεται να κάνεις οτιδήποτε άλλο, κάνε λίγο στην άκρη, κάνε την δουλειά σου και όταν τελειώσεις, συνέχισε τη διαδρομή σου.

ΠηγήNY Times

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...